Wydatki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie wiem czy podaje to by sie pograzyc czy ku przestrodze dla nowych wlascicieli.

Glownie chyba dla porownania. Tez macie taka skromna liste?

Tu jest lista napraw i wydatkow na dEsperke. (nie jest to kompletna lista, jedynie spis tego co zostalo udokumentowane)

Link do Google Doca

Mam zamiar prowadzic dokladniejsza, zwlaszcza wydatki na paliwo/gaz. 2.0 robi swoje...

pozdr.

zatrułeś się czymś??

Chodzi o to ze jest to moj pierwszy samochodzik ktory kupilem za wlasne pieniadze i ktory za wlasne pieniadze bede reanimowal az do kresu jego badz moich sil.

Takich ludzi jak ja jest pewnie wiecej (pierwszy samochod). Mnie osobiscie ta tabelka przeraza a sa tylko dane od kwietnia 2004.
Nie znam sie, ucze sie dopiero i nie wiem co kiedy trzeba wymienic, myslalem ze ktos to zobaczy i mi pojedzie (ucze sie na bledach) ;}

Nauczylem sie juz ze nie bede zagladal do MPT.

ps. tzn. dzis do nich zajrzec MUSZE, bo z... reklamacja.

tak na szybko - jak wymieniasz pompę wody nie wymieniając rozrządu to i koszty dublujesz

Cytat:
2008-09-15 13:13:30, metrage pisze:
Nie wiem czy podaje to by sie pograzyc czy ku przestrodze dla nowych wlascicieli. Glownie chyba dla porownania. Tez macie taka skromna liste? Tu jest lista napraw i wydatkow na dEsperke. (nie jest to kompletna lista, jedynie spis tego co zostalo udokumentowane) Link do Google Doca Mam zamiar prowadzic dokladniejsza, zwlaszcza wydatki na paliwo/gaz. 2.0 robi swoje... pozdr.

sorry ale jak uznajesz to takiej tabelki koszty paliwa to współczuje ale dla pocieszenia podam Ci ile wydałem przez 3 lata:
Sam gaz na 72000km srednio 14l/100km x (srednio przez 3 lata) 2,10żł =21100zł i drobne naprawy m.in klima sprzęgło, koła i wszystko inne na bierząco przekroczyło już 10000zł czyli suma sumarum 31000 wydałem na auto które jest warte 4000zł, takie wyliczanie to tylko dołowanie samego siebie

Kula - nie pocieszaj kolegi bo odejdzie z klubu

Cytat:
2008-09-15 13:13:30, metrage pisze:
Nie wiem czy podaje to by sie pograzyc czy ku przestrodze dla nowych wlascicieli. Glownie chyba dla porownania. Tez macie taka skromna liste? Tu jest lista napraw i wydatkow na dEsperke. (nie jest to kompletna lista, jedynie spis tego co zostalo udokumentowane) Link do Google Doca Mam zamiar prowadzic dokladniejsza, zwlaszcza wydatki na paliwo/gaz. 2.0 robi swoje... pozdr.

Jakoś tak dużo, ja od kilku lat wymieniam w autach tylko i wyłącznie to, co już bardzo pilnie muszę, co ma duży wpływ na :
-bezpieczeństwo
-głośność.
Dawniej wyrzucałem kupę kasy na pirdoły.

Cytat:
2008-09-15 22:42:26, kabe00 pisze:
Jakoś tak dużo, ja od kilku lat wymieniam w autach tylko i wyłącznie to, co już bardzo pilnie muszę

Ja też. A co więcej to w złomero jakoś bardziej się przejmowałem i szybciutko to sklepu czy warsztatu jechałem a teraz... piątka mi samoczynnie wyskakuje jak popuszczę gaz (ponoć jakaś nakrętka się poluzowała) i tak już od 1000 km, a olej... niby wymiana co rok lub 15 tys km, a ja przejeździłem 14 m-cy i ponad 16 tys km.

Cytat:
2008-09-16 07:39:26, piotr_ek pisze:
Ja też. A co więcej to w złomero jakoś bardziej się przejmowałem i szybciutko to sklepu czy warsztatu jechałem a teraz... piątka mi samoczynnie wyskakuje jak popuszczę gaz (ponoć jakaś nakrętka się poluzowała) i tak już od 1000 km,

W złomgunie...?

Cytat:
2008-09-16 09:04:53, pyrekcb pisze:
W złomgunie...?

