Kamera cyfrowa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zastanawiam się nad kupnem kamery cyfrowej.

Mógłby ktoś polecić jakąś dobrą?
Ma ktoś jakieś doświadczenie z kamerami z dyskiem twardym? Nie ma problemu z nagrywaniem na takie kamery przy gwałtownym ruchu , biegu , jeździe samochodem?

Lepiej szukać kamery zapisującej na dysk czy na tasiemkę?

Wpadła mi w oko kamera Sony HDR-SR11E ,ale cena na razie mocno mnie odstrasza.

Pytanie podstawowe: do czego? jeżeli do zastosowań amatorskich to kupiłbym coś tańszego i mniejszego (poręczniejsze) a do półprofesjonalnych (wesela itp) ...też bym kupił coś tańszego Fajne bajery ale czy warto to musisz sam się zastanowić. Funkcjonalnie na pewno super sprawa.

Do zastosowań domowych.

Może ktoś używa kamery którą mógłby polecić.

Zależy mi na dobrej jakości obrazie i przydaje się funkcja "night shot" - nagrywanie w kompletnych ciemnościach

W takim razie poszukaj takich, które będą miały night shoota, obiektyw zeiss i matrycę 1/1,8 i wybierz najtańszą. te które mają 1/2,3 lub coś podobnego mogę mieć zbyt duże zagęszczenie i w efekcie szumy. Ja mam Panasonica z NTSC na DV przywiezionego z USA - nagrałem już kilka uroczystości rodzinnych i jestem zadowolony, choć nie ma NS ale była tam najtańsza Do domu wystarcza w 200% bo i tak filmy przerabiam na kompie. Komp musi mieć firewire, zatem jak go nie masz a chcesz na kompie filmy przerabiać kup SONY, one mają USB. Sony ma też swój standard Video8 zamiast DV (odpowiednik analogowego Hi, ale IMO to nie problem, choć łatwiej kupisz kasetki DV. BTW: może wodoszczelność by się przydała? Kwestia dysk <> taśma IMO nie ma takiego znaczenia, choć tasiemki są dla mnie wygodniejsze - kończy się taśma wkładam drugą i po sprawie. Spróbuj dysk wymienić Wielkość zapisu nie ma dla mnie znaczenia skoro i tak bateria tyle nie wytrzyma. A tam gdzie jest prąd są też i zapaśne taśmy.

Cytat:
Komp musi mieć firewire, zatem jak go nie masz a chcesz na kompie filmy przerabiać kup SONY, one mają USB.

Mam firewire w notebooku.
Kilka razy korzystałem z pożyczonej kamery Sony DCR-HC96E. Przez USB można tam było tylko zrzucić obraz od razu na płytę , do obróbki wymagane było fireware.
Sama kamera i obraz z niej mi się podobały , ale jednak jest trochę za droga jak na możliwości.

Cytat:
W takim razie poszukaj takich, które będą miały night shoota, obiektyw zeiss i matrycę 1/1,8 i wybierz najtańszą. te które mają 1/2,3 lub coś podobnego mogę mieć zbyt duże zagęszczenie i w efekcie szumy.

Co myślisz o tej? - Panasonic NV-GS80
Przewrotnie nie spełnia ,żadnego z tych warunków ,ale w tym przedziale cenowym miała jedne z najlepszych opinii w necie.

Cytat:
Wielkość zapisu nie ma dla mnie znaczenia skoro i tak bateria tyle nie wytrzyma.

Duży wybór baterii jest na www.batimex.pl