| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
barcin v70 Katowice | 2010-03-20 17:46:06 Właśnie przeczytałem o przełomowym pomyśle: Rewolucja na rondzie???
Domyślam się że doświadczenie Pana Egzaminatora w dziedzinie ruchu drogowego nie wykracza poza kieleckie gumowe rondo (cokolwiek by to nie było), więc może kierownictwo tamtejszego WORDu powinno wysłać go na delegację choćby do nieodległych Katowic? Po powrocie Pan Egzaminator miałby może nieco poszerzony światopogląd... [ wiadomość edytowana przez: barcin dnia 2010-03-20 17:46:32 ] |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2010-03-20 18:42:41 Co? Jaka rewolucja??
Takie rzeczy, jak sygnalizowanie skrętu, czy zmiany pasa ruchy (nawet na rondzie) wpoili mi już 20 lat temu instruktorzy nauki jazdy. I do dnia dzisiejszego uważałem, że to co jest zapisane w K.D. jest obowiązkowe. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2010-03-21 08:21:47 Tym bardziej, że ok. 60% kierowców już stosuje tą zasadę.
Zjechać z ronda gdzie jest wiele pasów można tylko z pasa zewnętrznego, a np. skręcać w lewo, czy nawracać należy jechać lewym pasem, by później włączyć prawy kierunek i przed zjazdem zmienić pas. Niestety z powodu nie znajomości przepisów owe 40% pozostałych kierowców jedzie z prawego pasa w lewo blokując nam możliwość zmiany pasa na prawy. |
archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2010-03-21 12:18:38
z tymi 20 latami to troszkę przesadziłeś ![]() |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2010-03-21 12:46:49
Widać w Kielcach nie mają rond i nie wiedzą jak się po nich poruszać. Zawsze mnie tylko zastawia po jaką cholerę na rondzie używać lewego migacza? |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2010-03-21 17:19:34
niestety latka lecą... |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2010-03-21 19:35:58 gupi ten egzaminator, po prostu gupi a do tego tempy. Widocznie na szkieleczczyźnie ronda mają tylko cztery wyloty. A jak wg niego ma się zachować kierowca na rondzie o ośmiu wylotach i trzech pasach ruchu? Co ma włączyć jeśli zjeżdża 3. zjazdem - nie jest to do końca w lewo, ale nie jest to też całkiem prosto. GUpi i tyle
[ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2010-03-21 19:39:05 ] |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2010-03-21 21:03:28 |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2010-03-21 21:50:29
|
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2010-03-22 09:37:07 Nie jest sprawa taka prosta jak sie wydaje ...
Po pierwsze teraz większość kierowców jeździ tak ,że sygnalizuje tylko zjazd z ronda - ewentualnie zmianę pasa przed rondem - gdy na podejściu jest więcej pasów. Ale... W rpzepisach pisze wyraźnie, że zamiar zmiany pasa, lub kierunku - w kodeksie nie pisze że nie dotyczy ronda!! Rondo jest skrzyżowaniem - trochę niezwykłym, ale jednak skrzyżowaniem!!Więc literalnie wg prawa na podjeździe do ronda należy sygnalizować chęć zmiany kierunku jazdy!!! A teraz przykład z życia - w bydgoszczy miałem niemłą przygodę - o mały włoś przyłapałbym konkretnego dzwona. Mamy rondo - dwa pasy na podejściu, dwa na rondzie, dwa na wyjściu. Do ronda podtacza się facet prawym pasem ja ide lewym - oczywiście ruch jak diabli, ale trafiło sie oczko - wiec ogień na wprost -- co sie okazuje - cipoch z prawego pasa w lewo jechał.. w osatniej chwili machnąłem kierownicą i na centymetry przeleciałem obok. A gdyby użył kiernkowskazu - to po pierwsze - ja bym widział, że jedzie głąb i go przepuścił, po drugie może mu by jakoś nie pasowało z prawego pasa wciskać kierunkowskaz w lewo... Więc podsumowując- jest za tym, zeby zacząć wymagać - i nie jest to żadna rewolucja, tylko czytanie przepisów ze zrozumieniem. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2010-03-22 11:09:35 Bo widzisz przyjacielu, rondo, a w zasadzie skrzyżowanie o ruchu okrężnym z pierwszeństwem to nic innego jak droga jednokierunkowa i myślę, że w tym aspekcie należy to rozpatrywać.
Dlatego w lewo jedziemy z lewego pasa, a skręcamy w prawo z prawego pasa, tak jak wspomniałeś sygnalizując wcześniej ten zamiar. Oczywiście zawsze należy zachować zdrowy rozsadek i należyty umiar. |
robert_or3 Member Klubu Espero Citroen C5 FL Łękawica | 2010-03-22 15:43:13
|
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2010-03-22 15:53:20
No to tam gdzie ja się poruszam to rzadkość, a nawet jak włączają kierunki to co kierowca to inny zwyczaj - raz lewy, raz prawy. |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2010-03-22 16:20:50
to nie było rondo turbinkowe , tylko zwykłe, więc żadnego pasa nie zmeniał... cały czas jechał prawym ... były dwa pasy przed, na i za rondem. przepis mówi jasno - przed zmianą kierunku ruchu - nie precyzuje czy na rondzie, czy na zwykłym skrzyżowaniu |
robert_or3 Member Klubu Espero Citroen C5 FL Łękawica | 2010-03-22 19:08:44
|