Cytat:
|
2008-03-14 17:53:29, PakaG pisze:
Błąd czujnika prędkości wykasowano mi w warsztacie samochodowym (nie w salonie toyoty) . Prędkość jazdy pokazuje się prawidłowo i nie zaobserwowałem żeby coś było nie tak. Nawet jak wyskoczył błąd to prędkość na liczniku pokazywało prawidłowo (obroty również). Dziękuję za szybką odpowiedź w ten weekend niestety nie mam na nic już czasu ale w przyszłym tygodniu sprawdzę masę. Co powinienem zrobić po oczyszczeniu masy. Czy można coś jeszcze sprawdzić samemu bez testera. Czy trzeba jednak jechać do salonu ? Jak można naprawić i ile to może kosztować jeżeli przepaliła się ścieżka układu zmiany sygnału.
|
|
Jak posprawdzasz masy od aku,to sprawdz tez w poblizu termostatu na silniku do glowicy na srubie klucz 10 sa oczka masowe -to jest masa z deski rozdzielczej zeby bylo smiesznie.
Jezeli po tych zabiegach komputer pokladowy dalej bedzie pokazywal glupoty ,to trzeba bedzie podpiac tester wejsc w data liste w ECU silnika i sprawdzic podczas jazdy czy ECU widzi predkosc pojazdu.
Jezeli nie to duze prawdopodobienstwo ze uszkodzenie jest w desce.Jezeli widzi ,to zaweza poszukiwania do 3 elementow komputer pokladowy,instalacja lub wyjscie z ECU.
Jezeli jednak wczesniej dzialalo a po stluczce nie obstawiam deske ale to tylko szacunkowa kalkulacja.
Koszty niewiem jakie moga byc na serwisie naprawa deski jakies 500-1000 zl jezeli ktos potrafi takie rzeczy naprawiac.
Taniej wyjdzie ci np zdiagnozowac w serwisie,a potem naprawic u zaprzyjaznionego elektronika.
W desce przewaznie leci sciezka masowa lub dioda zabezpieczajaca.
Chyba ze sie z kims dogadasz i przelozycie deske i komp pokladowy do innego Yarisa na probe celem sprawdzenia.