[MK7] swap z 1.4 8v na 1.6 8v problem...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam poważny problem...
a mianowicie.. robiłem swapa z 1.4 na 1.6 wszystko 8v i wyszło tak że z tego co mi wiadomo czujnik położenia wału nie ma gdzie wejść ;/
w oryginalnym 1.4 było miejsce na niego a w tym 1.6 jest zaślepka a po odkręceniu jej ta dziura jest za mała i czujnik nie wchodzi... przez co nie ma iskry.. dodam, że ten czujnik jest tam gdzie zawory więc to chyba właśnie ten czujnik.. jesli sie myle to prosze o poprawienie mnie oraz o pomoc..

1.4 posiada 2 czujniki, na dole przy rozruszniku jest czujnik połozenia wału, a na gorze w głowicy tu o czym piszesz jest czujnik połozenia wałka rozrzadu.
W silnikach 1.6 CFH tego czujnika gornego nie ma i ejst tam zaslepka, ma byc tylko dolny czujnik dłuzszy do połozenia wału i to wszystko.
Bo tylko dolny odpowiada za iskre.

hmm w takim razie ten górny jes wogóle nie potrzebny? jest to silnik EFI. W takim razie dlaczego nie daje iskry?

Bo 1.6 CVH na wielopunkcie tego nie ma, a 1.4 ma.
Masz podłaczyc tylko długi czujnik połozenia wału ktory umiejscowiony jest obok rozrusznika, ten gorny moze zostac ale bez podłaczania, wtedy am palic.

Inny problem to taki ze 1.6 ma byc na "swojej" instalacji, inaczej nie bedzie to banglało, rowniez z 1.6 ma byc skrzynka jak i wiazka kompa i wiazka od skrzynki do silnika, moduł z 1.6 rowniez.

a czym się różni wiązka między 1.4 a 1.6? coś dodatkowego jest czy jak?

jesli jest tak jak piszesz to masz juz dodatkowo ten czujnik, nie wiem dokładnie czy nie było kompow w 1.4 z wbudowanym modułem, ale tu pewnosci nie mam.
W niektorych przypadkach inna skrzynka bezp. a co za tym idzie troszke inne wyprowadzenia, co moze kolidowac z silnikiem 1.6.
Oczywiscie komp tez ma byc z 1.6

Agik123, a czujnik położenia w 1,6CVH nie jest przypadkiem wkręcowy z przodu silnika?

Połozenia wału jest wkrecony z przodu obok rozrusznika, ale to jest tez miejsce w 1.6/1.6 16V czy 1.8.

Cytat:
2009-09-30 08:25:27, Magik123 pisze:
Połozenia wału jest wkrecony z przodu obok rozrusznika, ale to jest tez miejsce w 1.6/1.6 16V czy 1.8.

oki, pomerdało mi się...
czujnik jest nad rozrusznikiem...