Pompa wody ess 1.3

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
siemka mam taki problem mianowicie zamierzam w przyszlym tygodniu wymienic pompe wody tylko ze nie wiem jak z rozrzadem poniewaz jestem laikiem pytam sie mechanikow i ludzi na takich wlasnie forach o porady...wiec czy w escorciku z silnikiem 1.3 ktory ma lancuch rozrzadu tez zalecana jest wymiana rozrzadu razem z pompa ?pompe juz zakupilem i czekam na jej przyjscie ale nie wiem czy zabierac sie za rozkrecanie...bo jedni mowia ze trzeba rozbierac rozrzad a inni ze spokojnie moge wymontowac sama pompe wody bez naruszania rozrzadu wiec jak to jest ?? prosibym o w miare szybka i tresciwa odpowiedz pozdro i z gory dzieki

Nie wiem jak jest w 1.3 ale jesli mowisz ze rozrzad jest napedzany lancuchem to nie trzeba go wymieniac Łancuch rozrzadu wymienia sie chyba tylko wtedy jak staje sie strasznie glosny ale to dopiero przy przebiegach rzedu 500000

PS. Ojciec ma Merca 190 E tam tez rozrzad jest na lancuch i czytalem na forach mercedesa ze w rekach dobrego kierowcy lancuch wytrzymuje 2.000.000 !!! Marka to marka

tak ale chodzi mi tez o to czy trzeba zdejmowac albo ruszac lancuch rozrzadu aby wymontowac stara pompe wody??

Mam rozne ksiaki o Escorcie wiec jak chcesz to Ci moge poslac na @... To jak jestes chetny???

no spoko bede wdzieczny moj @ Bosaczek55@wp.pl z gory dzieki

Cytat:
2008-08-24 21:58:53, Bosaczek pisze:
tak ale chodzi mi tez o to czy trzeba zdejmowac albo ruszac lancuch rozrzadu aby wymontowac stara pompe wody??

Rozrząd w niczym nie przeszkadza, przy wymianie pompy.

no i o taka konkretna odpowiedz mi chodzilo bo nie wiedzialem czy zabierac sie samemu za wymiane czy oddac esa do mechanika bo jakby trzeba bylo potem rozrzad ustawiac to lipa a tak to jakos sobie poradze sam w garazudzieki wielkie ale na wszelki wypadke prosilbym innych forumowiczow o potwierdzenie tego ale juz mi ulzyl ten post hehe