Spryskiwacz turbo

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Wykonałem modernizację …w obszarze, którym nikt wcześniej się nie zajmował …a przynajmniej tak mi się wydaje, bo nie znalazłem niczego podobnego w wyszukiwarce (..).

Ostatnio przyglądając się budowie „naszego” zbiornika płynu od spryskiwacza, doszedłem do wniosku, że koreańce mieli jakiś …bliżej nieokreślony cel, przewidując w nim miejsce na drugą pompkę. Jest ona - a właściwie miejsce na nią - od strony przegrody czołowej.
We wiązce elektrycznej zasilającej …istniejący silniczek spryskiwacza, są jeszcze dwie pary przewodów: jedna z nich od czujnika poziomu płynu i druga ….nie wiadomo od czego ale jest w niej jakieś napięcie ??? …może od niedoszłej dodatkowej pompki ???

Co autor miał na myśli ….nie wiem, ale nie zastanawiając się długo postanowiłem wdrożyć ten projekt w życie.

U mnie wygląda to tak:
Image Hosted by ImageShack.us

Po wyciągnięciu zbiornika i odwróceniu go widzimy miejsce na pompkę:

Oryginalny otwór ma średnicę „fi” 11 mm. Ja zastosowałem wiertło 10,8 mm bo akurat takie miałem „pod ręką” …Lekki ścisk nie zaszkodzi. [Lepiej rozpocząć wiercenie od cieńszego wiertła (..)]

Po wywierceniu otworu wciskamy oryginalną katalogową uszczelkę …za 1,2 zł

Następnie wciskamy koreańską pompkę …II-go gatunku za 26 zł

I gotowe.

Całość należy podłączyć „ hydraulicznie” wężykami (każdą dyszę do oddzielnej pompki) i elektrycznie. Elektrycznie podłączyłem …równolegle z kabelków od oryginalnego silniczka.

Rezultat wykonanej modernizacji jest taki, że …ciśnienie z dysz wylotowych, „zbliżone jest do ciśnienia karchera”. Źle ustawiona dysza podaje strumień wody …który pada ok. 2,5 m za samochodem. Czas potrzebny na całkowite opróżnienie dwulitrowego zbiornika to ok. 30 s.

Nawet mi się ta modernizacja spodobała
Przy okazji nasunęła mi się taka refleksja, że koreańce musieli się nieźle nagłówkować, żeby wymyślić zbiornik o takich skomplikowanych kształtach, który w rezultacie mieści 2,0000000… l płynu - czyli tyle ile mają najpopularniejsze opakowania na płyn.

Cytat:
2008-07-18 19:24:45, nawigator5 pisze:
koreańce musieli się nieźle nagłówkować, żeby wymyślić zbiornik o takich skomplikowanych kształtach, który w rezultacie mieści 2,0000000… l płynu - czyli tyle ile mają najpopularniejsze opakowania na płyn.

Nie wiem gdzie Ty płyn kupujesz, ale najpopularniejsze i najtańsze są opakowania 4-ro litrowe, jeszcze się kranówki z litr doleje i wychodzi 5 litrów.
Ale żeby nie było to pomysł dobry. Też mnie te siuraki w złomero wkurzały więc... zmieniłem auto

Cytat:
2008-07-18 20:29:21, piotr_ek pisze:
Nie wiem gdzie Ty płyn kupujesz, ale najpopularniejsze i najtańsze są opakowania 4-ro litrowe, jeszcze się kranówki z litr doleje i wychodzi 5 litrów. Ale żeby nie było to pomysł dobry. Też mnie te siuraki w złomero wkurzały więc... zmieniłem auto

Tak chyba się zagalopowałem... najpopularniejsze płyny są od P. Jana w baniakach 5 l za ....4 zł.
...ciekawe z czego to robią - woda mineralna wychodzi drożej

A ja jeżdżę na płynach SHEL'a ...akurat te które kupuję (letnie albo zimowe) są w takich 2 l jednorazowych "workobutelkach" i zawsze jak wlewam to jest idealnie pod sam korek.

Bogacze

Cytat:
2008-07-18 21:33:46, nawigator5 pisze:
woda mineralna wychodzi drożej

Na mineralce jest największa marża. Min.1000% to standard.

Cytat:
2008-07-18 19:24:45, nawigator5 pisze:
Witam Wykonałem modernizację …w obszarze, którym nikt wcześniej się nie zajmował …a przynajmniej tak mi się wydaje, bo nie znalazłem niczego podobnego w wyszukiwarce

No to Cię zmartwie
Ja to zrobiłem już półtora roku temu
Wraz z montażem czujnika poziomu
A ta wolna wtyczka pasuje właśnie do silniczka w wersji z ABSem (silniczek posiada kabelek przyłączeniowy)

Zerknij sobie

a już myślałem, że czymś ...zabłysnę

Tak czy siak ...jest nas nie mniej niż trzech, bo wyczytałem "tam", że Buba030 też ma drugą pompkę.

To jeszcze pomyślę nad tym czujnikiem poziomu, bo przy takiej wydajności ...płynu wystarczy na parę pociągnięć wajchy.

