Porównanie zestawów do przeróbki lamp na xenon

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, tak jak w temacie poszukuje osób które zminiły źródło światła w przednich lampach na palniki xenonowe. Na rynku (allegro) można znaleźć 2 rodzaje zestawów do przeróbek
komplet 1:
soczewka z oprawą do standardowego palnika xenonowego + przetwornica + palnik
komplet 2:
palnik pasujący do oprawy H1 + przetwornica

Jak wygląda efekt przeróbek? Jak wygląda krawędź światło-cienia?? Może ktoś mógłby zamiścić zdjęcia jak wygląda oświtlona droga i jak wygląda oświetlona ściana xenonami po przeróbkach??
Może jakieś polecane zestawy np. od konkretnego sprzedawcy.
Pozdrawiam Shinobi

PISAŁEM W TEJ SPRAWIE DO KAMINPRO JAK COŚ ODPISZĄ TO POSTARAM SIĘ JAKIEŚ ZDJĘCIA WYDĘBIĆ,ale mi się dużymi napisało

A jest tam wymagane przepisami homologacyjnymi autopoziomowanie oświetlenia?

Otóż okazuje się ( gdzieś ostatnio czytałem na stronie jakiejs firmy) ze homologacja dotyczy nowych rzeczy - czyli tych co jeszcze nie sa zamontowane i nie jezdza w aucie - coś w tym guście.
A w przeopisach dotyczacych oswietlenia nie ma o tym mowy, tylko o granicy swiatlo-cien, natezeniu i innych.

Z drugiej strony zmiana reflektora moze spowodowac utrate przez niego juz istniejacej homologacji.

A z innej jeszcze strony np. Omega B wczesniej nie miala ukł. samopoziomujacego i byla dopuszczona do ruchu.....
A teraz wszystkie motocykle produkowane i jezdzace ktore maja xenony nie maja ukladow samopoziomujacych ani spryskiwaczy.....

Cytat:
2004-08-24 09:31:18, boogie pisze:
homologacja dotyczy nowych rzeczy - czyli tych co jeszcze nie sa zamontowane i nie jezdza w aucie - coś w tym guście.
A w przeopisach dotyczacych oswietlenia nie ma o tym mowy, tylko o granicy swiatlo-cien, natezeniu i innych.

Chyba istnieją dwa osobne pojęcia: homologacji podzespołu i całego pojazdu?

Cytat:
Omega B wczesniej nie miala ukł. samopoziomujacego

Wcześniej tzn. kiedy?

pozdr,
Robert

Nie wiem, ale wczesniej byl baaaaardzo obszerny watek o ksenonach, i tam jest wszystko, łącznie z tymi informacjami.

Wiem, potwierdzam
Cytat:
wczesniej byl baaaaardzo obszerny watek o ksenonach, i tam jest wszystko, łącznie z tymi informacjami.

ale nie to co ja chcę wiedzieć a mianowicie który zestaw jest lepszy. Głównie chodzi mi o jakość światła a mniej o łatwość montażu

co do poziomowania

posty na dole czytać

nikt nie zaprzeczył...

Cytat:
2004-08-25 12:38:11, boogie pisze:
nikt nie zaprzeczył...

No to ja zaprzeczę teraz:

MV6 caravan '98 (połowa roku, ale już po jakimś etapie liftowania bo zagłówki "pełne" *) MA sapoczynne poziomowanie.

OT: czy to się nazywa "rok modelowy '99" czy jak? Bo wg postu DrA z tamtego wątku to pierwszy lifting w '99.

pozdr,
Robert

Wynikałoby z tego że poziomowanie było, i nie było....
A jak pisałem wtedy w motorach są xenony i nie ani poziomowania ani spryskiwaczy,a maja homologacje,
a Hella sprzedaje lampy dodatkowe xenony i rozumie sie ze tam tez niem a tych dwoch rzeczy.......

Boogie, masz zamontowane xenoeny??

Koledzy w temacie nie ma nic o poziomowaniu itp.. tylko o porownaniu zestawow do przerobki np ze zwyklych reflektorow H1 na coś takiego no bo wlasnie chce sie o cos takiego pokusic poniewaz mojej omci kurde swiatelka swieca jakbym mial zarowki 10W albo takie cos

[ wiadomość edytowana przez: speed_pn dnia 2007-01-15 11:49:55 ]

Czlowieku patrz na daty !!

Nie sadze zeby ich jeszcze interesowalo poziomowanie ksenonu...

Podepne sie do tematu.

Mam lampy depo soczewki, ktore sam wymienilem. Wygladaja ladnie swieca lepiej oryginalu, ale tylko na suchej drodze, na mokrej porazka.

