Wspomaganie do 1,5 16V

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy ktos z klubowiczow instalowal dodatkowo wspomaganie do esperaka ? mam takiego farta ze w moim (lipiec 1996) nie bylo seryjnie wspomagania a klima owszem (no comments) ... Interesuja mnie ceny i inne uwagi, czy warto pchac sie w uzywany komplet wspomagania i na co zwracac uwage, czy LPG moze przeszkadzac (bo troche silnika zajmuje)?

Dziewczyna brata takim trochę jeździła - ponoć płakała na każdym skrzyżowaniu gdzie musiała ustąpić pierwszeństwa i przy parkowaniu.

Klimy chyba też nie miałeś seryjnie, może jako opcja. Wspomaganie w standardzie wkładane było do 1,5 od XI 96 (ja to dopiero miałem pecha - mój był z X 96 ). Co do opłacalności "domontowania": koszt na używanych częściach i praktycznie we własnym wykonaniu to minimum 1500 - 2000 zł. Też o tym myślałem, lecz taniej by wyszło sprzedać ten egzemplarz i kupić inny.

Witam

W Korei to mieli pomysły dać im klime, bo ciężki klimat (temp 28-36) przez długi czas,za to "żółtki" małe to niech ćwiczą pare w rękach.

Dopiero jak o europie pomyśleli - to wspomaganie wpisali w technologie, lecz zabrali klime bo w tych czasach akcyza była duża za luksus.

W ten sposób mieliśmy E... ze wspomaganiem bez klimy.

Cytat:
2003-07-30 12:54:55, Meehau pisze:
Klimy chyba też nie miałeś seryjnie, może jako opcja. Wspomaganie w standardzie wkładane było do 1,5 od XI 96 (ja to dopiero miałem pecha - mój był z X 96 ).

Musze tu zaprzeczyc, bo moj jest z XII 96 i wspomagania nie ma. Mam 1,5. Tzn to, ze nie ma wspomagania bardzo mnie cieszy to tak notabene. Choc czasem przy parkowaniu... przydaloby sie jednym paluszkiem krecic kierownica .

Mam za to tez klime .

Cytat:
Co do opłacalności "domontowania": koszt na używanych częściach i praktycznie we własnym wykonaniu to minimum 1500 - 2000 zł. Też o tym myślałem, lecz taniej by wyszło sprzedać ten egzemplarz i kupić inny.

Niestety masz tu racje.

Cytat:
2003-07-30 13:12:02, Cwikus pisze:
Cytat:
2003-07-30 12:54:55, Meehau pisze:
Klimy chyba też nie miałeś seryjnie, może jako opcja. Wspomaganie w standardzie wkładane było do 1,5 od XI 96 (ja to dopiero miałem pecha - mój był z X 96 ).

Musze tu zaprzeczyc, bo moj jest z XII 96 i wspomagania nie ma. Mam 1,5. Tzn to, ze nie ma wspomagania bardzo mnie cieszy to tak notabene.

Są lepsze metody na ćwiczenie muskulatury

Cytat:
Są lepsze metody na ćwiczenie muskulatury

Po prostu chyba nikt nie lubi latac po drodze przy predkosciach wiekszych niz miastowe ?

Cytat:
2003-07-30 13:12:02, Cwikus pisze:
Musze tu zaprzeczyc, bo moj jest z XII 96 i wspomagania nie ma.

Powtarzam to, co usłyszałem od znajomego serwisu: jak widać nikt nie jest nieomylny, nawet nasze ogólnie szanowane i uchodzące za guru w sprawach motoryzacji serwisy DU bzdury klepią...

Cwikus - bez przesady przecież to wspomaganie nie jest znów takie mocne. Brawy miały mocniejsze.

Ja też za Cwikusem zaprzeczę: moj z XII 96 ma klimę, a wspomagania nie. Podobno w "owych" czasach jakoś tak montowali: albo klima, albo wspomaganie. Dopiero nieco póżniej udało się oba te urządzenia pogodzić przy DOHC.
Dla właścicieli podobnych modeli o słabych rączkach płaczących na parkingu proponuję nieco ponad normę napompować przednie koła (bez przesadyzmu oczywiście) - przynosi wyraźną ulgę.

Pozdr.
Wiesiek (Maestro)

Cytat:
2003-07-31 19:55:12, Maestro pisze:
Ja też za Cwikusem zaprzeczę: moj z XII 96 ma klimę, a wspomagania nie.

Jest z grudnia czy kupowany w grudniu?

Produkcja z grudnia'96, kupowany w styczniu'97.
Zapewne mój poprzedni właściciel skorzystał z jakiejś promocji.

Wiesiek (Maestro)