Ale z tego co zrozumiałem z "tamtego" postu ...sam czujnik poziomu będzie pasował na długość ?

nie
trza go skrócić o jakieś 4-5 cm

Cytat:
2008-07-18 23:36:28, krzychu_ch pisze:
nie trza go skrócić o jakieś 4-5 cm

nie bardzo rozumiem w jaki sposób to wykonać ...ale jak już go będę miał, to może się zorientuję.

A czy pamiętasz może jego numer katalogowy ?

96149405

jak go będziesz miał w ręce to się zorientujesz jak go skrócić

też miałem drugą pompkę, ze dwa lata nazad. Wywaliłem, bo robiłem jakąś przeróbkę i coś mi tam przeszkadzało.

A co do zbiorniczka - koreańce niczego tam nie kombinowali. Jak nie wierzysz to zajrzyj pod maskę kadeta

Cytat:
2008-07-18 23:49:54, krzychu_ch pisze:
96149405 jak go będziesz miał w ręce to się zorientujesz jak go skrócić

DZIĘKI !!!

Cytat:
2008-07-19 00:25:06, Robert_S pisze:
też miałem drugą pompkę, ze dwa lata nazad. Wywaliłem, bo robiłem jakąś przeróbkę i coś mi tam przeszkadzało. A co do zbiorniczka - koreańce niczego tam nie kombinowali. Jak nie wierzysz to zajrzyj pod maskę kadeta

Nie prędko tam zajrzę - ostatnio widziałem kadeta OOOOOooooo..... a może jeszcze wcześniej więc ...bedzie problem.

I głupio tak jakoś ...wywalić pierwszego lepszego napotkanego kierowcę kadeta z samochodu i kazać mu otworzyć maskę

No nie wiem ...obstawiam, że ....jest tam ten sam zbiorniczek

Cytat:
2008-07-19 00:40:32, nawigator5 pisze:
No nie wiem ...obstawiam, że ....jest tam ten sam zbiorniczek

Może nawet ma dwie pompki
Jedna na przednią szybę a druga na tylną

Numer katalogowy mnie sie podoba. W poniedziałek ogarne i sobie zamówię Ja Rbit mi zamówił wcześniej ale jakos było mnie nie podrodze za nim Zamówię u kolegi. Jak będzie dobra cena to dac znać ???

[ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2008-07-19 01:11:09 ]

to jak juz poczyniles taka inwestycje to doloz jeszcze 30 zl i kup sobie dysze sprtskiwaczy od oktavii I. jest troche rzezby zeby to zamoncic ale efekt jest zajefajny a oszczednosc plynu i zawilzenie szyby nieporownywalne do fabrycznych siuraczy

Cytat:
2008-07-19 00:40:32, nawigator5 pisze:
Nie prędko tam zajrzę - ostatnio widziałem kadeta OOOOOooooo..... a może jeszcze wcześniej więc ...bedzie problem. I głupio tak jakoś ...wywalić pierwszego lepszego napotkanego kierowcę kadeta z samochodu i kazać mu otworzyć maskę No nie wiem ...obstawiam, że ....jest tam ten sam zbiorniczek

Twoja błyskotliwość mnie zaskakuje, Watsonie

fotka z allegro - jest tam więcej znajomo wyglądających elementów...:

Cytat:
2008-07-19 08:51:23, cezariusz pisze:
to jak juz poczyniles taka inwestycje to doloz jeszcze 30 zl i kup sobie dysze sprtskiwaczy od oktavii I. jest troche rzezby zeby to zamoncic ale efekt jest zajefajny a oszczednosc plynu i zawilzenie szyby nieporownywalne do fabrycznych siuraczy

Właśnie też myślałem o jakiś innych dyszach (a nawet o zamontowaniu jakiejś trzeciej na środku - ale upadło)

Wstępnie zastanawiałem się nad dyszami od CC - mają (miały) one jedną centralną dyszę trójdrożną ...z tego co widziałem to też nieźle sikały.
A na czym polega niezwykłość tych dyszy od Octavii ?

Znając inwencję twórczą inżynierów z MladaBoleslav to pewnie co rocznik to inne rozwiązanie To dysze od której skody masz na myśli ?

Cytat:
2008-07-19 11:24:22, nawigator5 pisze:
Właśnie też myślałem o jakiś innych dyszach (a nawet o zamontowaniu jakiejś trzeciej na środku - ale upadło) Wstępnie zastanawiałem się nad dyszami od CC - mają (miały) one jedną centralną dyszę trójdrożną ...z tego co widziałem to też nieźle sikały. A na czym polega niezwykłość tych dyszy od Octavii ? Znając inwencję twórczą inżynierów z MladaBoleslav to pewnie co rocznik to inne rozwiązanie To dysze od której skody masz na myśli ?

Od każdej

Cytat:
2008-07-19 11:24:22, nawigator5 pisze:
A na czym polega niezwykłość tych dyszy od Octavii ?

dają mgiełkę, zamiast dwóch strumieni

-----------------
..:: Tylny napęd jest jak seks... Po co na ręcznym? Jak można dać w pizd*** ::..

te spryskiwacze w skodach rzeczywiscie skuteczne-prawie cała szyba pokryta zostaje
w espero daja 4 strumienie...