Pompa wspomagania nietypowo

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie pomocy. Słysze stukanie dochodzące z okolic paska klinowego (czasami dosyć głośne czasami ciche) podejrzewam ze to z łożyska pompy wspomagania bo tam jest wg. mnie najgłośniej. tylko nie jestem pewien czy na pewno. Odgłos jest podobny jak by ktoś kawalek plastiku w szprychy roweru włożył.
Czy ktoś miał coś podobnego??
Jak sprawdzić w 100% co to może być??
Mozę jakaś rada jak to naprawić ??
I ewentualnie czy da sie kupić same łożysko??
Pozdrawiam i czekam na porady.

[ wiadomość edytowana przez: seba2020 dnia 2008-06-27 12:38:45 ]

[ wiadomość edytowana przez: seba2020 dnia 2008-07-11 09:00:03 ]

mi stukalo cos w okoliach rozdzadu, przy dodawani gazu glosniej, w panike wpadlem ze rozdzad do wymiany. okazalo sie, ze przy wymianie oleju zle skrecili mi oslone silnika , ta od dolu i pasek alternatora o nia obcieral. nie wiem czy to podobne to twojego problemu ale kto wie...

mi czy większe obroty czy mniejsze , silnik zimny czy ciepły stuka tak samo, zdarzają sie momenty w których go nie słyszę ale raczej rzadko a i rozrząd miesiąc temu był robiony , a stuka mi od jakiegoś tygodnia

U mnie tak sie działo gdy nie dokręciłem napinacza...

1.sciag pasek wielorowkowy i zapal auto-jak bedzie cicho to od razu wykluczysz rozrzad
2.sprawdz reka napnacz,rolke,pompy,alternator(szumy,luzy,stuki,dokrecenie)
3.zobacz czy nie ma na obudowie sladów od kontaktu z paskiem

Na szczęście to nie rozrząd
Zrobiłem jak radziłeś ,przy okazji wymiany paska wielorowkowego (która to wymiana zakończyła się niepowodzeniem bo pasek o 15mm okazał się za krótki-zjebie ich strasznie jutro w sklepie)
Tak jak podejrzewałem niepokojące chrobotanie pochodzi od Pompy wspomagania. Mam luz na kole od pompy, rusza się na boki jakies 5mm. i mam do Was właśnie pytanie:
Czy istnieje jakś możliwość naprawy tego- jakiś zestaw naprawczy??
jakaś możliwość wymiany łożyska bo na nim jest luz.
Przeczytałem 15 stron na temat pomp wspomagania, ale wszyscy pisali o buczeniu i nieszczelnościach a mi TERKOCZE!
Aha jeżeli nie ma takiej możliwości to pytanie z jakich silników/roczników podejdzie pompa pod moj 1.6 16v 95r.

Koledzy napiszcie chociaż z czy z 1.8 podejdzie pompa wspomagania i jakie roczniki wchodzą w gre??

podejdzie od wszystkich zetecow, patrz tylko, czy na ta odme ,co wychodzi z pompy, na ktora wpycha sie waz gumowy idzie w ten sam sposob, jak u Ciebie.(chodzi o kat)
mocowania sa wszedzie takie same, z diesla tez by podeszla, ale bys musial dawac dluzszy waz, bo wlasnie ta odma jest pod innym katem i waz by haczyl o kolo pasowe.

dzięki wrazie zmiany to juz wiem na co patrzeć, a co do zestawu naprawczego... jest takie cóś??
bo pompa jest w połowie sprawna nie cieknie z niej, nie wyje, tylko to łożysko stuka...
a może wiecie jakie tam są łożyska (wymiary) domyslam się ze jakieś oporowe i jeszcze jakieś
Był bym BARDZO wdzięczny, jak by ktoś miał schemacik takiej pompy
to może bym z tokarzem zagadał i by się samemu naprawiło.