Jak z olejem??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co ile km/miesięcy powinno sie zmieniać olej w samarze? I jaki olej stosowac? (mineralny/syntetyczny??)

zależy od oleju ale jak będziesz zmieniał co 10000 lub co rok to napewno nie zaszkodzi a jak to jest jakiś lepszy syntetyk to co 15000 lub co rok

Jesłi masz nowy silnik - warto go zalać syntetykiem (choć jest droższy- to jednak lepiej chroni silnik i możesz rzadziej go zmieniać) Ale jesłi silnik jest juz długo eksploatowany na oleju mineralnym- lepiej nie zmieniaj na syntetyk (bo możesz miec problemy z eszczelnościa silnika , a nawet z uzyskaniem własciwego ciśnienia oleju. Jak miałem samarę to zawsze jeździłem na mineralnych olejach klasy SH lub SJ (ELF sporti a potem Castrol GTX3). Ponieważ dużo jeździłem na trasach więc zmieniałem olej czasem trzy razy w ciągu roku, i zwykle co 12- 13 tys km.Generalnie jest oczywiście tak jak napisał Dobry. Duże znaczenie ma też dla sprwanosci oleju to w jakich warukach jeździsz ( również dla filtra powietrza). jesłi duzo jeżdzisz po piaszczystych polnych drogach - lepiej olej zmieniać taka jak zaleca fabryka , a filtr powietrza nawet częsciej
Paweł