Witam, samochod to megane combi 2001, instalacja to Dream XXI, zamontowana w 2004. Wymienili mi wlasnie filterki i zrobili przeglad. Ale przed wjazdem do serwisu, wciagu dwoch tygodni dwa razy w trakcie jazdy wlaczyl sie sygnal pustego baku i przelaczylo mnie na benzyne. Myslalem ze moze to przez usyfione filtry ale wczoraj sytuacja sie powtorzyla.
W kazdym z tych przypadkow bak byl pelny a sytuacja wracala do normy po nastepnym odpaleniu samochodu.
Witam,
mam ten sam problem w instalacji Landi Renzo,
u mnie dalej poszli wymienili mapsensor sprawdzili elektrozawór na butli nawet gość rozkręcał listwę matrixa i dalej nic.
Najgorsze jest to że komputer nie wskazuje żadnego błędu nawet spadku ciśnienia. teraz czekam jak zamówią nowa instalkę to wtedy będą podmieniali podzespoły może do czegoś dojdą,
pozdrawiam
witam.
z dwoch powodów moze przerzucać na benzyne .
odczyt braku cisnienia. (czujnik ciśnienia)
zla masa. plus napięcia i brak odczytu obrotow silnika.(elektryka)
A może macie brudne reduktory i trzeba je wyczyścić. A ile to przejechaliście na gazie i gdzie tankujecie? Miałem identyczny problem - instalacja sekwencja Tartarini. Po ok 80tyś regeneracja i problem ustąpił (iglica była tak brudna, że się blokowała).
kocuper a wskazywał ci jakiś błąd na diagnostyce, bo u mnie nic nie pokazuje nawet spadku ciśnienia a krzyczy że nie ma gazu, co ciekawe potrafie nim przejechać nawet do 70 km i dopiero krzyknie że brak gazu
Nie wskazywał żadnych błędów. Po otwarciu reduktora wszystko było jasne. Ponadto membrana miała bardzo delikatne pęknięcie, jeżeli można to tak nazwać. Twoi "macherzy" idą drogą eliminacji, więc pozostał reduktor. Napiszę jeszcze, że u mnie oryginalny zestaw nie "grzeszył" jakością. Wspomniana w poprzednim poście iglica (która jest u mnie kluczowa) w zestawie naprawczym nie była polerowana, co nie wróży już tak długiego przebiegu. No niestety.
[ wiadomość edytowana przez: kocuper dnia 2008-08-08 08:24:05 ]
jeszcze jedna ciekawostka
kiedy pracuje normalnie na gazie to elektorozawór na butli dostaje ok 13,4 tyle co aku, a jak krzyknie że niby brak ma gazu to na elekrozaworze dociera tylko 5V,
czy mogę w tym momencie podać na krótko (bezpośrednio z aku) napięcie?????
nie mam schematu elektr do landi 4 gen bo tak to moze i dało by się zrobić
u mnie na sekwencji kme takie coś się dzieje jak w butli zostanie jakieś 2-3litry gazu i chcę wyprzedzać-gaz do dechy, kickdown na 2 bieg (automat), 4tys obrotów i niestety już nie chce pociągnąć i włącza benę. Jak jest więcej gazu to nic się nie dzieje... ale u mnie wiem napewno, że reduktor do regenery albo wymiana... sprawdź dokładnie reduktor, zregeneruj albo znajdź gaziarza, który na parę kilometrów podmieni nówkę
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój
dobrze ,że nie napisałes jak nie masz gazu w butli to ci przełacza na benzynę.
a niby co komp gazowy ma ci zrobić . WODOTRYSK?
Cytat:
2008-08-14 20:06:07, kacza1982 pisze:
u mnie na sekwencji kme takie coś się dzieje jak w butli zostanie jakieś 2-3litry gazu i chcę wyprzedzać-gaz do dechy, kickdown na 2 bieg (automat), 4tys obrotów i niestety już nie chce pociągnąć i włącza benę. Jak jest więcej gazu to nic się nie dzieje... ale u mnie wiem napewno, że reduktor do regenery albo wymiana... sprawdź dokładnie reduktor, zregeneruj albo znajdź gaziarza, który na parę kilometrów podmieni nówkę