Jaką nawigację wybrać?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na rynku jest dużo nawigacji, których ceny wahają się od 300 do ..... zł. Problem polega na dokładności map. Oczywiście przoduje tu Automapa ale czy np Medion Navigator MAP jest zły??

Kup Akire, odblokuj i ciesz się tanim fajnym sprzętem

Ważna jest mapa a nie urządzenie
ja mam mediona 96700 i wgrane 3 mapy
Automape 4, Automape 5 i IgoMyWaycośtam
z tych wszystkich Automapa 4 jest najlepsza

Cytat:
2008-07-18 11:57:06, krzychu_ch pisze:
Ważna jest mapa a nie urządzenie ja mam mediona 96700 i wgrane 3 mapy Automape 4, Automape 5 i IgoMyWaycośtam z tych wszystkich Automapa 4 jest najlepsza

moze na polske, automapa jest na zagranice tragiczna.

najdokladniejsze na cale eu jest igo8.

nie do konca bym sie zgodzil ze nie liczy sie urzadzenie - akira to nie mio i jesli ktos uwaza, ze trzyma podobne parametry techniczne co dobrej jakosci mio, powodzenia.

Podepnę się pod temat i zapytam.

Mam N73 z mapą TomTom, GPS Pentagram, w zasadzie spoko, ale brak wielu małych uliczek w mieścinach i nowych obwodnic.
Pytanie, czy da się wgrać inną mapę bardziej aktualną od TomTom 6.80?

tak ale nie potrafie jej złemac mam We i Ce EU 7,15

Cytat:
2008-07-21 18:12:22, Kula69 pisze:
tak ale nie potrafie jej złemac mam We i Ce EU 7,15

poszukaj i poczytaj na peb.pl wszystko o łamaniu map jak i o kazdej innej rzeczy ktora Ci sie wymarzy

A może należy sobie zadać tak ze 3 no może 5 razy pytanie:
"Po co mi to?"
Im więcej osób ma nawigację tym mniej sensu w jej posiadaniu widzę (a pojeździłem sobie z nawigacją trochę jakieś 2 lata temu).

Cytat:
2008-07-21 19:21:03, piotr_ek pisze:
A może należy sobie zadać tak ze 3 no może 5 razy pytanie: "Po co mi to?" Im więcej osób ma nawigację tym mniej sensu w jej posiadaniu widzę (a pojeździłem sobie z nawigacją trochę jakieś 2 lata temu).

w tym ze jezdze po europie i po 10 godzinach za kierownica ostatnia rzecza jaka mi sie chce to szukanie ulic po mapach?

W lipcowym Chipie jest test i ranking GPSów.

Nie będę komentował czy test jest wiarygodny czy sponsorowany, podam wyniki.

Najlepsze w teście, nawigacja po Polsce:
1. NavRoad NR430BT (AutoMapa XL, wyświetlacz 4,3cala)
2. Nokia 500 (AutoMapa Europy, wyświetlacz 4,3cala)
3. Asus R700 (Nav N Go Emapa, wyświetlacz 4,3cala)

Nawigacja po Europie:
1. Asus R700 (Nav N Go Emapa, wyświetlacz 4,3cala)
2. Mio Digiwalker C720 (Miomap, Asus R700, wyświetlacz 4,3cala)
3. Nokia 500 (AutoMapa Europy, wyświetlacz 4,3cala)

Cytat:
2008-07-21 19:23:18, Cwikus pisze:
w tym ze jezdze po europie i po 10 godzinach za kierownica ostatnia rzecza jaka mi sie chce to szukanie ulic po mapach?

To w Twoim wypadku posiadanie navi jest w pełni uzasadnione. Ale po co takiem człowiekowi jak ja posiadanie navi? Po Krakowie, Katowicach czy Sosnowcu jeżdżę prawie na pamięć, a i tak tam nie jeżdżę bo i po co? Wyjazd na wakacje realizuję przy użyciu starego atlasu i spoglądając co jakiś czas na drogowskazy.

Cytat:
2008-07-21 20:36:43, piotr_ek pisze:
Ale po co takiem człowiekowi jak ja posiadanie navi? Po Krakowie, Katowicach czy Sosnowcu jeżdżę prawie na pamięć, a i tak tam nie jeżdżę bo i po co? Wyjazd na wakacje realizuję przy użyciu starego atlasu i spoglądając co jakiś czas na drogowskazy.

No to możemy sobie podać ręce. Ja również jestem w tej komfortowej sytuacji, że w aucie nie spędzam dużej ilości czasu. A i jeżdżę po tych samych terenach. Więc ani navi ani cb są mi nie potrzebne. Na dojazdy gdziekolwiek mam pikaczento, a dla przyjemności w przyszłym roku pojawi się moto.

Cytat:
2008-07-21 17:50:01, kisztan pisze:
...
Pytanie, czy da się wgrać inną mapę bardziej aktualną od TomTom 6.80?

