| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2006-11-06 11:43:09 Zaraz...zaraz...
Wycieraczki Ci skrzeczą na szybie? Piórka wydają taki dźwięk? Czy żężenie wydobywa się z silniczka wycieraczek? bo to dwie zasadnicze różnice... |
sic-transit Espero 1.8 CD '96 + ... Kraków | 2006-11-06 12:04:03 Gdzieś z mechanizmu. Może z silniczka, trudno do końca powiedzieć. Na pewno nie z piór. |
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-11-06 12:24:08
To faktyczne dość nietypowe-najlepiej wyjąć silnik z calym mechanizmem-jakies 15min roboty i wtedy sprawdzic-wszystko bedziesz wiedział ... |
ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2006-11-06 15:59:32 ...ja miałem identyczne żężenie silnika wycieraczek...
...okazało się że silniczek się poprostu w cholerę zatarł... jedna wielka rdza... wymieniłem silniczek na nowy - koszt 160pln |
zuku19 omega Warszawa | 2006-11-06 19:34:03 dużo zapłaciłeś za silniczek |
![]() jurcio ESPERO Ząbki | 2006-11-09 21:39:09 U mnie wycieraczki już od jakiegos czasu zamiast wycierać szybę to skakały po niej. dopiero jak już pożądnie lało to były ciche i gładko latały. Myślałem że to kiepskiej jakości gumy. Tymczasem wybrałem się w trasę w deszczowo śniegową ubiegłą sobotę i podczas jazdy przepalił sie bezpiecznik od wycieraczek !!!
Następny wsadzony też!!! Miałem duże szczęście że po 2 godz. poszukiwań (100 km od domu) znalazłem majstra- prawdziwego fachowca, który od razu bez zaglądania trafnie ocenił, że do wymany jest cały mechanizm, który z powodu wyrobienia zacina się i bardzo obciąża silnik. Kosztował w sklepie 75 zł, stary faktycznie ledwo się trzymał. Niestety okazało się,że silniczek dalej robi zwarcie, ale gościu miał używany. żałożył go i teraz wycieraczki nawet po suchej szybie jadą jak po maśle. Radze więc nie czekac do ostatniej chwili, i jak wam wycieraczki podskakuja na szybie to zacząć od sprawdzenia mechanizmu
|
lipes Daewoo Espero Kościerzyna | 2007-07-02 07:28:47 Wina brzmi w silniczku i nie pozostaje nic innego jak wymiana jego bo ta część nie jest naprawialna, poprostu on się zatarł. W esperach dosyć dużo ich ostatnio siada, także wydaje mi się że nie opłaca się teraz kupować używanych, bo już nie długo najprawdopodobniej też siądą ![]() |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-07-02 07:32:17
A patrzyłaś na datę wpisu? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-07-02 07:53:28 Eghhhh... ta dzisiejsza młodzież. |
barcin v70 Katowice | 2007-07-02 09:00:18
się czepiasz... przynajmniej ma pasję - archeologię |
sic-transit Espero 1.8 CD '96 + ... Kraków | 2007-07-05 13:59:50 W sumie wymieniłem nie cały silniczek, tylko jakieś jedno łożysko i jest git. Za jakieś 10 zł, czy cóś. |
Florys Espero Gdańsk | 2007-11-08 19:05:19 Też mi rzężą...
Chodzi o łożysko w silniczku? Rozebrałem wszystko, przesmarowałem, poskładałem i dalej to samo. Wydaje mi się, ze łożysko na osi silniczka (pod uzwojeniami) mam luźne. Ciemno się robiło, więc nie mogłem dobrze sie temu przyjrzeć- da się bez problemu zdemontować to łożysko? |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-11-08 19:57:31 Mi też wyje
Skakały zawsze |
Esperynek Klubowy Weteran ![]() Skoda Octavia 1,4 TSI Częstochowa | 2007-11-08 21:09:31
A my mamy od nowości problem właśnie taki. nawet po wymienianie piór był identyczny dźwięk. Nic się nie zmieniło, było tak samo. |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2008-08-15 11:45:29 Odświeżam interesujący mnie temat
U mnie pióra wycieraczek podczas pracy też rzężą ...ale tylko na I-wszym biegu (czyli przy wolnej prędkości). Podczas pracy na II-gim biegu jest OK. Sprawa: Czy jest możliwość zrobienia czegoś takiego, żeby podczas pracy w trybie czasowym (u mnie 90% czasu pracy wycieraczek) wycieraczki pracowały z prędkością II-go biegu ? Czy ktoś ma schemat elektryczny obwodu wycieraczek ? Może gdybym miał to bym coś wymyślił... |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-08-15 12:47:36
Jaja se robisz? Weź kup nowe pióra a następnie spróbuj przy użyciu solidnych kombinerek tak wygiąć ramię, aby pióro wycieraczki było idealnie prostopadle w stosunku do szyby. |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2008-08-15 13:30:11 To są moje trzecie nowe pióra od stycznia
najlepsze były z biedrąki a najgorsze mam teraz ...Bosha A ramiona mam już tak powyginane od wszystkich możliwych kompinacji położeń, że za chwilę też będę musiał założyć nowe. Gdyby problem polegał tylko na w/w operacjach to bym nie zawracał Wam d.... na forum. Chodzi m.in. o to, że wycieraczki na pierwszym biegu pracują w podobnym stylu co szyby w drzwiach bez przekażników. Żeby nie wiem jakie dobre pióra założyć to przy wolnej prędkości przesuwu wszystkie pióra będą rzęziły. Przy prędkości II-go biegu jest OK. ale w porównaniu do innych samochodów ...i tak nie ma rewelacji. W związku z tym zadowolę się jedną prędkością ale żeby to jakoś działało. Nie muszę nikomu opisywać czym jest kilkugodzinna jazda na trasie z rzężącymi piórami |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2008-08-15 17:42:10 Rzezic moze na sucho chyba-ja zawsze najpierw pociągam za dzwigniem i zwilzam--dopiero potem wlanczam-przy najwolniejszym biegu prawie wcale ich nie słychac-no chyba ze jest za sucho |