Nowe reflektory! za ile?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Panowie tak sobie mysle zeby kupic nowe reflektory, tylko nie wiem ile kosztuja.

Jednoczesnie chciałbym sie zapytać czy
znajdzie sie jakis kolega z Warszawy, który pomoze mi wstawić te przekazniki do swiateł co by ljaśniej świciły mi. Oczywiście jak zrobi sie ciepło jakoś w kwiatniu.

AFAIK ok 450 PLN / szt.
Tylko tak sobie myślę.. Może jakby kupić więcej to dałby się coś potargować.... Wielu z nas narzeka na reflektory ale cena jest zaporowa... A gdzyby tak były po 300 (tak tylko marzę) to może by się więcej osób zdecydowało?

zlitujcie sie panowie..przeciez zakup nowego reflektora nawet za 300zl to paranoja jakas..przeciez one od nowosci nie swiecily najlepiej..naprawde nie zamierzam nikogo przekonywac ale w sytuacji takiej desperacji juz lepsze sa mocniejsze zarowki..przy naszych lampach zarowka 100W nie bedzie jakos razaco za mocno swiecic ja u siebie mialem setki przez rok (uzywam swiatel rowniez latem) i zadnego zmatowienia odblysnikow nie zauwazylem..a 6 baniek ppsu w dupe za przeproszeniem to jednak przesada..moim skromnym zdaniem oczywiscie..dobre zarowki i powinno byc ok

qbaj to ja juz q r * w a nic nie rozumiem,
wszyscy na forum trabiom ze odblaski sie popala itd a ty mi piszesz ze wszystko bedzie ok?
To kto ma racje, no ale mimo wszystko jest to 100 W a jak by
jakis zaprzeproszeniem sie przyczepił to by mandacik był.
Ja tam nie chce na siłe wymieniać reflektorów, ale prawda jest taka ze jak sobie umyje samochód i patrze na niego to widze jakies szre smugi i cienie w tym reflektorze...

Moze ten przekaznik cos poleprzy...

Parę osób miało 100W i nie narzekało.
Jest to niezgodne z przepisami, ale szansa na dostanie za to mandatu jest praktycznie zerowa... Policjanci musieliby albo wymontować żarówkę i ją organoleptycznie zbadać, albo musieliby mieć urządzenie do mierzenia strumienia świetlnego.

Ale jeśli chcesz koniecznie 100W to zwróć uwagę na
1. żarówka MUSI mieć filtr UV - inaczej w krótkim czasi zmatowieje ci szyba reflektora
2. większe obciążenie prądowe - zarówno włącznika świateł jak i kabli - montaż przekaźnika byłby bardzo wskazany
3. niezgdność z prawem - o czym już wspomniałem

nietak dawno jak ok miesiąc temu byłem sobie obejrzec fury na giełdzie w gliwicach. Znalazłem goscia co ma czesci do espero za nowe reflektory elektryczne , z dwiema zarówkami chciał po 300za szt. skąd wy wzieliscie te ceny 450, 480 ??

Ja tam juz mam szybay zmatowionie - chyba bo sa jakies takie przybrudzone od srodka... Ja nie chce wstawiac 100W ja mozebym chciał wstawic przekazniki bo podobno troche lepiej swieca swiatla potem.

Dobre żarówki + przekaźniki.

Żarówki = Philips + 30 %

FGM2 Chociaż pisałeś "Panowie...." pozwól ,że cosik napiszę na temat cen reflektorów-akurat w tym temacie jestem na bierząco. Tak jak Czarek dziwię się skąd takie sumy??? Ja na giełdzie gliwickiej spotkałam za 280zł elektryczny,a w mysłowickim sklepie gdzie są polskie zamienniki-309zł-manualny. Chyba, że takie są ceny, w W-wie- o buuuu

sorry.
wesz tak z przyzwyczajenia sie zaczyna ...Panowie...
Ok niech kosztuja 300 zł x 2 to i tak daje 600 zł
niewiadomo jak one swieca bo juz nie pamietam jak było z nowymi

Do tematu samych żarówek wracając to nadal uważam że najlepsze z homologowanych i prawnie dozwolonych są OSRAM SILVER+50%

Cytat:
2005-02-16 23:58:59, basis pisze:
FGM2Tak jak Czarek dziwię się skąd takie sumy??? Ja na giełdzie gliwickiej spotkałam za 280zł elektryczny,a w mysłowickim sklepie gdzie są polskie zamienniki-309zł-manualny. Chyba, że takie są ceny, w W-wie- o buuuu

nie wiem czemu sie dziwisz?? gielda to gielda...trzeba bylo zapytac czy facet wystawia faktury?? a cena w sklepie jest jaka jest i tak dosc niska wg mnie..co nie zmienia faktu ze 600zl za watpliwy efekt to drogi eksperyment..jak mowie dobre zarowki i czyste lampy to najlepsze co mozna uczynic

No nie do końca. Niektórzy (np. ja) mają naprawdę kiepskie lampy.... Wypalony odbyśnik i jeszcze jakby przydymione w środku (pewnie poprzedniemu właścicielowi żarówki popękały albo co) I napradę niewiele widać. Mycie nic nie dało. Niestety przy kiepskim odbłyśniku i matowym szkle nawet pięć przekaźników nie pomoże.

Myślę, że jakbym kupił na firmę kilka kompletów to mogłoby wyjść taniej... To była tylko propozycja. Jak nie będzie chętnych to trudno.

