| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
PakaG Toyota Yaris Kalisz | 2008-03-15 19:00:59 Dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedz postaram się jak najszybciej sprawdzić i wykonać Twoje sugestie. Jak mówisz o desce to chodzi o ten cały moduł który wyświetla prędkość czy inny element. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2008-03-15 22:23:27
Tak |
PakaG Toyota Yaris Kalisz | 2008-03-16 19:44:43 Dzisiaj znów wyskoczył mi błąd („zapaliła się kontrolka check Engin ). Odłączyłem akumulator i oczyściłem masę główną (przy reflektorze) niestety nie nic się nie pojawiło mam tylko wrażenie że komturem częściej zamiast kresek (-.- l/100km) pojawia się jakaś wartość (23, 45, 7 ,3 ). Nie mogłem znaleźć tego drugiego przewodu o którym pisałeś (przy termostacie). null |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2008-03-16 23:02:34
To dobrze podejrzewam ze to bedzie brak sygnalu predkosci na ECU silnika. Daleko masz do Katowic? |
PakaG Toyota Yaris Kalisz | 2008-03-17 18:04:18 No niestety daleko bo mieszkam w Kaliszu. poszukam u siebie jakiegoś elektronika dobrego o zobaczymy czy On coś poradzi postaram się skorzystać z Twoich porad. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2008-03-17 21:27:24
Po pierwsze sprawdz czy faktycznie jest kod na silniku zwiazany z predkoscia.Jezeli tak rozbierz deske,powinienbyc widocznie wysmedzony element lub sciezka. |
PakaG Toyota Yaris Kalisz | 2008-03-18 21:36:50 Witam,
Nie sprawdziłem co to był za błąd na silniku, ale za to rozebrałem deskę rozdzielczą Przejrzałem dokładnie ten cały układ związany z licznikiem (ten element który wyświetla prędkość i obroty) i nie znalazłem tam żadnych spalonych ścieżek i wszystkie diody były sprawne. Przynajmniej tak mi mój miernik wskazał . Nie wiem czy o to chodziło czy to właśnie miałem sprawdzić wiec jak będziesz mógł to odpisz. Zrobiłem parę fotek wiec mógłbym Ci je przesłać na maile żebyś zobaczył czy o to chodziło. Moja toyota była uderzona w lewą stronę był wymieniany lewy błotnik. Więc wydaje mi się że to może być gdzieś w tym obszarze.
Pytanie czy może być to uszkodzony faktycznie czujnik ten w skrzyni biegów? Zastanawia mnie czemu czasem coś się pokazuje a zaczem są kreski ? Jak wykręciłem głośnik to wydziałem że pod lewym przednim słupkiem jest też przykręcony jakiś przewód masowy. Czy mam szukać również w tamtych okolicach ? |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2008-03-18 22:34:50
Czujnik w skrzyni masz napewno dobry bo bys nie mial odczytow predkosci na desce. Deska jest umasowiona na srubie obudowy termostatu na silniku ,takie dwa uszka. |
PakaG Toyota Yaris Kalisz | 2008-04-13 11:34:30 Witam długo nie odpisywałem bo niestety nie miałem czasu aby podjechać do salonu z moim Yarisem. Podłączyli mi go pod tester i okazało się że błąd który mi się pojawił pochodził od lewego przedniego czujnika ABS (czy z miejsca w którym była uderzona). Serwisant wykasował błąd i sprawdził wszystkie czujniki okazało się że wszystkie są sprawne i nie potrafi powiedzieć czym uf błąd mógł być spowodowany. Sprawdzono również czy komputer odczytuje prawidłowo prędkość i okazało się że tak że komputer widzi prawidłowo prędkość.
Jednak znów nie wiadomo czemu nie wyświetla informacji o spalaniu. Po diagnozie przeczyściłem czujnik ABS teraz będę czekał czy znów nie wyskoczy jakiś błąd. Co mogę dalej zrobić we własnym zakresie aby w końcu licznik znów pokazywał spalanie ? |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2008-04-13 11:44:19
Ktory komputer widzi poprawnie predkosc , ABSu czy Silnikowy bo to b wazne. Jezeli silnikowy widzi predkosc to najpewniej masz uszkodzony komputer pokladowy czyli ten segment z wyswietlaczem. Szkoda ze nie bywasz w Katowicach,to jest temat na jakies gora 2 godziny diagnostyki. |
PakaG Toyota Yaris Kalisz | 2008-04-13 12:47:12 Nie wiem który komputer dokładnie widzi prędkość widziałem że serwisant miał podłączony tester i jeździł samochodem po placu i stwierdził że na testerze wszystko jest ok. i wszystkie czujniki prawidłowo odczytują tą samą prędkość . |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2008-04-13 13:02:54
Tzn ze patrzyl na liste parametrow w ABSie.Czyli dalej guzik wiadomo. Powinien wejsc w komputer silnika w data liste i tam jest pozycja vechicle spd predkosc pojazdu widziana przez ECU silnika.To jest decydujacy parametr pozwalajacy stwierdzic dlaczego komputer pokladowy nie kalkuluje. Komputer pokladowy czerpie info bezposrednio z ECU silnika a nie ABS.Komputery sa w szeregu w kolejnosci ABS do deski z zegarami potem ecu silnika a na koncu komp pokladowy. |
PakaG Toyota Yaris Kalisz | 2008-04-13 18:02:14 No to niewiem czy sięcoś dowiemy bo pewnie drugi raz mnie nie podłączą do kompa w ramach tamtej usługi a ja drugi raz za takie samo badanie nie zapłacę. Ten co robił badanie widocznie Mnie do końca nie zrozumiał i nie wiedział jak i co dokładnie sprawdzić mimo że opisałem wszystkie symptomy.
|
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2008-04-13 22:32:44
Nie rozumiem ...powiedziales mu ze chodzi o sprawdzenie czy komputer silnika widzi predkosc pojazdu ?Ja bym sie wrocil i tego domagal.Powiedz ze zaplaciles juz za tester , a nie otrzymales zadnej konkretnej informacji ,powinni nie robic wiekszych problemow. |
PakaG Toyota Yaris Kalisz | 2008-05-14 22:21:33 Ok, Zrobiłem zgodnie z Twoim poleceniem. Faktycznie nie roili problemu sprawdzili mi jeszcze raz (musze przyznać że serwis Toyoty jest w porządku ). Serwisant stwierdził, że do komputera wszystko dochodzi prawidłowo problem pojawia się na wyjściu z komputera.
|
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2008-05-18 00:23:34
Jezeli do ECU silnika sygnal V speed dochodzi to masz zepsuty komp pokladowy,chyba ze instalacja ale jezeli nie bylo klepy to malo prawdopodobne. |