MotoNews.pl

[Polonez] [silnik] [ford] [Częsci] - gdzie można kupić

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc '

Zamierzam kupic poldka z silnikiem forda 2.0 DOHC chcialem sie dowiedziec jak jest z zywotnoscia tych silnikow oraz z zakupem czesci zamiennych?? czy awaria rowna sie katastrofie

Wielkie Dzieki hubert_zdziarski@acn.waw.pl

[ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-04-07 16:04:45 ]
[ powód edycji: Modyfikowałem tytuł ]

Specjalista ze mnie marny,ale Ford był chyba OHC

Fordy miały 2.0 DOHC 125KM ale polonezy takich silników nie widziały. Jaki to w końcu silnik?

Chyba Ronaldo z Poznania mógłby sie wypowiedzeć w tym temacie

W poldkach oczywiście było OHC foda,
DOHC 8V Ford wsadzał do sierry najczęściej występowały w wersji GHIA, oraz w scorpio.
I ciekaw jestem jak te DOHC spisywało by sie w poldku

Cytat:
2003-12-27 23:06:52, Jojo pisze:
W poldkach oczywiście było OHC foda,
DOHC 8V Ford wsadzał do sierry najczęściej występowały w wersji GHIA, oraz w scorpio.
I ciekaw jestem jak te DOHC spisywało by sie w poldku

Dokładnie w Polonezie standartowo montowane były 2.0 OHC (oznaczenie modelu NET) o mocy 105 KM i momencie 156NM/4000rpm. Gości on w moim drugim Polonezie...

Natomiast model 2.0 DOHC stosowany w Sierrce to zupełnie inna historia. Na dzień dobry 120KM oraz coś ponad 170NM/3000rpm... Jeżeli byłaby możliwość zapakowania tego silnika do Poldka to byłaby to po prostu poezja i coś w oklicach 10s do 100km/h.

Jestem tylko ciekaw czy mając mocowania, skrzynię i inne duperele z Poldo-Ścierki 2.0 OHC będzie można w przyszłości zastosować w tym aucie właśnie silnik 2.0 DOHC ?

a ja widziałem poldka własnie z silnikiem DOHC forda a nawet mam jego zdjecia
a było wo wtedy kiedy miałem zamiar wsadzić w/w silnik do poldka

Cytat:
2003-12-28 12:10:10, bodziot pisze:
a ja widziałem poldka własnie z silnikiem DOHC forda a nawet mam jego zdjecia
a było wo wtedy kiedy miałem zamiar wsadzić w/w silnik do poldka

No to jeżeli możesz to daj te zdjęcia do tego tematu, lub na maila. Bardzo mnie ciekawi jak to wszystko zostało tam rozwiązane. Normalny OHC Forda do Poloneza mieści się bez problemu i jeszcze dużo miejsca zostaje, ale DOHC jest od niego zauważalnie większy i w wyjątkowo niefortunnym miejscu posiada filtr powietrza, ale jak wszystko to idzie przerobić...

Pozdrawiam

niemam jak umieścić wiec pcham ci je na emaila

Cytat:
2003-12-28 13:38:41, bodziot pisze:
niemam jak umieścić wiec pcham ci je na emaila

Dzięki za zdjęcia. Jest o wiele gorzej niż myślałem ten silnik to zupełnie inna bajka niż OHC Forda, więc i przerabiania jest wiele, wiele więcej. Jednym słowem taka przeróbka nie ma większego sensu, gdyż jest w ogólnym rozrachunku strasznie droga a podobne parametry można uzyskać modyfikując lekko jednostkę od 132... Z lekka się rozczarowałem, gdyż planowałem w przyszłości zastąpić OHC, jednostką DOHC, lecz widzę, że jest to kompletnie bezcelowe...

Pozdrawiam

Może ty wkleisz te zdjęcia?

Cytat:
2003-12-28 16:15:07, danield pisze:
Może ty wkleisz te zdjęcia?

Nie wkleję na Forum tych zdjęć, gdyż modemowcy prawdopodobnie by mnie zabili ze względu na ich rozmiar, jednak umieściłem je na serwerze, więc chętni będą mogli je dokładnie obejżeć.

Adresy
1
2

Pozdrawiam

Upchany jest ale myślałem że wygląda to gorzej

To jakaś rajdówka? Zero wygłuszeń, zapinki maski, wywalony wlot powietrza do nagrzewnicy (jak u mnie ) no i ten znaczek Subaru na atrapie...

[ wiadomość edytowana przez: -SerU- dnia 2003-12-28 20:10:22 ]

Miałem gdzieś filmy z KJSów z tym Poldkiem (chyba to ten). Żółto- biały z dupą od Caro. Chodził jak wiertara
W każdym razie upakowanie takiego silnika do Poldka to ładne osiągnięcie

Szkoda, że nie ma zdjęć od brzucha strony Z góry wygląda jak roverek, ale miejsca ciut więcej.

Cytat:
2003-12-28 20:26:32, Remias pisze:
Miałem gdzieś filmy z KJSów z tym Poldkiem (chyba to ten). Żółto- biały z dupą od Caro. Chodził jak wiertara
W każdym razie upakowanie takiego silnika do Poldka to ładne osiągnięcie

w poscie o przeszcepie w/w silnika napisałem krotki opis przeróbki otrzymany wraz z fotkami

i racja jest to rajdówka z pełną klatka bo mam zdjecia wnetrza

Tu jest film z KJSu z udziałem tego Poldka, dzięki uprzejmości Konia z F&F (a jakie robił sceny, zanim wrzucił to na serwer to nie napiszę ).

Film z poldkiem

zajebista bryka, ale jezeli chodzi o takie extremalne przeroby to wolalbym jedzic sierra, takie autko mozna juz kupic za 6500 w zajebistym stanie, chociaz na wakacjach na gieldzie widzialem 3 drzwiowa za 2300 ale jakas pokiereszowana i nie pamietam czy to byla 2,0

Cytat:
2003-12-29 00:07:14, Samael pisze:
zajebista bryka, ale jezeli chodzi o takie extremalne przeroby to wolalbym jedzic sierra, takie autko mozna juz kupic za 6500 w zajebistym stanie, chociaz na wakacjach na gieldzie widzialem 3 drzwiowa za 2300 ale jakas pokiereszowana i nie pamietam czy to byla 2,0

W Niemczech w dobrym stanie Sierkę DOHC kupisz za około 3000zł, więc warto poczekać na wjazd do UE niż przepłacać w tym chorym kraju...