MotoNews.pl

Dziwne ładowanie -Help:)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Siema, mam pytanie odnosnie ładowania tzn, po odpaleniu silnika na mierniku przy aku mam 14,05 i ładowanie sobie powoli rosnie az dochodzi do 14,30 ,potem załacza sie wentylator wtedy na mierniku jest 13.80 i po jego wyłaczeniu znów jest mniej 14,10 i powoli rosnie az do 14,30 czy cos jest nie tak??, regulator napiecia jest nowy , mase zrobiłem nową , przy alternatorze ładuje cały czas 14,35 . Czy u Was tez tak jest ze ładowanie sobie rosnie???

ten spadek ładowania to chwilowy pobór prądu, to normalne wiatrak chłodnicy potrzebuje energii i to całkiem sporo żeby schłodzić ciecz w chłodnicy więc gdy załancza się pobiera duży prąd a kiedy schłodzi wyłącza się i alternator doładowuje ten brak prądu który zjadł wentylator ...dla tego po wyłączeniu ładowanie "rośnie". Normalne ładowanie wynosi od 13,9 do 14,3 (w dieslach nic złego nie dzieje się przy 14,5) tak że nie masz się czym martwić...pozdrawiam

dzieje sie jeszcze cos takiego ze jesli nawiew odkrece na 3 i swiatła swiecą to obroty spadają ,dlaczego?

Dzieje sie tak daltego ze swiatla i nawiew pobierają sporo prądu, wtedy obciążony jest alternator to i silnik.
Nie wiem czy jasno się wyraziłem
W każdym razie jest to normalne a ładowanie masz wzorowe, tylko pozazdrościć

Swoją drogą u mnie ładowanie przy 2 stopniu nawiewu i światłach mijania (właśnie w takich warunkach powinno się dokonywać pomiaru ładowania) ładowanie wynosi 13,60 a aku mam 72 AH
Trzeba się nastawiać na wymianę lub reanimację alternatora ??

Nie musisz się narazie przejmować. Alternator pomimo iż układ pobiera dużo prądu jest w stanie doładować aku. Jakbyś miał 12,6 to można by się zastanawiać nad wymianą regulatora napięcia (ewentualnie przelutowaniem samych szczotek).