Potrzebuje rady. Chce kupic opla: Corsa czy Tigra? :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich!

Pisze z prosba uzyskania jakiejs informacji. Juz wprowadzam w temat.

Powoli zabieram sie na szukanie samochodu dla zony. Bedzie to jej pierwszy samochod poniewaz prawko dopiero co zdaje.

Nie mam za bardzo doswiadczenia z Oplami wiec myslalem, ze zasiegne opinie ludzi, ktorzy znacznie bardziej sa w temacie. Jedynie to kiedys przynierzalem sie do odrestaurywowania Opla Monze. Niestety projekt sie nie powieodl wiec sprzedalem w dobre rece
Przede wszystkim ma to byc cos malego, taniego w eksploatacji i latwgeo w prowadzeniu. Dwa samochody mi laza po glowie. Opel Tigra i Opel Corsa. Czy ktos moze sie wypowiedziec cos na temat tych samochodow? Ktory jest lepsza opcja i dlaczego? Ktore silniki bylyby najlepsze? Powiedziano i, ze 1.7 diesel w Corsie jest dosc udanym silnikiem. A moze Tigra 1.4 czy 1.6? Rocznikowo to wszystko w okolicach 96 roku, czyli jakis dobry uzywany. Jak wyglada serwis tych samochodow? Czesci? Jakakolwiek informacja bedzie bardzo milo widziana.

Dziekuje z gory,
Wojtek.

tylko corsa!!!!!!!! tigra ma mało miejsca z tyłu. dorosły nie usiądzie i silniki benzynowe i tylko 8 zaworowe

chwilka, tzn, ze tigra ma tylko 8 zaworowe silniki, czy corsy maja 8 zaworowe silniki, ktore sa lepsze? Tigry nie maja 16 zaworowych? bo z 1.4 i 1.6 jest 90 i 100 kucykow

Ale sa jakies zalety corsy nad tigra pod katem mechanicznym i wogole pod katem calej fury? wiem wiem z tymi miejscami z tylu, wyzszy niz metr piec w kapeluszu nie usiadzie

woz technicznie to te auta są takie same! mają te same silniki 8v i 16v, jedynie diesla chyba nie ma w tigrze (przynajmniej się nie spotkałem). wewnątrz są takie same, podwozie i zawiasy mają takie same jedynie buda jest inna i tu właśnie przewaga corsy która może mieć pięć drzwi no i na pewno ma więcej miejsca z tyłu. to jest w sumie chyba jedyna przewaga corsy nad tigrą. tigra jest po prostu corsą w sportowej budzie.pozdrawiam

jak dla żony i dla szpanu to Tigra...przynajmniej bedzie z tyłu wozic torebkę

tigra to jest wynalazek polecam corsę

olkej. Dzieki wszystkim za info. Pozdrawiam