| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
FGM2 Espero Warszawa | 2005-02-16 15:24:17 Witam,
Panowie tak sobie mysle zeby kupic nowe reflektory, tylko nie wiem ile kosztuja. Jednoczesnie chciałbym sie zapytać czy znajdzie sie jakis kolega z Warszawy, który pomoze mi wstawić te przekazniki do swiateł co by ljaśniej świciły mi. Oczywiście jak zrobi sie ciepło jakoś w kwiatniu. |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2005-02-16 17:54:06 AFAIK ok 450 PLN / szt.
Tylko tak sobie myślę.. Może jakby kupić więcej to dałby się coś potargować.... Wielu z nas narzeka na reflektory ale cena jest zaporowa... A gdzyby tak były po 300 (tak tylko marzę) to może by się więcej osób zdecydowało? |
FGM2 Espero Warszawa | 2005-02-16 18:21:17 qbaj to ja juz q r * w a nic nie rozumiem,
wszyscy na forum trabiom ze odblaski sie popala itd a ty mi piszesz ze wszystko bedzie ok? To kto ma racje, no ale mimo wszystko jest to 100 W a jak by jakis zaprzeproszeniem sie przyczepił to by mandacik był. Ja tam nie chce na siłe wymieniać reflektorów, ale prawda jest taka ze jak sobie umyje samochód i patrze na niego to widze jakies szre smugi i cienie w tym reflektorze... Moze ten przekaznik cos poleprzy... |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-02-16 18:55:49 Parę osób miało 100W i nie narzekało.
Jest to niezgodne z przepisami, ale szansa na dostanie za to mandatu jest praktycznie zerowa... Policjanci musieliby albo wymontować żarówkę i ją organoleptycznie zbadać, albo musieliby mieć urządzenie do mierzenia strumienia świetlnego. Ale jeśli chcesz koniecznie 100W to zwróć uwagę na 1. żarówka MUSI mieć filtr UV - inaczej w krótkim czasi zmatowieje ci szyba reflektora 2. większe obciążenie prądowe - zarówno włącznika świateł jak i kabli - montaż przekaźnika byłby bardzo wskazany 3. niezgdność z prawem - o czym już wspomniałem |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2005-02-16 19:00:48 nietak dawno jak ok miesiąc temu byłem sobie obejrzec fury na giełdzie w gliwicach. Znalazłem goscia co ma czesci do espero za nowe reflektory elektryczne , z dwiema zarówkami chciał po 300za szt. skąd wy wzieliscie te ceny 450, 480 ?? |
FGM2 Espero Warszawa | 2005-02-16 23:34:48 Ja tam juz mam szybay zmatowionie - chyba bo sa jakies takie przybrudzone od srodka... Ja nie chce wstawiac 100W ja mozebym chciał wstawic przekazniki bo podobno troche lepiej swieca swiatla potem. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2005-02-16 23:50:18 Dobre żarówki + przekaźniki.
Żarówki = Philips + 30 % |
![]() basis Klubowy Weteran Honda Civic Type-R Tychy/W-wa Ursynów | 2005-02-16 23:58:59 FGM2 Chociaż pisałeś "Panowie...." pozwól ,że cosik napiszę na temat cen reflektorów-akurat w tym temacie jestem na bierząco. Tak jak Czarek dziwię się skąd takie sumy??? Ja na giełdzie gliwickiej spotkałam za 280zł elektryczny,a w mysłowickim sklepie gdzie są polskie zamienniki-309zł-manualny. Chyba, że takie są ceny, w W-wie- o buuuu |
FGM2 Espero Warszawa | 2005-02-17 00:18:43 sorry.
wesz tak z przyzwyczajenia sie zaczyna ...Panowie... Ok niech kosztuja 300 zł x 2 to i tak daje 600 zł niewiadomo jak one swieca bo juz nie pamietam jak było z nowymi
|
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2005-02-17 00:22:37 Do tematu samych żarówek wracając to nadal uważam że najlepsze z homologowanych i prawnie dozwolonych są OSRAM SILVER+50%
|
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2005-02-17 01:24:44 No nie do końca. Niektórzy (np. ja) mają naprawdę kiepskie lampy.... Wypalony odbyśnik i jeszcze jakby przydymione w środku (pewnie poprzedniemu właścicielowi żarówki popękały albo co) I napradę niewiele widać. Mycie nic nie dało. Niestety przy kiepskim odbłyśniku i matowym szkle nawet pięć przekaźników nie pomoże.
Myślę, że jakbym kupił na firmę kilka kompletów to mogłoby wyjść taniej... To była tylko propozycja. Jak nie będzie chętnych to trudno. A z lampami z giełdy to uważajcie.. Mnie facet sprzedał piekne lampy po 250 PLN. Cieszyłem się jak głupi aż do przeglądu. Okazało się że są w wersji angielskiej czyli świecą w lewo. Byłoby to śmieszne gdyby niekosztowało mnie okrągłe 500 zł.
