[MK 7] Światło w zapalniczce

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Czy ktoś orientuje się co należy zrobić żeby mieć światło w zapalniczce w MK 7 ? Mam oryginalnie prześwit z pleksi (taki mały prostokącik z boku zapalniczki).
Czekam na odp.dzieki.

nalezy uzyc wyszukiwarki oraz pokwapic sie zerknac na glowna strone FEFKu w porady.

u mnie po prostu wystarczyło wymienic żarówkę
Ale przedewszystkim sprawdż czy masz oprawke ,jeżeli nie to może jest poprowadzona instalacja i wtedy wystardczy dobrac jakąs oprawke ,napięcie pojawia się z chwilą włączenia świateł

MK5:

Wymontowałem szufladę od popielniczki, jest żarówka.

Chcę ją zmienić, jak odpiąć kable od zapalniczki żeby się dostać do żarówki ? Jest jedna śruba po wyjęciu zapalniczki, ona mocuje całość do kabli ?

Może mi ktoś podać oznaczenie tej żarówki z zapalniczki bo zgubiłem podczas wyciągania.

u mnie w mk 7 zeby sie dostac do zarowki,,,to ja wyciagnalem wpierw popielniczke, nastepnie "połke" by miec wiecej przestrzeni, nastepnie odciagnalem do siebie zapalniczke,,,choc byla podtrzymana na kablach, a w glebi byla wtyczka, wystarczylo odpiac kostke, i juz na zewnatrz robilem reszte, takze ty i tak sprobuj. Pozdro.

Zrobiłem tak jak powiedziałeś.

Wyciągnąłem półkę. Była kość,rozłączyłem i wyjąłem całość tj.popielniczka + kabel.

Kupiłem nową żarówkę 12V 1,2W.

mam problem z podłączeniem tego wszystkiego.

gdy przy włączonych światłach mijania złączę kabel czerwony z zielonym to przy otworzonym schowku świeci się światło tak jak powinno (oświetlenie schowka)
gdy między kabel czerwony i zielony wsadzam żarówkę to ona zaczyna świecić ale oświetlenie schowka nie.

W czym jest problem? Załączam zdjęcia tych wszystkich części, proszę o pomoc i wyrozumiałość bo nie znam się na elektryce.

[ wiadomość edytowana przez: Georgu dnia 2008-09-05 19:03:24 ]

brazowy i czerwony podłącz do zapalniczki (stałe napięcie)
zielono-żółty oświetlenie zapalniczki pojawia się napięcie w momencie załączenia świateł.

ps. zrób test i żarókę wepnij między brązowy a zielono-żółty, a nie tak jak opisałeś poniżej.

Cytat:
2008-09-04 11:01:51, surec pisze:
MK5:

ps: dobra robota

[ wiadomość edytowana przez: dyras dnia 2008-09-05 19:25:12 ]

Samymi kablami nie mogę dojść do ładu.
tzn. zielony z czerwonym przy włączonych światłach i wyłączonych światłach mijania lub postojowych powodują że mam oświetlenie wewnątrz cały czas !!!

brązowy z czerwonym robią zwarcie, a zielony z brązowym nie daje nic.

z zarowka jest podobnie.

zielony i czerwony - swieci zarowka ale brak oswietlenia
czerwony i brazowy - swieci zarowka ale brak oswietlenia
zielony i czerwony + brazowy - swieci wszystko ale nie ma reakcji na wylaczenie swiatel mijania

[ wiadomość edytowana przez: Georgu dnia 2008-09-05 20:28:05 ]

podłącz miernik i sprawdź co masz za napięcia na tym zielono-żółtym przewodzie, przy włączonych światłach i wyłączonych, bo już się pogubiłem w zeznaniach ;]

a jak nie masz miernika, to wstaw żarówkę między brązowy a zielono-żółty.

ten zielony do oswietlenia na bank

ten czerwony musi isc do tego foty nr 2

a brazowy do foty nr 4

Rozumiem jak mają być poskładane kable,gdzie który idzie itd.

Ale nie rozumiem dlaczego bez składania zapalniczki, korzystając z żarówki i 3 końcówek kabli to nie ma sensu, tzn. albo mogę zrobić tak
że oświetlenie wnętrza kabiny będzie niezależne (czy włączę światła mijania czy też nie, cały czas będzie świecić) albo 2 przypadek - nie ma wogóle podświetlenia wnętrza !!!

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Udało mi się wszystko poskładać i wszystko pracuje jak należy.

Problem tkwił w tym że miałem spalony bezpiecznik od tylnej prawej lampy mijania.To powodowało że jeden z kabli do zapalniczki i oświetlenia miał inny ładunek.

Pozdrawiam.

Powiedzcie mi czy kazdy mk7 ma podswietlenie zapalniczki czy zalezy od wersji??bo ja niewiem czy mam..
jaka jest tam zaróweczka??przypasi ta dioda??
dioda

a dlaczego np mi zapalniczka nie dziala ?

A ja mam pytanie jaka tam idzie żarówka bo moja wywaliłem i nie ma swiatła

Powiedzcie mi czy kazdy mk7 ma podswietlenie zapalniczki czy zalezy od wersji??bo ja niewiem czy mam..
jaka jest tam zaróweczka??przypasi ta dioda??
DIODY

Cytat:
2008-10-17 15:30:51, jocker9003 pisze:
Powiedzcie mi czy kazdy mk7 ma podswietlenie zapalniczki czy zalezy od wersji??bo ja niewiem czy mam.. jaka jest tam zaróweczka??przypasi ta dioda?? DIODY

wydaje mi się, że w MK5 jest taka żarówka:
http://www.allegro.pl/item454484454_ba9s_t4w_postojowki_led_walcowe_led_design_oryg.html