Jezeli przeróbka na xenon kosztowała by okolo 500-600zł to bym to zrobił.
Czy ktoś zakladał te zestawy, ktore kolega pokazal do takich lamp jak moje?? czy pasują zakladajac palnik w miejsce zarowki bez zmieniania uchwytow itp. ?? Z opisu aukcji wyglada ze tak, ale jak wiadomo roznie pozniej wychodzi.
Czy lepiej przerobic lampe?? Bo moze ta soczewke z depo wykorzystac, albo zamienic na inna. Wiem ze temat przerabiania soczewek depo i "hella "byl juz na forum wlakowany, ale troche sie zmienilo bo pokazaly sie gotowe zestawy.

Moze znacie jakies firmy, ktore takie lapki przerabiaja???

[ wiadomość edytowana przez: Lendio dnia 2007-01-15 13:35:16 ]

Cytat:
ale tylko na suchej drodze, na mokrej porazka. Jezeli przeróbka na xenon kosztowała by okolo 500-600zł to bym to zrobił.

No wlasnie ja duzo jezdze a teraz pogoda bardziej nijaka niz sloneczna.. koszt jak widac ok 600zl a lampki swieca elegandzko.. zadalem pytanie jednemu z licytujacych na aukcji jakie sa efekty.. napisal ze doslownie jakby normalne xenony zalozyl (owy Pan kupil zestaw z zarowkami o temp 8000) poprosilem o foty mam dzisiaj dostac.. wkleje tutaj jak beda..

Ok mam juz odpowiedz Kolega przeslal mi bardzo interesujacy link oto on jest wszystko slicznie wytlumaczone.. jednym slowem kupuje sobie gotowca z allegro Pozdrawiam i zycze milej lektury

[ wiadomość edytowana przez: speed_pn dnia 2007-01-15 20:44:51 ]

Cytat:
2007-01-15 13:21:45, Lendio pisze:
Podepne sie do tematu. Mam lampy depo soczewki, ktore sam wymienilem. Wygladaja ladnie swieca lepiej oryginalu, ale tylko na suchej drodze, na mokrej porazka. ... Czy lepiej przerobic lampe?? Bo moze ta soczewke z depo wykorzystac, albo zamienic na inna. ...

Powiem tak:
Też niestety mam Depo, bo taką kupiłem i podpisuję się obiema ręcami pod tym co inni od lat na forum piszą:
Depo to po prostu Dupo światło, szczególnie po paru miesiącach użytkowania.

W czym rzecz u mnie - jak zacząłem już podejrzewać u siebie kurzą ślepotę najpierw założyłem dodatkowe kable i przekaźniki, a później oddałem odbłyśniki soczewek do regeneracji.
Cały zadowolony zamontowałem z powrotem i ... lepiej, ale stara omega A miała lepsze światło .

Ostatnio wk...rwiony bo musiałem więcej po ciemku jeździć wsadziłem 100 watowe i co ... i nic - dwa wąskie snopy światła, a reszta w półmroku.
Kupiłem na allegro soczewki od bodajże A4 i będę rzeźbił, innego wyjścia nie widzę.

Wniosek jaki mi się nasunął jest jeden - kształt, geometria odbłyśnika soczewki w Dupo, czy jak to nazwać jest pewnie inna - niedopracowana tak jak w firmowych wykonaniach.
Bo do samych szkieł soczewek nie ma się co przyczepiać.

Tak więc jak chcesz wsadzić ksenon to nie w dupo, bo tyle będzie to warte.
Pzdr.

Też kupiłem soczewki dupo troszke ponad pół roku temu. Świecą mi dwa promienie. Nie jest tragicznie, ale mieszkając w UK, gdzie co drugie auto ma xenony i jedzie za mną i że tak powiem prześwietla moją omege i dwa razy wiecej światła przede mną, pomijając już to, że swoich świateł już nie widzę :] to zdecydowałem, że kupię nowe całe kompletne reflektory xenonowe. I teraz pytanie do Was, żebyście mi polecili kogoś na allegro ewentualnie jakiś sklep motoryzacyjny we wrocławiu, który mógłby mi coś takiego załatwić bez 'prowizji' to byłbym wdzięczny W polsce bede luty/marzec i muszę to załatwić w tym czasie.

dzisiaj kupilem ten zestaw. Mam go otrzymac w przyszlym tygodniu.. jak tylko bedzie to porobie fotosy co i jak powychodzilo pozdrawiam..

Jeden z kolegów sygnalizował mi na priv, ze ma kłopoty takiej natury:

1.Lampy potrafią mignąć raz na jakiś czas ( przygasnąć)
2. Komputer sygnalizuje po czasie spaloną żarówkę ( tak będzie)

Napisz jak załozysz,

Czy są chętni na prostą przeróbkę układu CHECK CONTROL ( CC)
tak aby wszystko dzialało jak należy.
Wyciągnąłem to pudełko i mogę napisać co i jak przerobić.