Matiz LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kupilem ostatnio Matiza 2001r pr. z instalacja gazowa i juz 1 go dnia mialem problem. Otoz na trasie skonczyl sie gaz...... no i samochod stanal. Oczywiscie telefon o pomoc itp, i nawet znajomy ktory ma doswiadczenie z lpg (bo sam ma ) tez nie potrafil go uruchomic na PB. Zadnymi sposobami, samochod nie chcial sie przelaczyc na PB ( moim zdaniem powinien to zrobic automatycznie jezeli nie ma juz gazu bo bak byl zatankowany po sam korek, ale coz.. nie znam sie. ). Pomoglo cholowanie do stacji LGP i zatankowanie ;/

Coz nie potrafie podac jaka to instalacja gazowa jest bo nigdzie takiej informacji nie znalazlem wiem tylko ze max jest 35dm3 heh

Czy jest jakas mozliwosc wylaczenia narazie LPG tak zeby samochod z niego wcale nie korzystal ? (coz to moj pierwszy samochod i nie jestem przyzwyczajony do bawienia sie w lampeczki od gazu itp). Z tego co widzialem to ma spore problemy z rozruchem przez ten gaz, tzn zapala poprawnie raz na 3 proby (na zimnym silniku, po jezdzie juz jest ok ) ;/ . Oczywiscie jakims latwym sposobem, bo szczeze mowiac to ja nawet rowerowego klucza w reku nie trzymalem.. a co dopiero w samochodzie grzebac xD

Pytanie drugie nieco nie w temacie... ale czy to normalne ze ilosc benzyny na desce rozdzielczej jest ciagle pokazywana?? nawet przy wylaczonymwyjetym kluczyku, ta wskazowka nie spada na 0 tak jak w innych samochodach.

Można wyciągnąć bezpiecznik od instalacji gazowej jeśli ma komputer (nie napisałeś jaka to instalacja, jakiej generacji, firmy itd). Jeśli ma komputer sterujący inst. gazową to na kokpicie powinien być przełącznik. W jednej pozycji gaz pracuje w drugiej instalacja wyłączona. Powinieneś dostać do instalacji gazowej jakieś dokumenty a wśród nich instrukcję co i jak przełączyć (A tak poza konkursem dostałeś dokumenty do butli gazowej??)

Odp . na drugie pytanie. Tak niektóre samochody mają taki wskaźnik, który pokazuje poziom paliwa nawet po wyłączeniu zapłonu.

tzn jedyne co wiem to ze po lewej od kierownicy jest takie male kwadratowe cos z napisem Autronic, zielona dioda i przyciskiem (ktory jak sie okazalo nic nie robi, bo jak sie gaz na trasie skonczyl, nei mozna bylo w zaden sposob ( a probowane juz bylo chyba wszystko oprucz kopania w to cos) przelaczyc gaz-benzyna.

Co do dokumentow. Dostalem Swiadectwo homologacji, papier z jakims rysunkiem technicznym. Jedyne co tam pisze to to ze dopuszczony do ruchu i posiada jakeis tam blablabla atesty, i jakies tam testy przeszedl, i ilestam nie moze byc gazu za duzo , jakie powinno byc cisnienie i takie tam techniczne pierdoly (swoja droga, po Angielsku [] )
U mnie z angielskim nie ma problemu wiec z tych papierow nie wyczytalem nic co by mi pomoglo jak to przelaczac czy cos.... instrukcji takowej nima

[ wiadomość edytowana przez: seph1pl dnia 2008-06-20 18:26:31 ]

Odłącz akumulator na kilka minut ( tylko kleme "-") zresetuje sie sterownik benzynowy ( tzw. ECU silnika ) bo mogł nałapac błędow od LPG i jak pisał przedmowca, wyciągnij bezpiecznik instalacji LPG.
Proponuję tez sprawdzic łączenia gumowych rur w okolicy miksera, bo moze ciągnąc "lewe" powietrze.