Niskie podciśnienie na mikserze.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam założoną instalacje IIgen z parownikiem Zavoli. Problem polega na tym, że mikser nie może zassać gazu. Mikser założony jest bezpośrednio na przepustnice, wtrysk Multeca. Poprzez brak podciśnienia nie moge ustawić mieszanki kręcąc bypassem oraz śrubą membram: na wolnych jest za bogata, a na obrotach wyższych niż 1000 zbyt uboga. Przytkałem układ obejściowy symulując włączone ssanie, podciśnienie wzrosło, i gaz dał się poprawnie wyregulować. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem, lub wie co może być jego przyczyną?

Twój problem polega na nieczytaniu tego forum.

Od pewnego czasu doprowadzałem silnik do poprawnego działania na LPG, sprawdzając poszczególne elementy instalacji:
-reduktor (dopasowany do mocy silnika, membrany wymienione),
-poprawnie wyregulowany register zamiast krokowca,
-szczelny dolot,
-mikser wydaje sie być odpowiedni 32mm
-rura od filtra powietrza, jest skierowana przeciwnie do kierunku jazdy,
-lambda poprawnie działa

Jedynie co mi pomogło to zakrycie kanału obejściowego, ale na ten temat nie znalazłem żadnych informacji.

A jakie to auto?

Vectra A 1.8, C18NZ.

Cytat:
Przytkałem układ obejściowy symulując włączone ssanie,

Cytat:
Jedynie co mi pomogło to zakrycie kanału obejściowego,

Nie bardzo wiem o czym piszesz.

Kanał obejściowy dla powietrza, regulowany przez krokowca od wolnych obrotów.

Ok ; jaka wartośc podciśnienia w kolektorze na wolnych obrotach? Rozumiem, że masz wakuometr i zmierzyłeś, lub odczytałeś w wartościach rzeczywistych z MAP sensora?

Nie posiadam wakuometru, ale zmierzyłem napięcie na mapsensorze.
Pomiary robione na benzynie.

Ssanie:
jałowy: ~1,39V (34kPa)
3tys.: ~1,49V (36kPa)

Bez ssania:
jałowy: ~1,23V (30kPa)
3tys.: ~1,15V (28kPa)

Te same dane, ale oparte o inny przelicznik V->kPa.

Ssanie:
jałowy: ~1,39V (39,3kPa)
3tys.: ~1,49V (41,2kPa)

Bez ssania:
jałowy: ~1,23V (36,2kPa)
3tys.: ~1,15V (34,6kPa)

Wg TIS-a na MAPie powinno być na wolnych obrotach 0.28-0.40 bar i napięcie 1-1.58V. Twoje wyniki wydają się mieścić w normie.

ps. nie czaję tego "ssania"

Ssanie czyli zimny silnik, z zamkniętym kanałem krokowca obrotów jałowych, a bez to ciepły silnik z otwartym kanałem.

Cytat:
Ssanie czyli zimny silnik, z zamkniętym kanałem krokowca obrotów jałowych, a bez to ciepły silnik z otwartym kanałem.

Chyba na odwrót.

Czyli krokowiec powinien zamknąć przepływ powietrza dodatkowym kanałem, na rozgrzanym silniku?

Tak , "prawie zamknąć".

Może lepiej przedstawie mój problem poprzez poniższy obrazek.

Kreskami niebieskimi i pomarańczowymi zaznaczyłem przepływ powietrza. Niebieski oznacza przepływ, który nie pozwala na poprawną pracę miksera, a pomarańczowy oznacza idealne działanie na gazie. Zatkanie kanału obejściowego, który zaczyna sie wyżej niż wtrysk, powoduje, że cały przepływ powietrza i gazu idzie przez przepustnice. W chwili obecnej powietrze idzie kanałem obejściowym i nie jest zasysany gaz.
Przy zimnym silniku gaz idzie jak powinien, a przy jego rozgrzaniu, przytkanie tego kanału obejściowego skutkuje poprawnym działaniem LPG.

Przez kanał obejściowy musi przepływać mieszanina powietrze - lpg.

Mam typowy mikser dla tego typu wtrysku i to właśnie on, jak widać stwarza tyle problemów. Czyli rozwiązaniem problemu byłoby znalezienie innego miksera, który podawałby gaz zarówno do kanału obejściowego jak i przepustnicy.
Jaki powinien być mikser, aby działał jak najlepiej?

Chyba masz nietypowy, albo nie od tego typu wtrysku. Jeśli obejściem dla wolnych obrotów idzie powietrze omijając mikser to masz błąd kardynalny dyskwalifikujący instalację i gazownika, który ją montował.

Przyjrzałem się dokładniej mikserowi, okazało się że ma dziurkę która przekazuje gaz, do kanału obejściowego, tyle że była zanieszczyszczona twardym nagarem czy czymś takim. Wyczyszczenie efektu nie dało, jeżeli zatkam kanał obejściowy nad mikserem na 90%, to jestem w stanie ustalić poprawny skład mieszanki.

Wygląda na to, że zwężka w mikserze nie pozwala na odpowiednie zassanie gazu, choć ma 32mm, a przepustnica 41mm. Ogranicza to przepływ powietrza o około 35%, ale mimo tego nie jest tworzone odpowiednie podciśnienie na mikserze. Podciśnienie jest redukowane przez kanał obejściowy, ale nadal powinno zasysać gaz w mikserze. Czy to może być wina byle jakiego miksera? Czy konstrukcje Rybackiego, czy innych dobrych firm, mogłyby wpłynąć na zwiększenie podciśnienia na mikserze?