Obrysówki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Wiem, że temat ten już kiedyś był poruszany, ale chciałbym się pochwalić, że moje espero - prawdopodobie pierwsze we Wrocku - jest od dziś wyposażone w światła obrysowe tylne. Efekt jest naprawdę olśniewający

Zdecydowałem się na założenie w przygotowanych miejscach tylnych lamp (w pomarańczowej części klosza). Całkowity koszt to ok. PLN 15,00 za wszystko (sic!)

Teraz więc mam takie pytanie: co z obrysówkami na przodzie auta? Czy ktoś z Was może wie jak założyć takie żarówki w kierunkowskazach, żeby świeciły one stale gdy włączone są światła pozycyjne lub mijania a w momencie użycia kierunkowskazu żeby pulsowały?

Pozdr.,
Wrolo

Pycel takie ma.
Wal do niego jak w dym

montowales obrysówki w orginalne otwory w lampie jesli tak to od czego użyles oprawki ???

Tak - rozwierciłem tylko te zaślepione otwory na oprawki. Same oprawki kupiłem w takim starym peerelowskim sklepie z częściami samochodowymi.Powiedziłem gościowi co chcę zrobić i on dobrał mi dwie żarówki i oprawki, chyba od pozycji albo kierunki boczne od malucha. Potem trezba jesze kupić przewody (wystarczy 1m) i zaciski bay podłączyć się bez lutowania.

Pozdr.,
Wrolo

Z przodu można spróbować założyć nowe kierunkowskazy z tzw wersji amerykańskiej (są bezbarwne - niektóży chcieli coś takiego zrobić, mają pomarańczową dwuwłóknową żarówkę) inne jest podłączenie do instalacji elektrycznej esperaka - wtyczka z trzema bolcami. Jeśli nie chcesz wymieniać kierunków ok. 100 zł sztuka to może kupić taką żarówkę oraz oprawkę oraz wtyczkę i jakoś pokombinować

Apropo kierunków w handlu teraz są tylko te z wersji amerykańskiej sam szukam tych z pomarańczową wkładką

Akofreda!

U mnie kierunki z przodu właśnie mają bezbarwne klosze. Czy to znaczy, że to są kierunkowskazy z tej wersji amerykańskiej i wystarczy jedynie wymienić żarówkę na dwuwłuknową?

Pozdr.,
Wrolo

Ja mam kierunki wersji amerykańskiej i jest tam żarówka 2 włóknowa .
Obrysówki podłączyłem ,było z tym troche zabawy .Klosze kierunków są takie same tylko normalne kierunki mają wkładki pomarańczowe a wersja amerykańska nie ma wkładek tylko pomarańczow żarówki 2 włóknowe.
koszt kierunków to 100 zł sztuka.

to znaczy że nietrzeba kupować kierunkowskazów rozumiem że wystarczy tylko dwuwóknowa żarówka ???

Byłem wczoraj w sklepie i są żarówki dwuwłókonowe, ale białe. Pomarańczowe są tylko jednowłóknowe. I teraz tak: obrysówki powinny mieć moc 5W a te dwuwłókonowe (postojowe z tyłu plus hamowania) mają moc 21W. Teraz to już nie wiem co z tym zrobić...

Pycel!

Taka prośba - opisz jak to jest w Twoim wozie naprawdę rozwiązane, żebyśmy mogli też tak zrobić!

Pozdr.,
Wrolo

Wygrzebałem wątek bo mię dręczy kilka pytań:

1. jakie żarówki są zastosowane w tylnych lampach z oryginalnymi obrysówkami ??

2. czy może ktoś strzelić precyzyjne foto takiej oryginalnej oprawki i zwymiarować ją ?

3. czy da się kupić same oprawki do wersji "a'la USA " - mam na myśli fabryczne !....w katalogu części ...przynajmniej tym co mam , nie ma nic takiego ... jest szansa że mają one jakiś nr katalogowy ??

