Palący sie bezpiecznik termiczny a smarowanie sil. nawiewu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od jakiegoś czasu tzn od wakacji przepali mi się bezpiecznik termiczny nawiewu, na początku myślałem, że jest za gorąco od silnika i tak wymieniłem 2 szt. Od dwóch tygodni kiedy jest zimniej problem się nasilił jeden bezpiecznik na tydzień. Ostatnio zmieniłem bezpieczni z 122 stopni C na 134 C jak również nie lutowałem go tylko zacisłem. Ma ktoś jakiś pomysł ??? Ja rozumie, że on przepala się z powodu za wysokiej temperatury ale teraz przecież jest zimniej na dworze, a zatem silnik się mniej nagrzewa.

[ wiadomość edytowana przez: seb_j dnia 2008-10-05 20:47:11 ]

A co uwazasz za bezpiesznik termiszny nawiewu?

Cytat:
2008-10-01 20:04:21, CKsrv pisze:
A co uwazasz za bezpiesznik termiszny nawiewu?

http://www.fordczesci.pl/sklep,2098,25998700,12734507753431,03,,pl-pln,267473,0.html
to coś małego
http://img162.imageshack.us/img162/2901/nawiew37mn.jpg

[ wiadomość edytowana przez: seb_j dnia 2008-10-01 21:35:37 ]

w opisie masz jak to sie nazywa i do czego słuzy.
jesli byly to oryginaly i padly szukaj powodu w silniku wentylatora.

Dokladnie. Szukaj jakiegos zwarcia na kablach, wtyczkach, a jak nie to wentylator moze sie juz zacierac i robic duzy opor

Wyciągnij silnik nawiewu i sprawdź czy nie masz go zapchanego. Może stawiać opór bo ma pełno liści. Ewentualnie jeśli świergota sobie jak świerszcz to może się zacierać na łożyskach. Tam są chyba tylko tulejki - spróbuj wziąć najpierw rurkę do napojów, WD-40 albo coś w tym stylu i przez rurkę wtryśnij trochę tego smarowidła na łożyska. Był opis na forum jak to zrobić.

Cytat:
2008-10-04 11:14:15, przemkowal pisze:
Wyciągnij silnik nawiewu i sprawdź czy nie masz go zapchanego. Może stawiać opór bo ma pełno liści. Ewentualnie jeśli świergota sobie jak świerszcz to może się zacierać na łożyskach. Tam są chyba tylko tulejki - spróbuj wziąć najpierw rurkę do napojów, WD-40 albo coś w tym stylu i przez rurkę wtryśnij trochę tego smarowidła na łożyska. Był opis na forum jak to zrobić.

Raczej nie może być zapchany bo mam wersje z klima i filtrem, spróbuje bo przesmarować może pomoże. Dzisiaj wymieniłem kolejny bezpieczni i po chwili ta spiralka była tak gorąca, że nie dało się jej dotknąć. Dzięki za rady, gdyby komuś wpadłoby coś jeszcze do głowy to piszcie.

Dzisiaj sprawdzałem dostęp do silniczka nawiewu aby go przesmarować. Niestety mam wersje z klima i po bokach nie widzę możliwości przesmarowana tulei wałka. W jaki sposób mam to zrobić ?? - tylko przez całkowite rozmontowanie nawiewu? Od góry nawiewu mam klapkę na filtr pyłkowy może tamtędy dam radę- może zna ktoś jakiś sposób - z góry dzięki za wskazówki.

Jeśli ta spiralka się aż tak grzeje, to polecam wyciągnąć silnik nawiewu i rozebrać. Coś się musiało w nim zacząć zacierać. Lepiej wyciągnąć raz i mieć spokój, niż się bawić cały czas w wymianę bezpieczników.

Ja tylko dodam ze kiedys znaojomy tez tak probowal i probowa i mu sie tapicerka od kabli zapaliła! Dobrze ze szybko wyrwal deche rekami i zasikal gasnica co sie dalo i autko uratowal. Lepiej rozbierz to za wczasu zamiast sie bawic bezpiecznikami!
Jak sobie nie poradzisz to zapraszam do siebie!