| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2008-07-18 11:13:40 Kup Akire, odblokuj i ciesz się tanim fajnym sprzętem |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2008-07-21 17:18:40
moze na polske, automapa jest na zagranice tragiczna. najdokladniejsze na cale eu jest igo8. nie do konca bym sie zgodzil ze nie liczy sie urzadzenie - akira to nie mio i jesli ktos uwaza, ze trzyma podobne parametry techniczne co dobrej jakosci mio, powodzenia. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2008-07-21 17:50:01 Podepnę się pod temat i zapytam.
Mam N73 z mapą TomTom, GPS Pentagram, w zasadzie spoko, ale brak wielu małych uliczek w mieścinach i nowych obwodnic. Pytanie, czy da się wgrać inną mapę bardziej aktualną od TomTom 6.80? |
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2008-07-21 18:12:22 tak ale nie potrafie jej złemac mam We i Ce EU 7,15 |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2008-07-21 19:00:57
poszukaj i poczytaj na peb.pl wszystko o łamaniu map jak i o kazdej innej rzeczy ktora Ci sie wymarzy ![]() |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2008-07-21 19:23:18
w tym ze jezdze po europie i po 10 godzinach za kierownica ostatnia rzecza jaka mi sie chce to szukanie ulic po mapach? |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2008-07-21 19:33:13 W lipcowym Chipie jest test i ranking GPSów.
Nie będę komentował czy test jest wiarygodny czy sponsorowany, podam wyniki. Najlepsze w teście, nawigacja po Polsce: 1. NavRoad NR430BT (AutoMapa XL, wyświetlacz 4,3cala) 2. Nokia 500 (AutoMapa Europy, wyświetlacz 4,3cala) 3. Asus R700 (Nav N Go Emapa, wyświetlacz 4,3cala) Nawigacja po Europie: 1. Asus R700 (Nav N Go Emapa, wyświetlacz 4,3cala) 2. Mio Digiwalker C720 (Miomap, Asus R700, wyświetlacz 4,3cala) 3. Nokia 500 (AutoMapa Europy, wyświetlacz 4,3cala) |
Michal-500 Clio Sosnowiec | 2008-07-21 21:05:15
No to możemy sobie podać ręce. Ja również jestem w tej komfortowej sytuacji, że w aucie nie spędzam dużej ilości czasu. A i jeżdżę po tych samych terenach. Więc ani navi ani cb są mi nie potrzebne. Na dojazdy gdziekolwiek mam pikaczento, a dla przyjemności w przyszłym roku pojawi się moto. |
Dicer A3 & Voyager B-stok | 2008-07-21 23:05:14
Paweł, looknij na TO To będzie chyba najdokładniejsza navi na symbiana |
pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2008-07-22 01:31:50 Od kilku miesięcy kiedy zająłem się niejako przy okazji wgrywaniem map do nawigacji, przez moje ręce przewinęło się kilkadziesiąt nawigacji firm medion, mio i goclever, oraz programy miomap, mapamap, navigon, igo to muszę stwierdzic że wystarczy każdemu nawigacja medion za 299zł taka jak ta, ja wgrałem w to miomap v3.3 i najnowsze mapy i bez problemu jeżdżę z tym w Polsce i w Niemczech, dodatkowo ważnym atutem jest wskazywanie fotoradarów (szczególnie w niemczech gdzie jest ich jak psów), aktualnej prędkości (dokładniejsza niż ta na liczniku) no i np. miomapka jest bardzo szczegółowa, kolorowa, ładna i gadatliwa przez co mniej się nudzę podczas jazdy i mogę określic kiedy dotrę na miejsce i ile kilometrów jeszcze mi zostało. Fajnie jest też móc sobie popatrzyc gdzie jest droga leśna żeby móc sobie zjechac na postój, że nie wspomnę o wskazywaniu punktów użyteczności POI
Korzystam też z navi robiąc sobie wycieczki rowerowe (wylicza mi średni czas i przejechaną odległośc, a bateria trzyma 4 godziny więc wystarczy). W sumie więc argumenty że jest niepotrzebna można traktowac z przymrużeniem oka, bo w sumie radio w aucie też jest zbędne a praktycznie każdy je ma, i tak będzie za parę lat z navi. Urządzenie też jest ważne, bo jedne lepiej a inne gorzej łapią sygnał i mają różnej jakości wyświetlacze. Wcześniej używałem właśnie takiego mediona za 299zł, ale zamarzyło mi się takie co jeszcze spełnia rolę zestawu głośnomówiącego w aucie i kupiłem innego mediona takiego Za tydzień jadę na słowację i nie wyobrażam sobie już wyjazdu bez towarzyszki podróży Navi |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-07-22 06:51:37
Wiesz... odkąd pamiętam to w domu radio miałem. Zastosowania dla navi w domu to ja za bardzo nie widzę. No i radio służy do dostarczania rozrywki (muzyka) i ciekawych mniej lub bardziej informacji. Nie wiem jaką rozrywką może być navi.
Fakt... raptem pięć dróg mają i navi niezbędne jest
A co do CB to dla mnie służy ono do ostrzegania przed miśkami itp. W Łolkushu czy Krakowie nawet anteny na dach nie wystawiam. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2008-07-22 07:26:36
Wielkie dzięki. |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2008-07-22 11:46:29 Właśnie wróciłem ze sklepu z Mio Moov 200 za 370 PLN, zobaczymy jak się będzie sprawować. |
SlawekH Klubowy Weteran Audi Q5 Gdańsk | 2008-07-23 12:16:28 Ja z kolei zakupiłem w Auchan Mantę Easy Rider za 279 zł .
Jak na moje potrzeby jazdy po Polsce jest całkowicie wystarczająca. |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2008-07-23 12:32:50 ja potem jestem ciekaw, jak wszyscy Ci ktorzy w trip jada raz na ruski rok zachowaja sie gdy... windows mobile padnie, zepsuje sie mapa, cos sie skasuje, zaleje, zgubi.
Zostaniecie w obcym kraju bez znajomosci i obycia sie z drogowskazami kierunkowymi i mapą, nawet do najblizszego komisariatu nie dojedziecie powiadomic o wlasnym zaginieniu
Jesli ktos jedzie na wakacje dalej niz 900km, wklepuje trase do navi i nie ma nawet checi zobacvzyc jak nas poprowadzi navi a tym bardziej odwagi, aby zasugerowac zmiane trasy - przepadliscie bo KAZDA navi jaka mialem popelniala bledy i na poczatku w pracy ladowalem np. w centrum budapesztu zamiast na jego obwodnicy (automapa) |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-07-23 14:28:07
koleżanka moja wybrała się w okolice hamburga. Gdy już była blisko, padła bateria, a ładowarki jak to czasem kobiety mają - nie wzięła
Ale bez przesady - pierwsza lepsza stacja benzynowa i kupujesz mapy, atlasy, a nawet nową nawigację... |