Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
spicter Tarnowskie Góry | 2008-05-26 18:57:48 Witam!
Mam dość spory problem z instalacją KME BINGO S4 + LOVATO. Najpierw specyfikacja autka: Renault Megane 1.4 E7J z w/w instalacją. Od dość długiego czasu męczę się z nagminnym (raz na dwa tygdnie albo częściej) całkowitym samoczynnym kasowaniem się pamięci EPROM komputera BINGO. Po takim efekcie, lampka kontrolna ciągle miga i pomaga tylko podpięcie pod komputer. Na szczęscie mam interfejs i nie ma sprawy, ale jak często można to robić?Nie wiem co by było na trasie, po takiej kasacji pamięci tylko jazda na benzynie. Teraz objawy: bez przyczyn, przełączenie na benzynę, następnie jeśli nie dojdzie do skasowania epromu, postój pojazdu, maska, bezpiecznik 12V z aku, wszystko wraca do normy. Ewentulanie laptop + interfejs bo komputer już nie widzi instalacji. 2 pytania: 1) Dlaczego po przełączeniu na benzynę nie da się instalacji po prostu włączyć przyciskiem "G" tylko zawsze muszę ja "wzbudzić do życia" bezpiecznikiem 12V z aku ? 2) Czemu tak często kasuje się EPROM do zera ![]() Ostatnio zrobiłem jazdę z laptopem i nie udało mi sie wychwycić przełączenia na benzynę a wskazania były całkiem normalne. Lambda smigała podczas jazdy aż miło (lewo,prawo) spalanie w normie, krokowiec w okolicach 90. Ustawienia centralki: PWA 80 (adaptacja komputera 75) Obciążenie -40, +40 Wolne -20, +20 Bez TPS Proszę o sugestie. Pozdrawiam Spicter Proszę na priv (lub forum): linuxra@interia.pl |
![]() marcij Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2008-05-26 20:12:19 A co sie dzieje jak recznie przelaczysz na benzyne , i potem probojesz wrocic na gaz ? |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2008-05-27 08:02:01 Obawiam się, że to problem sprzętowy i bez wymiany całego sterownika się nie obejdzie. |