Antena elektryczna

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Chrobocze mi antena przy chowniu sie w błotnik, dzieje sie to na ostatnim segmencie.

po pobieżnym przegladzie calosci stwierdziłem, ze zwichrowane jest jedno z kół zębatych wewnatrz mechanizmu. A stukot kroey wydaje jest to przeskakiwanie kolek wzgledem siebie.

Czy ktos z was montowal inna antene niz orginalna, po awarii wlasnej ?

Na allegro sa za 60 zl. Kusi.
Orginal 150 zl

Cytat:
2008-03-27 10:38:41, maltoron pisze:
Witam Chrobocze mi antena przy chowniu sie w błotnik, dzieje sie to na ostatnim segmencie. po pobieżnym przegladzie calosci stwierdziłem, ze zwichrowane jest jedno z kół zębatych wewnatrz mechanizmu. A stukot kroey wydaje jest to przeskakiwanie kolek wzgledem siebie. Czy ktos z was montowal inna antene niz orginalna, po awarii wlasnej ? Na allegro sa za 60 zl. Kusi. Orginal 150 zl

Mi tez antena padła jakies 2 lata temu-wyjąłem silnik i chowam recznie
Gdzie ten orginał za 150?

Cytat:
2008-03-27 10:59:22, pawel12356 pisze:
Gdzie ten orginał za 150?

Ktos na forum sie oferowal z miesiac temu ze za tyle nowke moze miec.

A z lanosa nie podpasi? Przynajmniej na części?

Cytat:
2008-03-27 10:59:22, pawel12356 pisze:
.." Gdzie ten orginał za 150? .."

Jadar Chorzów...tydzień temu kupowałem dla znajomego...może to nie jest 100% oryginał prod.dełu... inny (pod) producent ale antena dedykowana stricte do Espero...

Cytat:
2008-03-27 10:38:41, maltoron pisze:
Witam Chrobocze mi antena przy chowniu sie w błotnik

bylo o tym na forum, przypadek nie odosobniony, zapraszam do wyszukiwarki, bardzo mozliwe ze dosc latwo da sie naprawic...

-----------------
..:: Tylny napęd jest jak seks... Po co na ręcznym? Jak można dać w pizd*** ::..

Ja mogę mieć za 150 zł. Nówkę z serwisu Daewoo. Mam kolegę chyba tam jeszcze pracującego

Cytat:
2008-03-27 13:12:32, lucas48 pisze:
bylo o tym na forum, przypadek nie odosobniony, zapraszam do wyszukiwarki, bardzo mozliwe ze dosc latwo da sie naprawic...

Ja wiem jak wyglada mechanizm anteny.
Inne watki o taniej naprawie mowia o wymianie bata, moj jest jak najbardziej ok.

Antena wyjezdza na maxa i chowa sie spowrotem.
Tylko jak juz jest w blotniku to mechanizm robi glosne a nawet bardzo glosne trytytytytyty i dopiero po chwili sie wylacza.

Rozebralem ja i wymienilem smar. Nie widac zuzycia na zabkach bata. Natomiast widac zwichrowanie jednego z kolek zebatych nawijajacych tasme od bata.

A pytanie brzmi jaki tani zamiennik podpasuje zamiast orginalu za 150 zl

watki o naprawie nie tylko mowia o wymianie bata,
mowia rowniez o naprawie samego mechanizmu, ktory zachowuje sie podobnie do twojego

-----------------
..:: Tylny napęd jest jak seks... Po co na ręcznym? Jak można dać w pizd*** ::..

Ale ja nie pytam jak naprawic mechanizm.
Tylko

Czy antene za 70 zl ktos ma zamontowana i dziala ?

Czy to tak trudno zrozumiec

Cytat:
2008-03-27 20:31:02, maltoron pisze:
Ale ja nie pytam jak naprawic mechanizm. Tylko Czy antene za 70 zl ktos ma zamontowana i dziala ? Czy to tak trudno zrozumiec

No przecież jeżeli uda sie tą antene wmontować w dziure po starej, to musi zadziałać. różne radia są kompatybilne z różnymi antenami. Jedynie możesz mieć problem z przymocowaniem jej od strony bagażnika, ale najwyżej ją przykleisz pistoletem na rozgrzany silikon.

A nie wygodniej będzie kupić antene z jakiegoś rozbitka?

Pozdr.

Cytat:
Ale ja nie pytam jak naprawic mechanizm. Tylko Czy antene za 70 zl ktos ma zamontowana i dziala ? Czy to tak trudno zrozumiec

jak?? wejsc na strone klubową w dział porady tam jest notka o antenie , a w skrócie to wyjąć , rozkrecic , rozbebeszyc przykleic kawałek starej karty płatniczej albo telefonicznej z czipem w oznaczone miejce poskładac do kupy i cieszyc sie działającą anteną

Cytat:

nie trudno zrozumiec nie wiem czy taka wejdzie, wiec o niej nie pisze,

wspominales za to, ze naprawa anteny na forum, to tylko wymiany bata, wiec staralem sie sprostowac ze po prostu zle szukasz

-----------------

To ja się podłączę do temata.
Dzięki Ikarusowi mam antene nówke sztuke w Esperaczku (senks Ikarus ), a starą niedziałającą oddam w dobre ręce.
Nie mam pojęcia co tam się zepsuło, próbowałem ją wyczyścić, przesmarować i nawet mi się udało ale skubana i tak nie zadziałała. Na pewno jest jeden kabelek odlutowany (sprawdzałem przed zerwaniem kabelka), ale nawet jak był podłączony to nie dzałała, więc może silniczek.
Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem.
Poprostu ją oddam, może komuś na części się nada.
A otóż i zdjęcie:
Antenka

[ wiadomość edytowana przez: Gacolot dnia 2008-04-15 19:17:05 ]

mogę przygarnąc nawet dla samego bata

Cytat:
2008-04-15 19:46:45, Kula69 pisze:
mogę przygarnąc nawet dla samego bata

No i poszła w dobre ręce

Za Antenke nie ma za co. Ja też zmieniałem na używke ale w dobrym stanie. Starą też mogę oddać tylko problem w tym, że nie wiem gdzie jest stara Ale poszukam

I po 5 miesiącach od ostatniego postu w temacie mam ponownie problem z antena

Tym razem bat wyjechal z całą ząbkowana tasmą, a silniczek anteny sie nie zatrzymal.

Po wstepnych ogledzinach wsio ok tylko bat sie nie blokuje na ostatnim segmencie w tej rurce z aluminium, jakis pomysly co sie stalo i jak temu zaradzic ?

na końcu każdego segmentu jest zamocowany pierścień z mosiądzu (albo czegoś podobnego) który powinien zapobiegać rozczłonkowaniu się anteny. Pewnie zawiódł i wypadł

Pierscien jest.
Sam bat sie nie rozpada.
jednak po calkowytym rozlozeniu bata wyjezdza on z mechaizmu anteny i wisi na zabkowanej tasmie.