| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-07-09 21:37:11 Zanim oddałem samochód do konserwacji wsio było OK. Mało prawdopodobne aby w międzyczasie przetarł się przewód doprowadzający napięcie do rygla. Ściągnąłem tapicerkę, sprawdziłem rygiel - tan działa. Macie jakiś pomysł? |
malyzk daewoo espero 1.8 cd ... celestynow | 2003-07-10 00:08:24 powinieneś sprawdzić połączenie elektryczne siłownika, nie pamiętam ale powinien być dwóprzewodowy. ( na początek najlepiej tuż przy siłowniku a póżniej za kostką jeśli jest).
weż prubówkę 12V ( żarówka z przewodami opcjonalnie) bo nią można się "wkuć" przy zamykaniu na jednym przewodzie przez krótką chwilę powinien pojawić się "-" lub "+" ( zależnie od sterowania , a jakie jest w espero niewiem) Przy otwieraniu analogicznie ale na drugim przewodzie. Jeśli tak jest to zwalony jest siłownik ( na giełdzie 15 zł- inny ale do zaadoptowania ) Jeśli nie ma żadnego napięcia to spec od konserwacji gdzieś rozłączył przewody lub napchał siuwaksu w złącze w drzwiach i brak połączenia elektrycznego. Sprawdż . dalej po weryfikacji (najwyżej rozbiorę swoje i dam dokładniejsze informacje) powodzenia |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-07-10 19:29:00 Nie napisałem,że na siłowniku nie ma napięcia. Którą kostkę masz na myśli? |
malyzk daewoo espero 1.8 cd ... celestynow | 2003-07-10 21:47:45 jak wspomniałem do końca nie pamiętam. Drzwi rozbierałem po kupnie samochody z 3 miech temu)
ale w drzwiach powinna być kostka łącząca przewody z przelotówki z siłownikiem. bo przecież nie przeciągneli siłownika przez przelotówkę. musi być - no ewentualniu prosto w siłowniku. |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-07-10 22:55:15 Tak, tak, na pewno gdzieś jest przerwa na "rozdrożu" sygnałów, Inaczej być nie może. W sobotę będę zgłębiał temat. |
malyzk daewoo espero 1.8 cd ... celestynow | 2003-07-11 22:22:53 ja jak zwykle - szykajcie przerwy na "łączach".
sprawdzamy zawsze w kierunku od niedziałającego urządzenia. |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-08-02 23:22:06 Próbowałem rozgryźć problem z tym zamkiem. Tak jak pisałem z siłownikim zamka jest wsio OK. Nie dochodzi do niego napięcie.
Podnoszeniem i opuszczaniem wszystkich zamków steruje coś co nazwane jest na schemacie jako K18. Przypuszczam, że tam gdzieć musi być przerwa. Z K18 wychodzą przewody (rownolegle) do wszystkich drzwi. Czy ktoś z Was wie gdzie fizycznie znajduje się K18? ![]() |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-08-15 23:19:11 Koledzy! Serdeczie dziękuję za pomoc. Przyczyną nie otwierania si drzwi okazała się przerwa na przewozdzie w miejscu gdzie przewody pracują. Nawiasem mówiąc w wiążce 7 przewodów był jeszcze jeden majacy pękniętą izolację. Jego los w najbliższej przyszłości byłby taki sam.
Swoją drogą to ciekawe. Czyżby do przednich drzwi koreańczycy dawali lepsze przewody niż do tylnych? |