Co sądzicie o takich Xenon-ach do esperaka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zastanawiam się nad kupnem takiego zestawu xenon-ów do esperaka
XENONY powodem jest dobrze wszystkim znane słabe oświetlenie esperaka.

Do tego zestawu dołożyłbym jeszcze coś takiego ŚWIATŁA DO JAZDY DZIENNEJ coby zbyt często nie wymieniać żarników (których koszt to ponad 100 zł - jednego).

Co sądzicie o takich zestawach (może ktoś montował już coś takiego u siebie - nie mówię tutaj o soczewkach bo wiem, że takie próby już były) i jak wyglądają takie światła od strony prawnej (czy na przeglądzie nie będą mieli nic przeciwko takim światłom) - niby zestaw ma homologacje na europę.

Cytat:
2007-10-07 18:42:36, adid11 pisze:
Zastanawiam się nad kupnem takiego zestawu xenon-ów do esperaka XENONY powodem jest dobrze wszystkim znane słabe oświetlenie esperaka. Do tego zestawu dołożyłbym jeszcze coś takiego ŚWIATŁA DO JAZDY DZIENNEJ coby zbyt często nie wymieniać żarników (których koszt to ponad 100 zł - jednego). Co sądzicie o takich zestawach (może ktoś montował już coś takiego u siebie - nie mówię tutaj o soczewkach bo wiem, że takie próby już były) i jak wyglądają takie światła od strony prawnej (czy na przeglądzie nie będą mieli nic przeciwko takim światłom) - niby zestaw ma homologacje na europę.

Z Klubu ma takie zestawy już co najmniej...hmm....3 ludzi...(mowa o montażu w standardowy reflektor ) ...Grzesiu z Łodzi, 4302 i 54495 z Katowic

Z tymi dziennymi to już dopaliłeś...wiocha na maksa...no i prognoza na jakąś chorą, pozorną "oszczędność"

Fajnie się to montuje, jest w miarę już niedrogie, dobrze świeci, BZDURA z tą homologacją !..../nie ma i mieć nie będzie!/ więc od strony prawnej....jest tak , że albo albo (albo jeździsz i coś widzisz albo ...trzymasz się ściśle przepisów i męczysz się dalej z normalnymi )

Jedno na co warto zwrócić uwagę (jeśli jeździsz lub planujesz montaż CB ..)...wiele z tych zestawów ...zakłóca dość mocno radyjko...ale są takie które nie sieją !

No i nie bierz wieśtjunerskiego...8000 kelvinów....6 koła świeci zarąbiście

lepiej zdrutuj taki zestaw jak ma zoltar swieci zarabiscie i nie oslepia innych

Cytat:
2007-10-07 18:51:50, bogdan1 pisze:
Z tymi dziennymi to już dopaliłeś...wiocha na maksa...no i prognoza na jakąś chorą, pozorną "oszczędność" Fajnie się to montuje, jest w miarę już niedrogie, dobrze świeci, BZDURA z tą homologacją !..../nie ma i mieć nie będzie!/ więc od strony prawnej....jest tak , że albo albo (albo jeździsz i coś widzisz albo ...trzymasz się ściśle przepisów i męczysz się dalej z normalnymi ) Jedno na co warto zwrócić uwagę (jeśli jeździsz lub planujesz montaż CB ..)...wiele z tych zestawów ...zakłóca dość mocno radyjko...ale są takie które nie sieją ! No i nie bierz wieśtjunerskiego...8000 kelvinów....6 koła świeci zarąbiście

Z tymi dziennymi to chyba masz racje wiocha by wyszła - a jak jest z żywotnością tych żarników (niby piszą że żywotność dość duża - ale na allegro to nigdy nic nie wiadomo - może się ktoś wypowie kto ma takie cudo)

A co do legalności to w sumie można wozić zawsze ze sobą komplet normalnych żarówek i w razie kontroli zmienić (piszą ze zestaw typu plug&play)(taką mam koncepcje)

Cytat:
2007-10-07 19:08:19, Outcast pisze:
lepiej zdrutuj taki zestaw jak ma zoltar swieci zarabiscie i nie oslepia innych

z tego co się orientuję to zoltar ma soczewki, żyroskopy - dużo roboty strasznie na coś takiego na pewno nie pójdę.

Porządne świecą 2000-3000 h, chińskie niemarkowe, cholera wie.

Współczuje kierowcom na śląsku... W te lampy xenon włożyć... Ehh...

Tylko soczewka da sensowny efekt.

