Klopot na zimnym silniku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie mam problem z moim esperaczkiem szczegolnie jak jest zimny i najgorzej jest z rana.Odpale go i chodzi a jak dodam mu gazu to mam takie dziwne strzelanie i jakby byla dziura jechac tez sie nie da bo ja mu w gaz a tu tylko przerywanie i to strzelanie dopiero jak sie troche rozgrzeje to jest normalnie albo jak przelaczy sie na gaz.
Moze to wina przewodow wysokiego napiecia?Jak byscie mogli cos pomoc to bede wdzieczny!

Dziwne

Świece i przewody do wymiany, sprawdź kopułke

Świece wymienienilem ze 2tys temu kopulke i palec tez.chyba zostaly juz tylko przewody.
Chyba ze gosc mi sprzedal nie takie swiece jakie potrzeba.

Jesli na gazie nie ma tych problemow (a jednak... ) to znaczy, ze to co wspolne dla gazu i benzyny dziala ok. Przyczyna raczej po stronie czegos typowo od benzyny np (tylko przyklad) pompa, filtr, wtryski.

Ptaszyna - nie zgodzę się z Tobą.....
Jeżeli nie ma emulatora to komputer mógł mu się dostroić do działania na gazie i na benzynie nie będzie już dobrze chodził i będą takie kwiatki....
Konieczny będzie reset kompa i wgranie nowego oprogramowania....
Czyli doopa...

Sprawdź czy masz odpowiedni poziom płynu chłodzącego - jak ja miałem za mało to mi gasł.

moze ktos z was juz robil reset kompa w esperaku i wgrywal nowe oprogramowanie?
moze ktos wie jaki jest koszt takiej przyjemnosci i czy robia to tylko w autoryzowanych servicach?

resecik wykonujesz odlaczajac akumulatorek na... no wlasnie. niestety zapomnialem na ile mam nadzieje ze ktos inny przypomni. wgranie oprogramowania to juz kwestia posiadania kabelka i odpowiedniego softu (wszystko na upartego do kupienia na allegro, mnie jednak nie marzy sie hacking wlasnego samochodu )

Cytat:
2003-08-09 23:58:30, Sergiusz- pisze:
moze ktos z was juz robil reset kompa w esperaku i wgrywal nowe oprogramowanie?
moze ktos wie jaki jest koszt takiej przyjemnosci i czy robia to tylko w autoryzowanych servicach?

Ale jakie wgrywanie softu.

Odłącz akumulator na 2-3 minuty lub wypnij bezpiecznik od ecu F1, odpal auto i daj mu dojść do równych obrotów. Najlepiej, żeby dostał optymalnej temperatury. Następnie w trakcie włącz ogrzewanie szyb, lusterek, oświetlenie, klime jeśli masz

Pozdro.

Ja mam ten sam problem - rano jak silnik jest zimny to po uruchomieniu pływają obroty i nie da się jechać (dusi się). Po przełączeniu się na gaz jest wszystko w porządku.
Z zapłonem też wszystko jest OK (kopułka, przewody, świece), mam emulator dla wtryskiwaczy, resetowałem już kilka razy ukł. sterowania zapłonem i w dalszym ciągu jest źle. Nawet nie wiem czego i jak szukać, jak ten problem rozwiązać (silnik 1.5 16V).

witam

Panowie, mój znajomy ma ten sam problem (jeździ Nubirą), dotyczący li tylko
benzyny........tzn. pływanie obrotów, pernamętne "gaśnięcie silnika" brak mocy etc.etc.etc.

Diagnoza (w jego przypadku) zawieszający się jeden z wtryskiwaczy.........wyrok: wymiana....

Sprawdzcie sobie sondy lambda