Temperatura silnika po założeniu gazu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam dziwny objaw falowego wzrastania temperatury.

W trakcje jazdy jest ok, temperatura trzyma się na właściwym poziomie, podczas postoju na światłach, w korku również jest ok, temperatura nieznacznie wzrasta jak zawsze.
Jednak gdy ruszam samochodem po takim właśnie krótkim postoju temperatura zaczyna rosnąc gwałtownie o 10 stopni, po czym maleje do właściwego poziomu. Może by mi to nie przeszkadzało ale ciągle załącza się przy tym wentylator i kiedyś tak nie było, nawet w lato !!

Termostat jest ok, parownik nie zamarza chociaż jest zamontowany troszkę powyżej poziomu korka wlewu paliwa.

W swoim aucie, po załozeniu LPG zaobserwowałem tylko spadek efektywnosci ogrzewania, ale to zrozumiałe.
U Ciebie moze byc mimo wszystko niesprawny termostat albo zbyt wysoko umieszczony reduktor.

U mnie parownik jest na małym obiegu i ogrzewanie działa bez zarzutów jak wcześniej.

Na uszkodzenie termostatu wskazywałoby ciągłe przegrzewanie się silnika oraz ewentualne nieotwieranie się go po rozruchu na zimno.

Tak jak pisałem w normalnym ruchu ulicznym czy na trasie temperatura jest książkowa.