Porównywałem potem dokładnie wersję polską i tą nieszczęsną angielską i... nie bardzo się można poznać jak sięnie wie czego i gdzie szukać... |
Rysio42 DAEWOO ESPERO 2,0 CD ... Międzychód | 2005-02-17 09:31:46 Witam!
JA będę miał w niedługim czasie komplet reflektorów do sprzedania. Za dwie sztuki 540 zł . Nie zgodzę się z kolegami którzy mówią, że nie ma różnicy jak się założy nowe reflektory, ja założyłem jakieś 5 miesięcy temu i powiem wam , ze różnica jest niesamowita. Te będę sprzedawał bo robie sobie tuninga na soczewki i nie będą mi orginały potrzebne. Jak się zrobi cieplej to się zabiorę do roboty i wtedy sprawa będzie aktualna. Jak ktoś będzie miał ochotę obejżeć te lampy ocenić ich stan i zobaczyć jak świecą to w tygodniu jest to możliwe w Poznaniu bo tu pracuję. Pozdrawiam Rysio |
FGM2 Espero Warszawa | 2005-02-17 10:04:52
A jak to zrobić i czy to bedize legalne? Ja tez bym sobie to zrobił... |
tommi-j Renault małopolska | 2005-02-17 11:15:53
Przekaźniki załóż obowiązkowo, nawet przy nowych reflektorach! Ja mam stare reflektory, dodatkowo w 1 brakowało przez dłuższy czas pokrywki z tyłu i jest teraz mocno "przydymiony" odbłyśnik (płukanie pomogło, lecz nie w 100%). Przez rok przed założeniem przekaźników miałem w światłach mijania żarówki 100W (z filtrem UV) i było ok. na przeglądzie, a światła nie oślepiały nadmiernie jadących z przeciwka, natomiast po założeniu przekaźników światła zaczeły na tyle mocniej świecić, że zaczęli mi migać długimi jadący z naprzeciwka i musiałem zmienić żarówki na 55W +50% (Tungsramki). Teraz światła mijania świecą całkiem przyzwoicie(chociaż do efektów z żarówkami 100W jest daleko), a przy przeróbce "Krótkie z długimi" oświetlenie drogi jest wprost rewelacyje (jadąć na św. drogowych oczywiście) |
![]() basis Klubowy Weteran Honda Civic Type-R Tychy/W-wa Ursynów | 2005-02-17 12:29:13
Na giełdzie są również wystawiane części samochodowe na codzień sprzedawane w sklepach,także fakturkę jak najbardziej dostanę,jak ktoś jest zainteresowany namiarami to na priva prześlę .Notabene ta firma ma również centralę w Gniazdowie.Ceny mają dość "dobre". |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2005-02-17 13:33:07
to ja musze sobie zalozyc ta pokrywke...ktos wie czym zastapic ta uszczelke??bo ja mam sama pokrywke bez uszczelki, a jak sama chce zalozyc to jest straszny luz i wszystko lata...a moze ktos ma ze zbitego lefrektora i by mi odstapil?? dzieki |
Tomek2 corsa b żernica | 2005-02-20 01:19:18 hey ja kupywałem reflektory około miesiąca temu (stłuczka) byłem na gliwickiej giełdzie oczywiście i spotkałem jedną osobę który miał reflektory w rozsądnej cenie tzn 200 zł za sztukę (używane) nowe w gliwicach ok 430 zł ku[iłem i okazało się nastepnego dnia żeni emajas prowadnic na kierunkowskazy, pojechałem wymienić gościu oddał kasę ale chciałbym oficjalnie przestrzec przed firmą "WALKAROS" z Dąbrowy Górniczej facet miał pretensje do mnie o wsxzystko wg mnie oszukał mnie, był nieuprzejmy i poprostu nie kupujcie tammmm......
pozdrawiam acha ostatecznie kupiłem nowiutkie reflektorki za 250 zł za sztukę tylko manualne, i nie oryginalne ale dołożyłem do tego żarówki philips vision +50% i jest naprawde zdecydowana różnica polecam. |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2005-02-20 23:07:39 To i ja dorzucę swoje 3 grosze.
Odziedziczyłem po poprzednim właścicielu nieco "przydymione" reflektory. Miałem ochotę je umyć w/g wskazówek na forum, ale dałem sobie spokój. Wrzuciłem pytanie na Forum dotyczące jazdy z mocniejszymi żarówkami. Zdania były podzielone. Jednak głównymi przeciwnikami byli Ci, którzy na nich nie jeździli. Natomiast ci, co ich używali nie narzekali. (podobnie jak z oponami zimowymi )Postanowiłem zaryzykować i muszę powiedzieć, że stan reflektora nie pogorszył się a światełka świecą o niebo lepiej.
Powiem jeszcze, że byłem na przeglądzie technicznym. Diagnosta ustawił mi światła, ale na temat żarówek nawet nie pisnął. Przeróbkę instalacji polegającej na montażu przekaźników zrobiłem i samo to poprawił nieco jasność świateł. |