A z lampami z giełdy to uważajcie.. Mnie facet sprzedał piekne lampy po 250 PLN. Cieszyłem się jak głupi aż do przeglądu. Okazało się że są w wersji angielskiej czyli świecą w lewo. Byłoby to śmieszne gdyby niekosztowało mnie okrągłe 500 zł.
Porównywałem potem dokładnie wersję polską i tą nieszczęsną angielską i... nie bardzo się można poznać jak sięnie wie czego i gdzie szukać...

Witam!
JA będę miał w niedługim czasie komplet reflektorów do sprzedania. Za dwie sztuki 540 zł . Nie zgodzę się z kolegami którzy mówią, że nie ma różnicy jak się założy nowe reflektory, ja założyłem jakieś 5 miesięcy temu i powiem wam , ze różnica jest niesamowita. Te będę sprzedawał bo robie sobie tuninga na soczewki i nie będą mi orginały potrzebne. Jak się zrobi cieplej to się zabiorę do roboty i wtedy sprawa będzie aktualna. Jak ktoś będzie miał ochotę obejżeć te lampy ocenić ich stan i zobaczyć jak świecą to w tygodniu jest to możliwe w Poznaniu bo tu pracuję.
Pozdrawiam Rysio

Cytat:
Te będę sprzedawał bo robie sobie tuninga na soczewki i nie będą mi orginały potrzebne

A jak to zrobić i czy to bedize legalne? Ja tez bym sobie to zrobił...

Cytat:
Ja tam juz mam szybay zmatowionie - chyba bo sa jakies takie przybrudzone od srodka... Ja nie chce wstawiac 100W ja mozebym chciał wstawic przekazniki bo podobno troche lepiej swieca swiatla potem.

Przekaźniki załóż obowiązkowo, nawet przy nowych reflektorach!
Ja mam stare reflektory, dodatkowo w 1 brakowało przez dłuższy czas pokrywki z tyłu i jest teraz mocno "przydymiony" odbłyśnik (płukanie pomogło, lecz nie w 100%). Przez rok przed założeniem przekaźników miałem w światłach mijania żarówki 100W (z filtrem UV) i było ok. na przeglądzie, a światła nie oślepiały nadmiernie jadących z przeciwka, natomiast po założeniu przekaźników światła zaczeły na tyle mocniej świecić, że zaczęli mi migać długimi jadący z naprzeciwka i musiałem zmienić żarówki na 55W +50% (Tungsramki).
Teraz światła mijania świecą całkiem przyzwoicie(chociaż do efektów z żarówkami 100W jest daleko), a przy przeróbce "Krótkie z długimi" oświetlenie drogi jest wprost rewelacyje (jadąć na św. drogowych oczywiście)

Cytat:
nie wiem czemu sie dziwisz?? gielda to gielda...trzeba bylo zapytac czy facet wystawia faktury??

Na giełdzie są również wystawiane części samochodowe na codzień sprzedawane w sklepach,także fakturkę jak najbardziej dostanę,jak ktoś jest zainteresowany namiarami to na priva prześlę .Notabene ta firma ma również centralę w Gniazdowie.Ceny mają dość "dobre".

Cytat:
Ja mam stare reflektory, dodatkowo w 1 brakowało przez dłuższy czas pokrywki z tyłu i jest teraz mocno "przydymiony" odbłyśnik (płukanie pomogło, lecz nie w 100%).

to ja musze sobie zalozyc ta pokrywke...ktos wie czym zastapic ta uszczelke??bo ja mam sama pokrywke bez uszczelki, a jak sama chce zalozyc to jest straszny luz i wszystko lata...a moze ktos ma ze zbitego lefrektora i by mi odstapil??
dzieki

hey ja kupywałem reflektory około miesiąca temu (stłuczka) byłem na gliwickiej giełdzie oczywiście i spotkałem jedną osobę który miał reflektory w rozsądnej cenie tzn 200 zł za sztukę (używane) nowe w gliwicach ok 430 zł ku[iłem i okazało się nastepnego dnia żeni emajas prowadnic na kierunkowskazy, pojechałem wymienić gościu oddał kasę ale chciałbym oficjalnie przestrzec przed firmą "WALKAROS" z Dąbrowy Górniczej facet miał pretensje do mnie o wsxzystko wg mnie oszukał mnie, był nieuprzejmy i poprostu nie kupujcie tammmm......
pozdrawiam
acha ostatecznie kupiłem nowiutkie reflektorki za 250 zł za sztukę tylko manualne, i nie oryginalne ale dołożyłem do tego żarówki philips vision +50% i jest naprawde zdecydowana różnica polecam.

To i ja dorzucę swoje 3 grosze.
Odziedziczyłem po poprzednim właścicielu nieco "przydymione" reflektory. Miałem ochotę je umyć w/g wskazówek na forum, ale dałem sobie spokój. Wrzuciłem pytanie na Forum dotyczące jazdy z mocniejszymi żarówkami. Zdania były podzielone. Jednak głównymi przeciwnikami byli Ci, którzy na nich nie jeździli. Natomiast ci, co ich używali nie narzekali. (podobnie jak z oponami zimowymi )Postanowiłem zaryzykować i muszę powiedzieć, że stan reflektora nie pogorszył się a światełka świecą o niebo lepiej.
Powiem jeszcze, że byłem na przeglądzie technicznym. Diagnosta ustawił mi światła, ale na temat żarówek nawet nie pisnął.
Przeróbkę instalacji polegającej na montażu przekaźników zrobiłem i samo to poprawił nieco jasność świateł.