Problem z halogenami !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzisiaj zauwazylem ze nie dzialaja halogeny z przodu.
Sprawa wyglada tak: po nacisnieciu wlacznika halogeny nie dzialaja i nie zaswieca sie ta dioda w wylaczniku ktora sygnalizuje ich wlaczenie. Ogladalem przekazniki i u mnie ten od halogenow to R 25 bialy. Co najlepsze rozebralem przekaznik i po nacisnieciu wlacznika widac ze cewka zwiera styki. Wydaje mi sie ze przekaznik jest dobry chociaz moze miec upalone styki.I teraz nie wiem czy to wina przekaznika czy szukac dalej??? Co radzicie???

Najlepszym rozwiązaniem jest miernik.
Najpiew sprawdź sam przekaźnik, czy styki mają przejście a potem przewody i włącznik.

Zadam naiwne pytania: a czy bezpiecznik sprawdziłeś? A czy żarówki sprawdziłeś? Bo zdążyłeś już rozpaprać przekaźnik, a o podstawowych sprawach nie napisałeś...

Ok ale skoro cewka w przekazniku dziala i zwiera styki,to wlacznik chyba jest dobry???

Cytat:
2008-08-10 20:46:41, Blazey pisze:
Zadam naiwne pytania: a czy bezpiecznik sprawdziłeś? A czy żarówki sprawdziłeś? Bo zdążyłeś już rozpaprać przekaźnik, a o podstawowych sprawach nie napisałeś...

Madrala No jasne ze sprawdzilem bezpiecznik ale zarowek nie,bo za cholere nie wiem jak to rozebrac

Sprawdzi se więc :
1. Napięcie na wyłączniku - czy dochodzi.
2. Napięcie na wyłączniku - czy wychodzi. Może kawałkiem druta wyłącznik zmostkować.
3. Napięcia na przekaźniku - czy dochodzi do cewki, czy jest na wejściu prądowym.
4. Skoro już rozpaprał przekaźnik, to go najpierw wytknie z gniazda i popatrzy na stan styków, a potem go w to gniazdo wetknie na powrót i naciśnie palcem i zamknie styki i sprawdzi, czy się żarówki zapalą.
5. Jak wie, które przewody wychodzą ze skrzynki bezpiecznikowej i doprowadzają prąd do halogenów, to poda tam na krótko 12V i patrzy, czy żarówki sie świecą.
Do czynności powyższych potrzebuje ci on: probówkę lub żaróweczkę z kabelkami i kawałek kabelka luzem. Przewidywany zcs operacji - 15 minut z przerwą na papierosa.

[ wiadomość edytowana przez: Blazey dnia 2008-08-10 21:17:34 ]

Cytat:
2008-08-10 21:16:45, Blazey pisze:
Sprawdzi se więc : 1. Napięcie na wyłączniku - czy dochodzi. 2. Napięcie na wyłączniku - czy wychodzi. Może kawałkiem druta wyłącznik zmostkować. 3. Napięcia na przekaźniku - czy dochodzi do cewki, czy jest na wejściu prądowym. 4. Skoro już rozpaprał przekaźnik, to go najpierw wytknie z gniazda i popatrzy na stan styków, a potem go w to gniazdo wetknie na powrót i naciśnie palcem i zamknie styki i sprawdzi, czy się żarówki zapalą. 5. Jak wie, które przewody wychodzą ze skrzynki bezpiecznikowej i doprowadzają prąd do halogenów, to poda tam na krótko 12V i patrzy, czy żarówki sie świecą. Do czynności powyższych potrzebuje ci on: probówkę lub żaróweczkę z kabelkami i kawałek kabelka luzem. Przewidywany zcs operacji - 15 minut z przerwą na papierosa. [ wiadomość edytowana przez: Blazey dnia 2008-08-10 21:17:34 ]

Punkt 5, nie wie ktore kable doprowadzaja napiecie do halo...
PS. Ale skoro naciskajac wylacznik cewka zwiera styki to znaczy ze wylacznik jest dobry,mam racje

Ma rację. To niech szuka napięcia na przekaźniku.
Ja już pewne podejrzenia mam...

Ps wie kto jak rozebrac halo w XR3i??? MK 5

Oto fotka gdzie wychodzi + ze skrzynki do halogenów

Halogen wyjmujesz ze zderzaka zdejmujesz tą czarne osłonke z tyłui juz masz dojscie do zarówki.
A czy nie masz moze wersjiki Skandynawskiej (oświetlenie).

Sprawdzilem dzis wlacznik i przekaznik,i sa dobre... Walnalem do skrzynki zwore w miejsce stykow pradowych przekaznika i dalej nic... Czyli wina lezy po stronie skrzynka-halogen,bezpiecznik dobry,sprawdze czy moze ten pin co zeberko napisales moze on jest cos nie tak...

Sprawdzilem ciaglosc kabli do halo... Przylozylem napiecie prosto z akumulatora do tego pinu co zeberko pokazal(do wtyczki ktora idzie do halo) i swieca i teraz to juz calkowicie nie wiem o co w tym chodzi Ma ktos jakis pomysl bo na moje oko blad tkwi miedzy przekaznikiem a wyjsciem ze skrzynki... Co Wy na to ???

Sprawdź, czy masz:
- zasilanie na bezpieczniku
- zasilanie na pinie prądowym przekaźnika
- ciągłość obwodu między stykiem odbiorczym bezpiecznika a stykiem przekaźnika
- ciągłość obwodu między drugim stykiem przekaźnika a wyjściem na pin w kostce
Ja podejrzewam, że tradycyjnie ci strzeliła skrzynka bezpieczników.
Rozbebeszyć, polutować, złożyć. Amen

Zasilanie na bezpieczniku mam,bo jak wezme probowke i przyloze do dolnego styk to swieci probowka... Reszte jutro sprawdze bo juz nie mam sily

A o co chodzi z tym modułem swiateł przeciwmgielnych w R21??? W schematach wyczytalem ze moze tam byc mostek... Wie ktos o co w tym wszystkim biega ???

Ale przecież ci działały i przestały, tak? To co kombinujesz z jakimiś mostkami? Mostek ci nagle wyparował? Czy ki ...?

Cytat:
2008-08-11 23:27:10, Blazey pisze:
Ale przecież ci działały i przestały, tak? To co kombinujesz z jakimiś mostkami? Mostek ci nagle wyparował? Czy ki ...?

Mądrala Moze dostał skrzydel i odleciał

PS.Mam schemat wiec sprobuje ominac skrzynke i zrobic klasycznego pajaka

No i poszedł na łatwiznę

Ja sie podepnę pod wątek chciałem wymienić żarówki w halogenach ale nie wiem jak się do tego zabrać oglądałem je w kanale i nie wiem. Jakie (typ i moc) są tam żarówki?

Cytat:
2008-08-13 11:34:54, Arkady pisze:
Ja sie podepnę pod wątek chciałem wymienić żarówki w halogenach ale nie wiem jak się do tego zabrać oglądałem je w kanale i nie wiem. Jakie (typ i moc) są tam żarówki?

U mnie w xr3i mk5 są H3 55W takie z kabelkiem...