Jak bezproblemowo wymienic komputer?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Szykuje sie do wymiany komputera i chcialbym dowiedziec sie jak to zrobic aby wszystko zagralo. Z tego co wyczytalem na forum to musze komputer nabyc wraz z kluczykiem (zintegrowany immo).
Mam wiec kilka pytan:
1. Czy oprocz tego zestawu trzeba rowniez wymienic to "ustrojstwo" pod kolumna kierownicy?
2. Czy ten "nowy" kluczyk musi byc w stacyjce czy wystarczy ze bedzie wisial obok starego jako "breloczek"?
3. O co chodzi z tymi literkami - TR, QC, DH itd? - U mnie tego nie ma.

Moze ktos przezyl juz wymiane i sypnie garscia doswiadczenia?

Żadnego kluczyka nie potrzebujesz. Twój Ci przeprogramują.

Cytat:
2008-09-15 21:13:40, piotr_ek pisze:
Żadnego kluczyka nie potrzebujesz. Twój Ci przeprogramują.

Chodzi o minimalizowanie kosztow. Chce bez "pograzania sie" sprawdzic czy wina jest po stronie komputera.

Co skłania Cię do wymiany kompa?
Opisz objawy usterki.

Cytat:
2008-09-16 14:51:15, kisztan pisze:
Co skłania Cię do wymiany kompa?

Właśnie! Nie słyszałem, aby komuś komputer padł - szybciej ze złomero garść rdzy zostanie niż komp padnie.

Cytat:
2008-09-15 20:34:22, CKSS_Czorny pisze:
Witam. Szykuje sie do wymiany komputera i chcialbym dowiedziec sie jak to zrobic............

Idziesz do sklepu oglądasz komputery i mówisz sprzedawcy,że chcesz ten.
Proste

Cytat:
2008-09-16 14:51:15, kisztan pisze:
Co skłania Cię do wymiany kompa? Opisz objawy usterki.

http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=153139&c=0&hq=&f=17&m=flat
tu jest opis. Dodam, ze jest coraz gorzej. Ostatnio byl juz u kolejnego mechanika i ten mowi, ze posprawdzal wszystko z elektryki oprocz komputera. Ja wymienilem osobiscie czujnik temp. aparat zaplonowy ( kupiony od jednego z forumowiczow) i jeszcze pare "dupereli".
Komputer chce kupic uzywany, moze na allegro i nie chce "zonka". Dlatego chce abyscie cos pomogli/doradzili aby nie wejsc na mine.

tak ma być

Cytat:
2008-09-17 18:14:38, adasko_21 pisze:
tak ma być

niech i tak bedzie
w gruncie rzeczy chodzi jednak aby ruszyc sprawe do przodu

[ wiadomość edytowana przez: CKSS_Czorny dnia 2008-09-17 18:52:22 ]

Jakie masz oznaczenie na kompie?

Cytat:
2008-09-17 23:11:20, AnJay pisze:
Jakie masz oznaczenie na kompie?

Nie mam napewno tych literek TR,QC itd. Zrobie fotke to postaram sie wrzucic.

Takie sa oznaczenia. Ktos podpowie jaki ten komputer powinien byc i jakie miec oznaczenia zeby to zahulalo?

Kol... CWKS_czorny ...dwa lata temu byłeś żółtym i do dnia dzisiejszego nic się nie zmieniło ?

Opisujesz usterkę sprzed dwóch lat

Nie kumam o co chodzi.....

Jeżeli chodzi o objawy opisane w tym poście z 2006 r to wymień tą cewkę za 26 zł i finał ...po co zmeniać komputer ?
90% usterek w espero pochodzi od tej śmiesznej cewki...

==========================================

A co to znaczy że mechanik "przejrzał całą elektrykę" .....jak on to zrobił (co robił)?
............otwarł kufer i patrzył czy myszy kabli nie wpierdzieliły ?

.....SUPER !!!!!! kolejny (...) do odstrzału

Cytat:
2008-10-11 22:52:44, nawigator5 pisze:
ł ...po co zmeniać komputer ? 90% usterek w espero pochodzi od tej śmiesznej cewki...

