Essie 1,8 16V 105 PS 1993r

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie,

Ma ktoś pomysł jak podnieść w moim Esku moc? Wiem że Cabrio 1.8 16V wychodziły z silnikami o mocy 130KM. Czym te jednostki napędowe różnią się od siebie?
Przydałoby mi sie ze 150 kucyków

Aha, rozważam wymiane silnika. Co proponujecie?

jezli 150 kucyków to SWAP na RS ale to nie jest tania operacja, wiem cos na ten temat bo sam jestem w trakcie...

Witam, chcesz cos zapodac to wrzuc 130KM z Xr-a bo raz ze znalezc sprawny silnik z Rs-a to trzeba sie napocic, no i ceny spore, a do tego dochodzi troche drozsze i mniejsza dostepnosc czesci w sklepach. A 1.8 RQB to jest praktycznie to samo co 1.8 105KM, jesli chodzi o utrzymanie czy eksploatacje.

Cytat:
2008-08-14 18:32:25, Magik123 pisze:
Witam, chcesz cos zapodac to wrzuc 130KM z Xr-a bo raz ze znalezc sprawny silnik z Rs-a to trzeba sie napocic, no i ceny spore, a do tego dochodzi troche drozsze i mniejsza dostepnosc czesci w sklepach. A 1.8 RQB to jest praktycznie to samo co 1.8 105KM, jesli chodzi o utrzymanie czy eksploatacje.

a Ty co tu robisz??

no ostatnio notowania RQB spadly na leb na szyje, trzy zhamowane i wszystkie ok 110ps

Cytat:
2008-08-14 20:47:29, radekbox pisze:
a Ty co tu robisz?? no ostatnio notowania RQB spadly na leb na szyje, trzy zhamowane i wszystkie ok 110ps

A hehe przywialo mnie tutaj, troche wiecej informacji tu jest

A co do silniczka to fakt rowniez ciezki do znalezienia w porzedanym stanie, no ale latwiejszy i tanszy od RS-a

Jak chcesz ze 105KM zrobic 130 to nie musisz wymieniac calego silnika, wystarczy przelozyc troche gratow z tego mocniejszego. Kolega Zeberko przeprowadzal taka operacje bodajze

szkoda, ze zeberko nie zrobil hamowania przed ta operacja, bo zauwazylem na wykresie ze owszem PSy poszly w gore, Nm zostal jednak seryjny, jak dla zeteca 105 i przesunal sie w gore

Jak szukasz silnika od rs'a to Adus20 sprzedaje całego rs'a tylko rozbitego za 4300 chyba na allegro jest, ja wzielem juz raz od niego silnik z jego rs'a i chodzi pieknie i widac ze ma te 120 000 przejechane

OK, a powiedzcie mi, co trzeba do takiej podmianki. Silnik, skrzynia od RS200 i co jeszcze? Komputer, czy może jeszcze coś?