MotoNews.pl

Samochód sprowadzony - czy można nim jezdzić po kraju?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chciałem sie dowiedziec jak to jest jak kupuje samochód na wyjazdowych tablicach od pośrednika. Czy mogę nim jezdzic po kraju? jakie dokumenty musze miec przy sobie podczas kontroli? i w oncu jak odczytywac i interpretowac daty wybite na niemieckich tablicach wyjazdowych oraz co oznaczają zółte a co czerone tablice wyjazdowe?

Na tablicach dojazdowych można jeździć... Data na tablicy oznacza ich ważność.. Przy sobie na pewno musisz mieć ubezpieczenie...
Mhh czy coś jeszcze... Nie wiem...

Tablice zolte - przypisane do kierowcy, mozna zalozyc do obojetnie jakiego auta i beda wazne, ich "zywotnosc" to tylko 5 dni. Oczywiscie musisz posiadac do zoltych dwa kwity - rozowy i niebieski, rozowy to sa dane kierowcy, niebieski to ubezpieczenie.
Tablice czerwone - dluzsza "zywotnosc", przypisane do danego auta, nie do kierowcy.

Poruszac sie po drogach mozesz dopoki blaszki nie wygasna.
Ludzie robia pewien blad i WYKUPUJA UBEZPIECZENIE NA BLACHY ZAGRANICZNE!!!!! TAKIM POJAZDEM NIE MOZNA SIE PORUSZAC PO POLSKICH DROGACH!!!!
Ubezpieczenie masz, ale wraz z data wygasniecia waznosci blach auto jest automatycznie wyrejestrowywane z danego kraju, wiec poruszasz sie autem niezarejestrowanym, bodajze do 500 PLN + holowanie na parking policyjny, za brak oc 1800 PLN.

szerokosci

czyli z tablicami zółtymi lipa tak ? a jak bede miał przeterminowane tablice a OC wykupione na nr VIN i altualny przegląd ? waham sie czy kupic taki samochód na zółtych tablicach...