| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
syndoktora Klubowy Weteran Espero(było), Astra ... Sosnowiec | 2008-07-18 12:42:32 Witam, posiadam Eaperala 1,5 16v rok 97.Gaz
Problem dotyczy odpalania na zimnym silniku: Zapala, ale na 2,3 gary i to z wielkim oporem(po kilku sekundach a anawet kilkunastu) i wciśniętym gazem do połowy, po przegazowaniu wszystko ok... Świece, kable i cały układ zapłonowy został wymieniony, "cuda na kiju" z zapłonem nie raz już były robione, silnik nie bierze oleju, silniczek krokowy po czyszczeniu nie mam już pomysłów na tę dolegliwość, tak samo odpala na gazie i na benzynie (verva 9 . Na ciepłym silniku odpala od pierwszego strzału... słyszałem że może to być modół zapłonu ale nie chcę mi się w to wierzyć. Dodam tylko ze już go takiego kupiłem a sprzedający nie potrafił mi powiedzieć co to jest.
Proszę o pomoc i ewentualne adresy warsztatów w okolicy Sosnowca!!! |
certiif Klubowy Weteran Daewoo Espero 2.0 CD ... Kraków | 2008-07-18 13:47:34 Może dostaje się płyn z układu chłodzenia na 2 i 3 cylinder. Po dłuższym postoju i zimnym silniku może być "woda na tłokach", (sprawdź czy przy takim zapalaniu, wydobywa się biały dym z rury wydechowej) [ wiadomość edytowana przez: certiif dnia 2008-07-18 13:48:46 ] |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2008-07-18 13:51:41 Zmień samochód i kup esperaka bez gazu. |
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2008-07-18 16:00:08 Jak to się mawia- Fiat jest zepsuty już na obrazku.Esperak to raczej niedopracoeana limuzyna z wyraźnymi oszczędnościami w procesie produkcji. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-07-18 16:10:41
Ta i nie należy kupować aut na F, i ford gówno wort i kilkanaście jeszcze takich stereotypów jest. Mnie poraża, że kol.syndoktora ot tak dla kawału kupił sobie zepsute auto będąc tego świadom, a teraz płacze!!! |
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2008-07-18 16:34:34 A ja tam sobie chwalę E...spero.Jedynie rdza go wpinkala .Nie jest bardziej awaryjny od punciaka kolegi,który to dla utrzymania renomy swojego autka co i rusz coś wymienia ,poprawia,pucuje itd.A ja wsiadam w złomiaka i zasówam aż miło. |
syndoktora Klubowy Weteran Espero(było), Astra ... Sosnowiec | 2008-07-18 22:35:42
Nie ubywa płynu, dymu też nie ma, więc odrzucam tę teorię, ale to jak narazie jedyna sensowna uwaga, dzięki |
syndoktora Klubowy Weteran Espero(było), Astra ... Sosnowiec | 2008-07-18 22:40:17
Kupowałem go w komisie i przy odpalaniu był ciepły więc ojiaw był zatajony, a po za tym wtedy nie był taki widoczny jak teraz, ciągle się pogarsza. Jak nie potrafisz pomóc to nic nie pisz bo z twojej rady nie wiele wynika |
Tomek-Mydlowski Warszawa | 2008-07-18 22:46:25 Na 90% kończy się aparat zapłonowy - przypadłość silników 1.5 16V
Coś się w nim z wiekiem rozmagnesowuje. Początkowo pojawiają się problemy z odpalaniem, później zaczyna wyraźnie słabnąć podczas jazdy, aż przestaje wogóle odpalać. Tzn po długiej walce odpala i nie jest w stanie wejść na wiecej niż 400-500 obr, dygocze jak galareta i wali na czarno. Kilka lat temu Sławek miał taką nexie - pierwszy przypadek - walczył z nią przez ponad miesiąc, rozbierał silnik na cześci pierwsze i składał od nowa. Pomogła wymiana kompletnego aparatu zapłonowego. |
syndoktora Klubowy Weteran Espero(było), Astra ... Sosnowiec | 2008-07-18 23:07:02
wtedy problem ni był tak uciążliwy a po za tym w komisie go kupowałem i dopiero co przyjechał wiec był ciepły, problem pojawia się dopiero gdy ostygnie, a poprzedniego użytkownika znalazłem dopiero po tygodniu z dowodu rejestracyjnego. ProszęWas, nie piszcie rzeczy w tym stylu że jestem niepoważny albo żebym sobie kupił espero bez gazu, CZekam na konkretne rady i wskazówki dotyczące problemu... |
Msxcom Chevy Lacetti Warszawa | 2008-07-18 23:09:44 Ojciec też miał kiedyś podobny problem z którymś z samochodów byłych. Zniknął po remoncie głowicy spowodowanym czym innym.
---------------- Pozdrawiam Piotr M |
syndoktora Klubowy Weteran Espero(było), Astra ... Sosnowiec | 2008-07-18 23:09:57
Aparat wymieniony, łącznie z kablami WN i świecami NGK, nie pojawia się dym... |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2008-07-18 23:17:58
moze którys z kabelków przy wtryskach nie łaczy? popatrz na odmy czy nie dziurawe(lewe powietrze) |
syndoktora Klubowy Weteran Espero(było), Astra ... Sosnowiec | 2008-07-18 23:21:01
|
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2008-07-18 23:41:25 To niech samochód postoi sobie 1-2 dni po to aby opisywany przez Ciebie objaw na 100% wystąpił ponownie.
Po tym czasie uruchom albo spróbuj uruchomić silnik, niech popracuje ok. 1 min. Następnie zgaś go, wykręć wszystkie świece i zobacz jak wyglądają. Jak któreś będą czarne albo mokre to ...będziesz wiedział coś więcej i tam szukał przyczyny. Ja obstawiam uszczelkę pod głowicą. Jednym z objawów walniętej uszczelki pod głowicą jest też ...rosnący poziom oleju na miarce oleju ...woda się tam przedostaje. To rzuć okiem czy Tobie ten poziom podejrzanie nie rośnie. |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2008-07-18 23:43:19 czyli wszystko masz sprawne co z fabryki wyjechało
instalacja LPG pewnie szwankuje maja duzy rozrzut jakosciowy no i kwestia montazu--to loteria |
Tomek-Mydlowski Warszawa | 2008-07-18 23:51:47
cały aparat? czy tylko kopułka i palec, ew. cewka? Kompletny aparat na wałek rozrządu kupisz na allegro z upadających hurtowni dajewoo za nieduze pieniądze. Ew. pozostaje cewka zapłonowa, lub coś z elektryką, masy na komputer, pęknięte przełamane przewody, co po rozgrzaniu zaczynają łapać. Jeżeli świeczki są OK, silnik nie dymi, nie ubywa oleju i płynów to szukaj przyczyny w elektryce. [ wiadomość edytowana przez: Tomek-Mydlowski dnia 2008-07-18 23:52:25 ] |
syndoktora Klubowy Weteran Espero(było), Astra ... Sosnowiec | 2008-07-18 23:59:08
|
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-07-19 00:00:14 złap egr paluchami od spodu i próbuj poruszać jego membraną. Zacięty w pozycji otwartej egr będzie dawał dokładni takie objawy jak opisujesz. |