| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
panoni opel omega A 2,6 zabrze | 2005-02-16 09:39:40 Najprawdopodobnie bedzie wina antyshok pada w niektórych jest morzliwa regulacja w moim były to proste mechanizmy (sprężynki)wymienione na nowe i się buja ale już u kogoś innego |
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2005-02-16 09:58:47 Antishock to glownie ... bufor czyli po prostu pamiec. Ciezko aby sobie tak padla "mechanicznie"
Stablizacja elektromagnetyczna jest w każdym CD'ku i faktycznie ona najczęściej zawodzi... W Twoim przypadku właśnie to jest najbardziej podejżany element - zreszta we wszystkich napedach po pewnym czasie to wysiada... można regenerować, regulować ale nie zawsze pomaga lub się nie opłaca (przeważnie wymienia się razem z laserem). |
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2005-02-17 01:18:48
gumy zabezpieczja przed mikrowibracjami.... jesli chodzi o koszt - trudno powiedziec bo takie elementy nie sa latwo dostepne. Kumpel w odtwarzaczu stacjonarnym wymienial toto za okolo 120zl. Jemu sie akurta oplacalo... Czy ten problem u Ciebie jest powtazalny i niezalezny od konkretnego utworu (miesjca na plycie) ? Co to za CD w ogole i w jakim jest wieku ? Moze lepiej sprawic sobie nowy model ![]() |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2005-02-17 19:14:45 jak jest zimne to czyta wszystkie oki..............ciepłe czyta oryginały albo naprawde już dobre płyty(ALE TO TEŻ NIE REGUŁA ......................przy gorszych płytach to przerywa pierwsze 3-4, no długie wczytywanie to już standard..
radio to sony cdx-c4900r takiecoś może laser podkręce z pół obrotu
PS. teraz to zbieram rady,dopiero za 10dni odbiere ome i bede działał z tym dalej.........oma jest na regeneracji
peace |
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2005-02-17 23:22:14 moze sie faktycznie cos przegrzewa... ale to juz "filozowanie" Na odleglosc ciezko cos wiecej stwierdzic, trzeba uzyc organoleptyki.
btw: cos dluga ta regeneracja ![]() |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2005-02-17 23:50:05 bede musiał radyjko wkońcu zatargać do jakiegoś magika i sie pomyśli wtedy
btw. walka z rudą na szeroką skale
peace |
pablo730 Omega C 2,5 V6 LPG Inowrocław | 2007-04-05 09:48:31 Postanowiłem odświeżyć temat, bo mam podobny problem. Moje radyjko CCR 2006 do wczoraj czytało moje wypalanki bez problemu. Uznałem, że wyczyszczę laserek i będzie ok. ALE NIEEE!!! ALE NIEEE!!! Po wyczyszczeniu jest tak samo. Czyta tylko oryginały, a moje wypalanki ma w dupie. Ewentualnie z każdego utworu kilka pierwszych sekund i cisza. Laser wyczyszczony jest dobrze. Czyściłem go spirytusem chyba 10 razy i nic nie jest lepiej ani gorzej. Nagrałem muzę na specjalnych CD Audio i też nic nie dało. Wreszcie rozbebeszyłem kompa, wyczyściłem laserek nagrywarki i nadal to samo. W radiu przy laserze jest jakaś regulacja, ale jeszcze jej nie ruszałem, bo nie miałem dobrego dojścia. Ale jeżeli trzeba, to dokopię się. Jednak wolę zaatakować ten temat z niezbędnymi radami, na które liczę. Może ma ktoś jakieś doświadczenia w tej dziedzinie?