15 kkm zrobione, dowód w kieszeni

Zoltar nie musisz współczuć

dziś u Darka widziałem jak świecą... absolutnie zero oślepiania :]

u Bogdana w leganzie na soczewkach bardziej oślepia

To kup okulary

Odświeże lekko temat.
Co do legalności - sprawa jasna.
Natomiast inetersowałoby mnie to co maja do powiedzenia na ten temat osoby , które w praktyce miały stycznośc z takim zestawem czyli oryginalny reflektor plus xenony. Czy rzeczywiście montaz jest bez przeróbek , jak z mocowaniem tego zarnika zamiast żarówki H1 - plug&play czy trzeba coś przerabiac. No i jak sie taki zestaw sprawuje w praktyce , czy sa jakies problmey z elektryka (tego zestawu) , jak trawłośc itp.
Czy bez problemu można wrócic do żarówek H1?

trzeba poczekac az Darek wklupie coś na forum albo przynajmniej nie bedzie sie wstydzil otwierac maski

Cytat:
2007-10-10 20:53:02, Buba030 pisze:
Odświeże lekko temat. Co do legalności - sprawa jasna. Natomiast inetersowałoby mnie to co maja do powiedzenia na ten temat osoby , które w praktyce miały stycznośc z takim zestawem czyli oryginalny reflektor plus xenony. Czy rzeczywiście montaz jest bez przeróbek , jak z mocowaniem tego zarnika zamiast żarówki H1 - plug&play czy trzeba coś przerabiac. No i jak sie taki zestaw sprawuje w praktyce , czy sa jakies problmey z elektryka (tego zestawu) , jak trawłośc itp. Czy bez problemu można wrócic do żarówek H1?

Zrobiłem na takim zestawie ok 3 tyś km dopiero (Darek jeszcze mniej), więc temat trwałości jest mi zupełnie nieznany.
Montaż jest prosty, jedyną trwałą zmianą jest koniecznośc wycięcia otworu w dekielku reflektora. A więc powrót do H1 jest w zasadzie bezproblemowy. Problemów z elektryką nie ma, xenony pobierają moc 35W czyli 1/3 mniej niż normalne żarówki.

-----------------
czasem tu zaglądam

to pora na konkrety - jakie zestawy kupiliscie i gdzie?

Cytat:
2007-10-10 21:54:52, Adam4302 pisze:
Zrobiłem na takim zestawie ok 3 tyś km dopiero (Darek jeszcze mniej), więc temat trwałości jest mi zupełnie nieznany. Montaż jest prosty, jedyną trwałą zmianą jest koniecznośc wycięcia otworu w dekielku reflektora. A więc powrót do H1 jest w zasadzie bezproblemowy. Problemów z elektryką nie ma, xenony pobierają moc 35W czyli 1/3 mniej niż normalne żarówki.

wycięcie dziury jest potrzebne rozumiem dlatego że żarówka ksenonów jest dłuższa od H1 ale czy przez nią nie wpada cały syf do reflektora no i czy to są ksenony czy prawie jak xenony?
Ja mam 100W żarówki to róznica w poborze jest ich wada to niestety mała trwałość 10-12 mies. ale są tanie a efekt jest zadowalający przy oświetleniu nie narzekam, także wątpię czy warto większą kasę w to pchać i jescze tak rzeźbić?

Cytat:
2007-10-11 15:15:45, rudi pisze:
wycięcie dziury jest potrzebne rozumiem dlatego że żarówka ksenonów jest dłuższa od H1 ale czy przez nią nie wpada cały syf do reflektora no i czy to są ksenony czy prawie jak xenony? Ja mam 100W żarówki to róznica w poborze jest ich wada to niestety mała trwałość 10-12 mies. ale są tanie a efekt jest zadowalający przy oświetleniu nie narzekam, także wątpię czy warto większą kasę w to pchać i jescze tak rzeźbić?

Ale co rzeźbić? Dziura w dekielku jest potrzebna tylko żeby przeprowadzić kable do przetwornicy napięcia. Syf nie wpada bo kable mają gumową przelotkę. Mam 100W H1 na długich, niestety nie są tak wydajne jak xenon.
A teraz konkret: kupilismy u tego człowieka. H1 6000K. W Iłkach i ostatnio w Warszawie "kilku" klubowiczy miało okazję zobaczyć jak to świeci. Zdjęcia wrzucę jak zrobię

-----------------
czasem tu zaglądam

Fajni druciarze z Was...

Kupcie se Golfa hehehe

ok, wsadzimy do tego golfa soczewki z mondeo

I szczekaczkę

Cytat:
2007-10-11 16:10:29, Adam4302 pisze:
Ale co rzeźbić? Dziura w dekielku jest potrzebna tylko żeby przeprowadzić kable do przetwornicy napięcia. Syf nie wpada bo kable mają gumową przelotkę. Mam 100W H1 na długich, niestety nie są tak wydajne jak xenon. A teraz konkret: kupilismy u tego człowieka. H1 6000K. W Iłkach i ostatnio w Warszawie "kilku" klubowiczy miało okazję zobaczyć jak to świeci. Zdjęcia wrzucę jak zrobię

tak ale ile to kosztuje wg. mnie ekonomicznie raczej bez sensu ale jak możesz to daj zdjęcia - 100W H1 vs. xenony.

Cytat:
2007-10-12 14:26:43, rudi pisze:
tak ale ile to kosztuje wg. mnie ekonomicznie raczej bez sensu ale jak możesz to daj zdjęcia - 100W H1 vs. xenony.

430zl za xenonki to zadne koszta.

Cytat:
2007-10-12 14:28:05, Cwikus pisze:
430zl za xenonki to zadne koszta.

może warto lecz przelicznik 47 żarówek 100W czyli zapas na 20 lat

no nie wiem, nie kupuje zarowek po 9zł