Landirenzo OMEGAS - wolne obroty uboga mieszanka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, ostatnio na przeglądzie diagnosta zwrócił mi uwagę że na gazie na wolnych obrotach mam zbyt "ubogą mieszankę" - wyszło jak na dłoni na pomiarze zawartości spalin. No i faktycznie na "luzie" w miarę ok, ale jak stoję pod światłami i skrzynia na D (automat) to potrafi obrotami szarpać, jak dodatkowo włączona jest klima to już kompletnie świruje. Na benzynie wszystko idealnie.

Do meritum: zakupiłem kabel do centralki, pogrzebałem w ustawieniach centralki - zauważyłem poprawę jak zwiększyłem min czas otwarcia wtrysku do 3 ms (było ustawione na 2 ms). Jest teraz ok jak stoję bez klimy, jak z klimą to dalej obroty świrują. I teraz pytanie - co to jest ta "mapa wtrysku"?
Oś pionowa - czas wtrysku, oś pozioma - obroty. A co to są te wartości które można w całej mapie edytować (obrazek w załączeniu)
Poza tymi wolnymi obrotami nie mam zastrzeżeń do jazdy na gazie.

I proszę nie odsyłać mnie do fachowców bo się zwyczajnie boję że nic nie poprawią a mogą zepsuć , na razie wolę sam pogrzebać - za waszą pomocą.

pozdr

Zrzut ekranowy pokazuje, że na benzynie mieszanka jest zbyt bogata. Prawdopodobnie sterownik podniósł czas wtrysku bo gazu miał za mało. Moim zdaniem należałoby podnieść wartości w lewym górnym rogu o ok. 10 i zobaczyć po czasie co się osiągnęło. Zwiększyłbym wartości od 1- 3ms w zakresie 500 i 1000obr/min "wygładzając" mapę na brzegach tego obszaru do wartości sąsiednich.

Możnaby przedtem zrobić autokalibrację jeśli nie była już zrobiona. Masz spore wartości w komórkach co może świadczyć o zbyt małych dyszach (duże czasy otwarcia wtryskiwaczy gazowych - niebezpieczeństwo stałego otwarcia wtryskiwaczy).

Rozumowanie to oparłem na doświadczeniach z regulacji mojego Omegasa. Jeśli coś pokręciłem to koledzy na pewno wyprostują.

Witam ponownie, no przyjrzałem się temu i szczerze mówiąc jakakolwiek zmiana tych wartości w tabeli nic nie zmienia (albo ja nie zauważam).

Co to jest ta autokalibracja? Jest taki przycisk, włącza się ale co to robi?

pozdr

Tomek

Spróbuj w pierwszym oknie programu F4 i postępuj zgodnie z opisem.