Rosnące obroty po sprzęgle

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, dzisiaj rano jadąc do pracy (ok 12km) kiedy byłem prawie na miejscu, wydażyło się coś dziwnego i nie wiem czy to oby nie sprzęgło coś się zepsuło?!?! lub krokowiec?

Kiedy dojeżdżałem do świateł miałem ok.2000 obrotów, wcisnąłem sprzęgło i zacząłem hamować... wtedy obroty zamiast spadać zaczeły rosnąć do ponad 3000, 3500 i dalej rosły i bałem się że coś mi wybuchnie wziąłem na luz i puściłem sprzęgło i obroty spadły.

Następnie ruszyłem i jak zatrzymałem PODKREŚLAM tym razem ZATRZYMAŁEM na światłach, wcisnąłem sprzęglo i hamulec (żeby sprawdzić) - obroty..... rosną znowu do ok 3500 obrotów - luz, puszczam sprzęgło, obroty spadają....

Pytanie do was specjaliści dzisiaj zdrowo się wystraszyłem więc proszę o wyrozumiałość.
Krokowca nie czyściłem, jak również nie odpinałem MAP Sensora (chyba o to chodzi?)

Dodam, że nie miałem jeszcze nigdy takiego przypadku, czasami albo się dławił i potrafił zgasnać albo chwilowo wskakiwał na wysokie podczas zmiany biegów lub zostawały "wysokie" (ok 2000) na kilka sekund. Ale nigdy nie miałem czegoś takiego jak dzisiaj - rosnące obroty ?????

Z góry dzięki,
Pozdrawiam.

Krokowiec się zawiesza ,spróbuj go wyczyścić powinno pomóc

MAP sensora nie masz

kamil76 - Krokowiec mówisz, jak go namierze to spróbuję go wyczyścić - nieestety nie wiem gdzie on jest u mnie - ale poszukam.

radekbox - MAP sensora powiadasz że nie mam, a ten VSS (czy jakoś tak)? Słyszałem, że wystarczy go odpiąć? ale gdzie go znaleźć

Pozdrawiam.

masz MAF sensor
VSS jest tam, gdzie konczy sie linka od licznika (jesli masz analogowe zegary)
ale odpiecie go to zadna naprawa, bo w 99% wszystkich przypadkow to nie jest jego wina ale ludzie ida na skroty i go odlaczaja, bo nie chca sie bawic...

Acha rozumiem - czyli czyszczenie krokowca powinno pomóc?

Czy wiecie może jak dostać się do niego w 1.6 16V Zetec? Pod maską podobno, od strony kierowcy, ale to wszystko co wiem

Pozdrawiam.

nie wiem jak ci to wytłumaczyć, takie małe ustrojstwokrokowy link jak to w linku. jest przyczepione do kolektora ssącego przy przepustnicy.

Cytat:
2008-08-19 11:44:38, radekbox pisze:
... ale odpiecie go to zadna naprawa, bo w 99% wszystkich przypadkow to nie jest jego wina ale ludzie ida na skroty i go odlaczaja, bo nie chca sie bawic...

To czego może być wina, jak jedziesz samochodem i po wciśnięciu sprzegła lub wysprzęgleniu gwałtownie obroty rosną opadają dopiero po chwili jak się zatrzymam??