Eskort mkv 1.6 8v wogóle nie che jeździć na benzynie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam taki problem znam się na tym aucie dość dobrze.
Auto nie chce wogóle jeździć na benzynie.Odpala lecz zaraz gaśnie .
Po wciśnieciu pedału gazu nic nie reaguje dusi sie i tyle.
Moje metoty wykończyły sie PROSZE O POMOC .
Dodam ze ma zainstalowany gaz bez komputera ale to nie ta przyczyna.Wymieniłem osobiście pompke paliwa regulator ciśnienia paliwa,czujniki:temperatury zasysanego powietrza,przepustnicy,wody,filtr paliwa,posunołem sie też do wymiany komputera na ten sam model lecz nic to nie dało byłem też w serwisie forda lecz mnie zbyli sprawdzałem też czujnik położenia wału i nic co może być z tym autem na gazie chodzi bez zastrzeżeń PROSZĘ O POMOC

Sonda lambda.
Sprawdz, lub wymień.

Watpie, ze to sonda. Bez sondy mozna jezdzic, poprostu bedzie dobierana zla mieszanka, poza tym sonda nie dziala od samego poczatku, nie zdazy sie nagrzac nawet wiec definitywnie bym ja wykluczyl. Tak jakby pompa tracila cisnienie i przestawala podawac benzyne ale to takie wolne myslenie. Podzielil bym komponenty na te ktore sa potrzebne tylko na jezdzie na gazie, tylko na benzynie i wspolne. Szukalbym usterki w tych komponentach, ktore sa wymagane tylko na jezdzie na benzynie.

Jak przekręcasz kluczyk do poz. 1 bez odpalania, to pompę paliwa słychać wogóle? Powinna się włączyć na 1 sek. i zamilknąć, jeżeli się włącza na stałe to komputer z jakiegoś powodu pracuje w trybie awaryjnym. Może też być uwalony zawór przelewowy w listwie wtrysków albo zatkany powrót paliwa do zbiornika z ww listwy. Po nagrzaniu auta podczas jazdy na gazie mógł się zrobić korek z par paliwa w listwie. Normalnie pompa powinna go wypchnąć do zbiornika pompowanym paliwem. Tak jest w 16V a czy u Ciebie też niewiem.

Pompka paliwa ok działa przez chwilke po włączeniu zapłonu .
Zaobserwowałem też zjawisko takie iż jeśli przestawie rozrząd
o jeden ząbek to jest lepiej na benzynie lecz głowica się odzywa CZY TO KTOŚ wyjaśni? czujnik położenia wału sprawdzony.
Co jest przyczyną boja się już gubie

Jeżeli chodzi na gazie a na benie nie tocos z ukladem paliwowym nie gra! Sprobuj go jeszcze zagrzac na gazie i potem zgas i odpal na benzynie, moze po prostu ssania nie daje na zimnym silniku. A jak i to nie pomoze to ogladnij wtryski! Moze gdzies ciagna lewe powietrze, albo sie juz zapchaly przez smiganko na gazie? Moze filtr paliwa albo przewody paliwowe niedomagaja?

ja bym obstawiał wtryskiwacze...

Też obstawiam wtryski

Przewody paliwowe dobre filtr paliwa nowy ciśnienie paliwa zmierzone,wszystko ok jak 2 miesiącetemu myślłem te że to wtryski rozebrałem włączyłem zapłon i na troszke rozrusznik okazuj sie że działają bo wydobywała się z nich mgiełka benzyny.
Chyba że było jej za mało czy mogą być częściowo zatkane?
Pomocy bo moje możliwości siesończyły.POZDRAWIA

byłeś na diognostyce komputera? Może jakieś błędy wyjdą...
W jaki sposób sprawdzałeś czujnik położenia wału?

Na dignostyce nie byłem w serwisie powiedzieli mi iż jeden taki komputer mają w Skarzysku kamiennej kawał drogi i trudno się tam dostać po kodach błędów które robiłem wyszło iż brak usterek
Czujnik położenia wału to nis innego jek kontrakton który reaguje na zmianę pola magnetycznego czyli prościej na magnez który jest wprasowany w koło zamachowe wału okazało się że jest ok
Dziś jade do kolejnego mechanika zobczymy co powie bo ja już wymiękłem

a kolega sprawdzał TPS chodzi mi o czujnik połozenia przepustnicy..?? kiedys jak sie bawiałem i odpiałem kostke od czujnika to zaraz gasł nie szło go wyciagnac na wysokie oboroty.. moze to jakis trop

czujnik położenia przepustnicy prześledziłem jest to rezystor który zmienia swe wartości podczas dodawania gazu jest dobry. Co jeszcze może być przyczyną?

Byłem u kolejnego mechanika lecz nic to nie dało nie ma pojęcia co się dzieje nadmieniam iż jak zdieliśmy kość od czujnika temperatury zasysanego powietrza to silnik troche zaczął wchodzić na wyższe obroty na benzynie i nikt nie wie co jest grane i jak pomóc

A sprawdzales czy jak go rozgrzejesz na gazie to pali lepiej na benzynie? Sprawdz jeszcze to kolego

Zapala na dwie sekundy i odrazu gaśnie ..itak non stop zapala i gaśnie jak wcisnepedał przyspieszenia to nic sie prawie nie dzieje

Cytat:
2008-09-09 15:18:00, Jacek82 pisze:
...Czujnik położenia wału to nis innego jek kontrakton który reaguje na zmianę pola magnetycznego czyli prościej na magnez który jest wprasowany w koło zamachowe wału okazało się że jest ok ...

ale ciekawi mnie w jaki sposób właśnie go sprawdziłeś?

Czujnik położenia wału sprawdzałem go tak wykręcony i podłączony do omomierza podczas zbliżania magnesu(byle jakiego) wartość sie zmienia.I tak daje znak do komputera że wał korbowy się obraca i trzeba wytworzyć iskrę,wtrysk w określonym miejscu

Witam wszystkich którzy chcieli mi pomóc i w gruncierzeczy mi pomogli wasze uwagi skierowały mnie na temat wtrysków i wiecie wymieniłem okazało się że nie dają odpowiedniej ilości benzyny
Niby dają mgiełkę ale za słaba .Autu smiga teraz na benzynce aż miło ........DZIĘKI i POZDRO