Paweł, looknij na TO

To będzie chyba najdokładniejsza navi na symbiana

Od kilku miesięcy kiedy zająłem się niejako przy okazji wgrywaniem map do nawigacji, przez moje ręce przewinęło się kilkadziesiąt nawigacji firm medion, mio i goclever, oraz programy miomap, mapamap, navigon, igo to muszę stwierdzic że wystarczy każdemu nawigacja medion za 299zł taka jak ta, ja wgrałem w to miomap v3.3 i najnowsze mapy i bez problemu jeżdżę z tym w Polsce i w Niemczech, dodatkowo ważnym atutem jest wskazywanie fotoradarów (szczególnie w niemczech gdzie jest ich jak psów), aktualnej prędkości (dokładniejsza niż ta na liczniku) no i np. miomapka jest bardzo szczegółowa, kolorowa, ładna i gadatliwa przez co mniej się nudzę podczas jazdy i mogę określic kiedy dotrę na miejsce i ile kilometrów jeszcze mi zostało. Fajnie jest też móc sobie popatrzyc gdzie jest droga leśna żeby móc sobie zjechac na postój, że nie wspomnę o wskazywaniu punktów użyteczności POI
Korzystam też z navi robiąc sobie wycieczki rowerowe (wylicza mi średni czas i przejechaną odległośc, a bateria trzyma 4 godziny więc wystarczy).
W sumie więc argumenty że jest niepotrzebna można traktowac z przymrużeniem oka, bo w sumie radio w aucie też jest zbędne a praktycznie każdy je ma, i tak będzie za parę lat z navi.
Urządzenie też jest ważne, bo jedne lepiej a inne gorzej łapią sygnał i mają różnej jakości wyświetlacze.
Wcześniej używałem właśnie takiego mediona za 299zł, ale zamarzyło mi się takie co jeszcze spełnia rolę zestawu głośnomówiącego w aucie i kupiłem innego mediona takiego
Za tydzień jadę na słowację i nie wyobrażam sobie już wyjazdu bez towarzyszki podróży Navi

Cytat:
2008-07-22 01:31:50, pjacek26 pisze:
W sumie więc argumenty że jest niepotrzebna można traktowac z przymrużeniem oka, bo w sumie radio w aucie też jest zbędne

Wiesz... odkąd pamiętam to w domu radio miałem. Zastosowania dla navi w domu to ja za bardzo nie widzę. No i radio służy do dostarczania rozrywki (muzyka) i ciekawych mniej lub bardziej informacji. Nie wiem jaką rozrywką może być navi.

Cytat:
Za tydzień jadę na słowację i nie wyobrażam sobie już wyjazdu bez towarzyszki podróży Navi

Fakt... raptem pięć dróg mają i navi niezbędne jest

A co do CB to dla mnie służy ono do ostrzegania przed miśkami itp. W Łolkushu czy Krakowie nawet anteny na dach nie wystawiam.

Cytat:
2008-07-21 23:05:14, Dicer pisze:
Paweł, looknij na TO To będzie chyba najdokładniejsza navi na symbiana

Wielkie dzięki.

Właśnie wróciłem ze sklepu z Mio Moov 200 za 370 PLN, zobaczymy jak się będzie sprawować.

Ja z kolei zakupiłem w Auchan Mantę Easy Rider za 279 zł .

Jak na moje potrzeby jazdy po Polsce jest całkowicie wystarczająca.

ja potem jestem ciekaw, jak wszyscy Ci ktorzy w trip jada raz na ruski rok zachowaja sie gdy... windows mobile padnie, zepsuje sie mapa, cos sie skasuje, zaleje, zgubi.

Zostaniecie w obcym kraju bez znajomosci i obycia sie z drogowskazami kierunkowymi i mapą, nawet do najblizszego komisariatu nie dojedziecie powiadomic o wlasnym zaginieniu

Jesli ktos jedzie na wakacje dalej niz 900km, wklepuje trase do navi i nie ma nawet checi zobacvzyc jak nas poprowadzi navi a tym bardziej odwagi, aby zasugerowac zmiane trasy - przepadliscie bo KAZDA navi jaka mialem popelniala bledy i na poczatku w pracy ladowalem np. w centrum budapesztu zamiast na jego obwodnicy (automapa)

Cytat:
2008-07-23 12:32:50, Cwikus pisze:
ja potem jestem ciekaw, jak wszyscy Ci ktorzy w trip jada raz na ruski rok zachowaja sie gdy... windows mobile padnie, zepsuje sie mapa, cos sie skasuje, zaleje, zgubi. Zostaniecie w obcym kraju bez znajomosci i obycia sie z drogowskazami kierunkowymi i mapą, nawet do najblizszego komisariatu nie dojedziecie powiadomic o wlasnym zaginieniu Jesli ktos jedzie na wakacje dalej niz 900km, wklepuje trase do navi i nie ma nawet checi zobacvzyc jak nas poprowadzi navi a tym bardziej odwagi, aby zasugerowac zmiane trasy - przepadliscie bo KAZDA navi jaka mialem popelniala bledy i na poczatku w pracy ladowalem np. w centrum budapesztu zamiast na jego obwodnicy (automapa)

koleżanka moja wybrała się w okolice hamburga. Gdy już była blisko, padła bateria, a ładowarki jak to czasem kobiety mają - nie wzięła

Ale bez przesady - pierwsza lepsza stacja benzynowa i kupujesz mapy, atlasy, a nawet nową nawigację...