Sprzęgło szumi w MKVII

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Przejrzałem archiwum pod kątem szumiącego sprzęgła, ale trochę zgłupiałem. Jedni piszą, że padanie łożyska oporowego jest zwiastowane przez szum przy wciśniętym pedale sprzęgła, inni, że przy puszczonym. Ustalmy może raz na zawsze jak z tym jest

U mnie w MKVII 1.6 16V kombi przy puszczonym pedale sprzęgła słychać szum. Wciśnięcie sprzęgła szum usuwa. Czy to łożysko oporowe? Da się z tym trochę pojeździć, czy od razu warsztat?

PS: Sprzęgło ma jakieś 140 tys przebiegu

Pozdrawiam
Maciek

Przy wciśniętym sprzęgle słychać szum.
Przy puszczonym terkotanie.

Cytat:
2008-09-28 23:39:15, deathrider_85 pisze:
Przy wciśniętym sprzęgle słychać szum. Przy puszczonym terkotanie.

Ok. Czyli u mnie to nie łożysko oporowe. Co zatem szumi i czy muszę się tym bardzo przejmować?

Cytat:
2008-09-28 23:44:43, macba76 pisze:
Ok. Czyli u mnie to nie łożysko oporowe. Co zatem szumi i czy muszę się tym bardzo przejmować?

Terkotać nie koniecznie musi łożysko, tylko np. docisk. Natomiast szum pojawia się po wciśnięciu sprzęgła.

szum przy puszczonym sprzegle - lozysko na walku sprzeglowym
przy wcisnietym - oporowe

Cytat:
2008-09-29 11:48:10, radekbox pisze:
szum przy puszczonym sprzegle - lozysko na walku sprzeglowym

Czyli to chyba jest mój problem. Czy należy się tym bardzo przejmować, czy można z tym żyć? Prosto się do tego łożyska pewnie nie dostanę. Nie trzeba przypadkiem skrzyni rozpołowić, żeby je wydłubać??

oczywiscie, ze trzeba ja siagac

Ok. To może inaczej: za jakiś czas będę musiał wymienić sprzęgło, więc chciałbym to wszystko załatwić za jednym zamachem, żeby nie trzeba było 2x skrzyni wyciągać.
Tylko teraz pytanie: jak długi może być ten "za jakiś czas"? Czy można liczyć, że zanim łożysko się rozpadnie, będą jakieś dodatkowe efekty, np. szum będzie głośniejszy, albo dojdzie chrobotanie?