Ano w złomgunie. I tym sposobem koszty przez 17 tys km i 15 m-cy na części eksploatacyjne (2x olej, wycieraczki, filtry i takie tam) i naprawy (manszeta, łożyska mcpersona, filtr paliwa i takie tam) zamknęły się w kwocie 900 zł

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2008-09-16 09:36:05 ]

Bezsensowny post. Liczyć wydatki na paliwo, żarówki i ilość płynu do spryskiwacza ile się zużyło. Czemu to ma służyć? pokazaniu kto więcej wydaje na auto? możne zróbcie tez temat kto ile zarabia kto ile wydaje na jedzenie, prezerwatywy i dziwki

i na plaki

Cytat:
2008-09-16 09:44:19, Bartek1112 pisze:
możne zróbcie tez temat kto ile zarabia kto ile wydaje na jedzenie, prezerwatywy i dziwki

Przecież napisał " wytarty cycek "- 5zł

Cytat:
Bezsensowny post.

A o czym gadac jak wszystko juz 20 razy obgadane a połowę pytań można skillować tekstem "wyszukiwarka"...

Się Zółtodziób nakręcił na espero co je ma 2 tygodnie to mu się pisać jeszcze coś o tym chce... Przejdzie mu ...

Cytat:
... możne zróbcie tez temat kto ile ... wydaje na ... dziwki

Mogę powiedzieć... Nic nie wydaję bo z zasady nie płacę za to co można mieć za darmo...

Oi.. Zoltodziob od razu. Dlatego dodalem temat do OT, by sie nikt nie przyczepial do tresci. Jestem tu z tego samego powodu co Wy - mam dEsperke i sie nia opiekuje, chce sie nia chwalic i rozwijac zainteresowanie. ;}

Tak tylko chcialem zagaic i pochwalic sie historia samochodu. (przepraszam jesli kogos tym urazilem). Takich ludzi jak ja bedzie wiecej i mysle ze warto pokazac jak wyglada w praktyce utrzymanie pojazdu. :}

Wracajac do tematu - co do kosztow, nie zarabiam wiele i sam jestem raczej gadzeciazem - wole nowe ladne dywaniki od sypiacej sie czesci w silniku. ;}

pozdr.

Cytat:
2008-09-16 13:59:24, metrage pisze:
wole nowe ladne dywaniki od sypiacej sie czesci w silniku. ;} pozdr.

lepiej to wyedytuj

Cytat:
że warto pokazac jak wyglada w praktyce utrzymanie pojazdu. :}

A ty myślisz,że my nie wiemy? . Co poniektórzy mają pewnie sponsorów, ale większość wie jakie są realia utrzymania samochodu.

Cytat:
sam jestem raczej gadzeciazem - wole nowe ladne dywaniki od sypiacej sie czesci w silniku. ;}

I plak
Klub gażdżeciarzy tutaj

Cytat:
2008-09-17 07:33:36, JaRabbit pisze:
I plak Klub gażdżeciarzy tutaj

Muszę se plaka kupić wreszcie...

JaRabbit - Wy wiecie jak jest, ale sa tacy ludzie jak ja ktorzy nie wiedza/nie wiedzieli ;p

Z gadzeciarstwem to nie do konca. Nie mowie o bajerach, swiecidelkach, ale o przydatnosci, ladnym wygladzie... za tydzien sie biore za wyglad silnika (co idzie w parze z wymiana kilku czesci), a za niecaly miesiac jedzie do blacharza na wojne (znajomego i dobrego na szczescie)

Cytat:
2008-09-17 14:55:48, metrage pisze:
JaRabbit - Wy wiecie jak jest, ale sa tacy ludzie jak ja ktorzy nie wiedza/nie wiedzieli ;p

Sorki,ale czegoś tu nie kapuję .
Koszty utrzymania samochodu można sobie teoretycznie policzyć, mając wiedzę ogólnie na temat samochodu ( nieistotnej w tej chwili marki).
Mając przykładowo 4 tyś złotych i ewentualnie gdzieś w zanadrzu 500zł na czarną godzinę nie kupuje się samochodu za 4500 bo
1.trzeba go zarejestrować (180zł)
2.trzeba go ubezpieczyć ( X000 zł)
3.trzeba coś tam przy nim zrobić* - przykładowo wymienić rozrząd,żeby mieć spokojny sen, czy olej
I z tych 4500 robi się 5500,6500......
I jeszcze trzeba pamiętać,że samochód jeździ na paliwie (nieważne,że to np.LPG. Gazu też nie dają za darmo).
Samochód to jedna wielka skarbonka jeżeli na siebie nie zarabia (vide Desperos), chociaż po ostatnich walkach ze skrzyniami biegów ,możliwe,że jego auto jeszcze na siebie nie zapracowało.
Więc nie wierzę,że ktoś kto chce kupić samochód nie ma bladego pojęcia o kosztach utrzymania.

* nie dotyczy piotr_ka bo on wszystko pierd....li