Temperatura silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Chciałbym się poradzić bardziej zorientowanych w temacie, gdyż jeżdżę swoim Essim dopiero pół roku.
Auto to MKVI z 1993 roku, silnik 1,6 16v.
Problem dotyczy wskazań czujnika temperatury.
Ostatnio zrobiło się chłodno i zmuszenie wskazówki aby pokazała normalną temperaturę jest raczej niemożliwe.
Zdjęcie zostało zrobione po przejechaniu około 30 km.
Darmowy Hosting na Zdjęcia Fotki i Obrazki
Termostat wymieniłem zaraz po kupnie auta więc powinien być dobry.
Auto odpala normalnie, nie szarpie, nie klekocze, obroty silnika są równe. Ogrzewanie działa i to dobrze.
Essi spala minimalnie więcej niż w lecie.
Czy jest to wina czujnika, może zegary są zepsute?
Jaki jest normalny zakres wskazań temperatury dla tego silnika?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Czujnik, u mnie pokazuje na literce M jak jest chlodno, a grzeje porzadnie.

czujnik temp. cieczy w obudowiet termostatu sprawdz

Może stań gdzieś za wiatrem, i daj obroty silnika na 1200-1400. Po kilku minutach powinien się lepiej zagrzać. Najlepiej po jeździe w korkach/mieście, żeby już był dobrze ciepły. Wtedy zobacz czy wskaźnik pokaże więcej. Jeśli załączy się wentylator, a temperatura nie wzrośnie to słabo.

Kiedyś było coś jeszcze ze zwieraniem tego kabelka do silnika/przerwanie obwodu tego czujnika. Wskazówka powinna iść na samą górę/dół. nie pamiętam czy w tej kolejności.

Zmień czujnik ten co jest na dole obudowy termostatu, ja miałem podobne wskazania wentylator załaczał sie na M.
Po wymianie pokazuje wskazania w połowie a wentylator załacza sie na N

u mnie, w mk 4 , taka temperatura to najlepsza temperatura robocza - najnizsza przy jakiej auto nie gasnie przy ssania, powyzej tego poziomu juz autko jezdzi troche gorzej, max temperatura jaka osiagam to polowa licznika i to tez nie cala wiec nie traktuj wskaznika doslownie tak jak jest rozrysowany bo moim zdaniem wszystko jest ok

W moim MK7 jest podobnie, przez większość czasu pokazuje zimny a tylko czasami jak popracuje to mam normal...

Ja mam podobnie, wkazówka nigdy nie wychodzi poza połowę, nawet jak wentylator się uruchomi.
Z tego co znalazłem, to właśnie coś jest nie tak z czujnikiem przy termostacie, tylko nie wiem dokładnie w którym to jest miejscu.

z tego co pamiętam to na rynku są dostępne trzy rodzaje termostatów które otwierają się przy różnych temperaturach cieczy chłodzących ok / 60 C / 70 C /80 C/ dlatego wskazania temperatury silnika mogą się trochę różnic w zależności jaki termostat mamy założony.

czujniki do wymiany
...lub problem na instalacji.
ale raczej na pewno czujniki temp.

zamiennik 30zł
wiatrak włacza sie na N
wskazówka na srodku skali

Witam
W moim mkVII jest podobnie temperatura niechce sie podnosic nawet na poczatek napisu NORMAL jednak dopiero sie to zaczeło niedawno jak sie chlodniej zrobilo przedtem bylo wszystko ok termostat nowy o co chodzi z tymn czujnikiem??

Cytat:
2008-11-03 09:23:05, Otizon pisze:
z tego co pamiętam to na rynku są dostępne trzy rodzaje termostatów które otwierają się przy różnych temperaturach cieczy chłodzących ok / 60 C / 70 C /80 C/ dlatego wskazania temperatury silnika mogą się trochę różnic w zależności jaki termostat mamy założony.

Są różne, ale raczej 88, 90, 92.

Jutro kupię ten czujnik i dam znać jak zamontuję czy jest jakaś poprawa. Serdeczne dzięki za liczne zainteresowanie moim wątkiem.

JAk nie pomoze zawsze mozna wskazowke przestawic i bedzie dobrze pokazywac

w 100% to czujnik jest walnięty, możesz jeszcze sprawdzić sam wskaźnik zwierając kabelki, jak już wcześniej ktoś wspomniał, ale stawiałbym na czujnik.
Tylko kup ten co daje sygnał na deskę rozdzielczą

ps. czujnik ma gwint "ze stożka" więc nie przesadź z dokręcaniem go bo obudowa termostatu będzie do wymiany...