A ja słyszałem, ze te komputery podobno to "coś" bardzo zaawansowanego, żadko kiedy sie psują(chyba ze zaczniemy przy nim grzebać ) a o zawieszeniu nie ma mowy , bo Windowsa tam nie ma!

Ciekawe, po numerach seryjnych jest to sterownik do silnika Opla, ale nie był fabrycznie montowany w Espero.
Pod spodem masz naklejkę firmy Koltec specjalizującej się w produkcji osprzętu i instalacji gazowych. Może to jakaś modyfikacja sterownika dla benzyny z emulacją dla gazu?

Koledzy, nie chodzi o to czy zmieniac cewke, czujnik, zegar, bog wie co jeszcze. Wszystko zostalo juz wymienione badz sprawdzone poza komputerem. Pytam wiec jak w tytule watku, jak zmienic komputer aby byly najmniejsze koszty a jednoczesnie zeby to "zagralo".
Do kol AnJay - autko smigalo w Holandii i tam mialo sekwencyjna instalacje. W kraju ktos ja zamienil na zwykla. Moze stad ten KOLTEC.

Cytat:
2008-10-12 21:04:52, CKSS_Czorny pisze:
Pytam wiec jak w tytule watku, jak zmienic komputer aby byly najmniejsze koszty a jednoczesnie zeby to "zagralo".

Domowym sposobem nie widzę tego.....

Chytry zawsze dwa razy traci...

Wymienisz komputer ...może się okazać, że silnik w ogóle nie zapali.......

BEZ skanera chcesz wymienić komputer ?

Powodzenia

No właśnie, pewnie coś zmienili w mapach i być może stąd Twoje problemy.
Komputer jest zintegrowany z immobilizerem i nie da się go w warunkach domowych (czyli bez skanera) zamienić.
Ja mam luźny komputer z rev. TV, ale na 100 % nie będzie pasował do Twojego samochodu, ponieważ mój rev był montowany tylko w Polsce w 1999 roku.
Ja bym pojechał do jakiegoś byłego ASO z prośbą o pomoc w podmianie. Wybór komputerów jest spory, nawet ten Twój jest dostępny na Allegro.

...............ale w ten sposób "czorny" musiałby wydać którąś stówkę ...a to nie miałoby nic wspólnego z taniością

..............w ramach tej stówki albo dwóch rzuciłby hasło, że silnik zachowuje sie tak a nie inaczej i prosi o naprawę.
Tym sposobem może dałoby się usunąc usterkę ...bez wymiany komputera ...ale po co ?????

opinia każdego "murarza" jest ważniejsza od serwisanta z ASO na szkolenie którego firma wydała nie mniej niż 20 000zł

Cytat:
2008-10-12 23:46:12, AnJay pisze:
No właśnie, pewnie coś zmienili w mapach i być może stąd Twoje problemy.

Kazdy kto dostal w swoje rece ten samochod tak wlasnie mowi, ze to jedyna opcja.
Cytat:
2008-10-12 23:46:12, AnJay pisze:
Komputer jest zintegrowany z immobilizerem i nie da się go w warunkach domowych (czyli bez skanera) zamienić.

Liczylem ze kupno wraz z kluczykiem rozwiazaloby problem.

Cytat:
2008-10-13 07:40:15, nawigator5 pisze:
...............ale w ten sposób "czorny" musiałby wydać którąś stówkę ...a to nie miałoby nic wspólnego z taniością ..............w ramach tej stówki albo dwóch rzuciłby hasło, że silnik zachowuje sie tak a nie inaczej i prosi o naprawę. Tym sposobem może dałoby się usunąc usterkę ...bez wymiany komputera ...ale po co ????? opinia każdego "murarza" jest ważniejsza od serwisanta z ASO na szkolenie którego firma wydała nie mniej niż 20 000zł

Gdybys przeszedl to co ja ze sluzbowym Lanosem w stacji ASO w Kielcach... Mimo to pojechalem do nich to powiedzieli ze koszt bedzie ok 2500 tys. i wcale nie musi to chodzic. Zeby to chodzilo to musza wymienic caly silnik z osprzetem. Sorry ale tak to i ja potrafie ;(