Proszę o wsparcie
Dziękuję

Cytat:
2007-04-03 02:21:04, bogdan1 pisze:
Wygrzebałem wątek bo mię dręczy kilka pytań: 1. jakie żarówki są zastosowane w tylnych lampach z oryginalnymi obrysówkami ?? 2. czy może ktoś strzelić precyzyjne foto takiej oryginalnej oprawki i zwymiarować ją ? 3. czy da się kupić same oprawki do wersji "a'la USA " - mam na myśli fabryczne !....w katalogu części ...przynajmniej tym co mam , nie ma nic takiego ... jest szansa że mają one jakiś nr katalogowy ?? Proszę o wsparcie Dziękuję

ad.1 W obrysówkach miałem R5W tak to chyba sie nazywało... (jedną lampe miałem oryginalną z obrysówkami) Reszta żarówke.. standart.
ad.2. Nie bałdzo...
ad.3. Chcesz oryginalną oprawke do tylnej lampy?? Jak tak.. to hmmm.. chyba tylko z całąlampą.. podjedz do kamisów.. moze cos wykombinuja.

a moze ktos jakas fotke z tymi obrysowkami zapodac??

Cytat:
2007-04-03 09:35:29, Czarek_Rej pisze:
ad.1 W obrysówkach miałem R5W tak to chyba sie nazywało... (jedną lampe miałem oryginalną z obrysówkami) Reszta żarówke.. standart. ad.2. Nie bałdzo... ad.3. Chcesz oryginalną oprawke do tylnej lampy?? Jak tak.. to hmmm.. chyba tylko z całąlampą.. podjedz do kamisów.. moze cos wykombinuja.

kruca banda...Czaruś...poczebne mi konkrety i dowody

a kamisie...się wykamisiowały ...czyli znikły !...K-ce, Gliwice...wiszą tylko szyldy jeszcze

Dalej liczę na wsparcie fotograficzno - suwmiarkowe ...itp .

Jabuszkoooo......nie żartuj że nie widziałeś Esperaków z obrysówkami ???
a tak poza tem........chozi Ci o wewnontrz cy zewnontrz ??

Cytat:
2007-04-03 10:01:49, Jabuszko pisze:
a moze ktos jakas fotke z tymi obrysowkami zapodac??

Poszło na Meyla

Cytat:
2007-04-03 10:40:53, bogdan1 pisze:
Jabuszkoooo......nie żartuj że nie widziałeś Esperaków z obrysówkami ??? a tak poza tem........chozi Ci o wewnontrz cy zewnontrz ??

a gdzie mialem widziec?? na zewnatrz

Cytat:
2007-04-03 10:53:32, Jabuszko pisze:
a gdzie mialem widziec?? na zewnatrz

No wisz...wcale nie je to takie jednoznaczne

Ja akurat , jak widzisz , potrzebuję zupełnie odwrotnie

Paint...mendo!...coś taki skromny ???...norrrmalnie ....prywata i inny egoizm siem szerzy na forumie

...z pewnością będzie to wyglądało kozacko ale co i jak będzie na przeglądzie ?

Cytat:
2007-04-03 13:40:52, nawigator5 pisze:
...z pewnością będzie to wyglądało kozacko ale co i jak będzie na przeglądzie ?

przez 3 lata robiłem przegląd z obrysówkami , normalne , pełne przeglądy , bez znajomości , bez czarowania ...nikt nigdy nie miał uwag !...akurat jeśli chodzi o tylne światła to praktycznie 100% oryginał

Bodzio, a nie można taniej kupić czterech oprawek a'la pozycja maluch i wmontować
Za dużo masz kasy aby całe lampy wymieniać
Koszt to 5 złoty na szrocie z nowymi żarówkami
Ja tak mam i z zewnątrz nie widać różnicy, a skoro nie widać różnicy to po co przepłacać

Przeca Ślonski Aranos ma obrysówki (przynajmiej jako warszafski jeszcze miał)