Pozdrawiam i czekam. |
sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-04-05 10:26:13
Zanieś rozbebeszone radio do punktu napraw audio-video i poproś Pana Ziutka, żeby Ci przeczyścił laser płynem do tego stworzonym i narzędziem do tego stworzonym. Zapłacisz 10/15pln i powinno być git malina, no chyba że robiłeś to niewiadomo czym i porysowałeś laser, poza tym przed czyszczeniem trzeba przedmuchać soczewkę sprężonym powietrzem, żeby syfy poleciały, a nie zatrzeć nimi od razu laser. To tak, jakbyś nie spłukał samochodu z piachu przed myciem i zaczął szorować gąbką..., także może już załątwiłeś laser... |
pablo730 Omega C 2,5 V6 LPG Inowrocław | 2007-04-05 10:58:14 Myślę, że nie załatwiłem lasera, bo nie jest gorzej. Czyściłem wacikiem nasączonym spirytusem. Nie przedmuchiwałem, ale wcześniej "odkurzyłem go" płytą czyszczącą. |
sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-04-05 15:49:41
Płyta czyszcząca może tylko pogorszyć sprawę, możesz zapytać w zakładzie audio/video, to Ci powiedzą dlaczego. Laser możesz podkręcić zdejmując pokrywę od cd, będziesz tam widział małą śrubkę na takiej taśmie miedzianej sygnałowej. Przekręć ją minimalnie w prawo, złóż do kupy i sprawdź, jak nie, to jeszcze trochę przekręć. Pamiętaj, że niewiele. |
pablo730 Omega C 2,5 V6 LPG Inowrocław | 2007-04-05 15:59:39 Którędy dokopać się do tej regulacji? Przez kieszeń raczej niewykonalne. Rozdzielać zmieniarkę od reszty też nie jest dobrym sposobem, bo podobno po zmontowaniu potrzebne są fabryczne kody, które posiada centrala w Krakowie. |
sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-04-05 17:00:22 Co pogorszy powietrze?? Napisz jakiś argument. Jak ma dwie lewe ręce do elektroniki, to rzeczywiście, niech nie rusza, ale jak jest przynajmniej ostrożny i czuje się na siłach, to do boju, i tak już wiele zrobił, jak zdążyłeś przeczytać, więc ja mu proponuję zrobić mniej roboty (rozbierania), niż do tej pory, bo jak czyścił soczewkę, tzn. że już dużo więcej rozebrał, niż potrzeba żeby teraz podkręcić laser.
Pablo730, zastanawiam się jak wyczyściłeś wacikiem laser, nie rozbierając tego wszystkiego i pisząc "Czyściłem wacikiem nasączonym spirytusem." i "Którędy dokopać się do tej regulacji? Przez kieszeń raczej niewykonalne. Rozdzielać zmieniarkę od reszty też nie jest dobrym sposobem, bo podobno po zmontowaniu potrzebne są fabryczne kody, które posiada centrala w Krakowie." Musiałbym zajrzeć w domu, ale z tego co pamiętam wystarczy zdjąć pokrywę od zmieniarki, jeśli to jest ta z wierzchu, to tam będzie widać malutką śrubkę na środku taśmy sygnałowej. Jakie kody? Ja rozdzieliłem zmieniarke z radiem, odpiąłem kable, rozkręciłem połowę rzeczy, potem złożyłem do kupy i śmigają wypalanki aż miło, nawet dziury im nie straszne. |
bratyslaw LOB SYMPATYK Omega 3.0 V6 Parczew | 2007-04-05 18:13:22 Jako elektronik, mogę Ci tylko powiedzieć tyle, co Scooby... Choć co do powietrza, to zawsze przed czyszczeniem soczewki (np. izopropanolem), przedmuchuję cały czytnik sprężonym powietrzem (z puszki, nie z kompresora). A tak wogóle, to po prostu kończy Ci się laser. Kręceniem możesz więcej popsuć niż zyskać. |
pablo730 Omega C 2,5 V6 LPG Inowrocław | 2007-04-05 19:21:15 Bez rozbierania całego radia można wyczyścić laser. Należy "oszukać" zmieniarkę symulując włożenie zasobnika przepychając "bolczyk" z prawej strony w kieszeni. Wtedy napęd "wyjedzie" po płytę której nie ma i wtedy należy wcześniej odbezpieczone radio wysunąć z kieszeni. Następnie z tyłu należy odkręcić blaszkę łączącą radio ze zmieniarką, odkręcić pokrywę zmieniarki (jedna śrubka) i podważyć ją tak aby uzyskać szczelinę 1 cm. Przez szczelinę widzimy laserek i wcześniej przygotowanym patyczkiem do uszu przeciętym na pół i nadzianym na długą wykałaczkę manipulujemy (w dobrym świetle) przy laserze przez kieszeń lub przez szczelinę. Oczywiście nikomu nie polecam tego sposobu, ale tak sobie z tym poradziłem. |
pablo730 Omega C 2,5 V6 LPG Inowrocław | 2007-04-05 19:27:07 Scooby w jakiej kasce powinienem się zmieścić? Bo to co robiłem, to i tak nie przyniosło oczekiwanego rezultatu. |