MotoNews.pl
8 Fotorady (221773/26) - NT

Fotorady

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Może jest tu ktoś mocniejszy w fizyce niż ja i wypowiedziałby sie na temat możliwości utrudniania życia strażnikom wiejkim.
Większość przenośnych fotopstryków robi zdjęcia w paśmie podczerwieni - coś koło 34 GHz.
A co jeśli by sobie zorganizować kilka diod podczerwieni i zamontować w samochodzie- czy udałoby się uzyskać efekt "prześwietlenia" zdjęcia?? Tzn. czy np. zamiast tablicy rejestracyjnej na zdjęciu mogłaby widnieć biała plama??

Prościej, szybciej i taniej jest stjóningować tablicę rejestracyjną, a w ostateczności nie odbierać korespondencji nie zamówionej, tym bardziej od jakichś pachołków z Pierdziszewa Dolnego.

Nie da rady

Na Discovery jest taki program "Pogromcy Mitów"
Wszystkiego próbowali, diody. folia, promienniki mikrofal i nic nie zdołało oszukać kilku rodzajów foto- i zwykłych radarów

Cytat:
2008-10-29 14:35:39, piotr_ek pisze:
......nie odbierać korespondencji nie zamówionej, tym bardziej od jakichś pachołków z Pierdziszewa Dolnego.

Pisałem juz o tym kiedyś - napiszę raz jeszcze:

USTAWA

z dnia 14 czerwca 1960 r.
Dz. U. 2000, Nr 98, poz. 1071

KODEKS POSTĘPOWANIA ADMINISTRACYJNEGO

(tekst jednolity)

Rozdział 8

Doręczenia

Art. 39. Organ administracji publicznej doręcza pisma za pokwitowaniem przez pocztę, przez swoich pracowników lub przez inne upoważnione osoby lub organy.

Art. 40. § 1. Pisma doręcza się stronie, a gdy strona działa przez przedstawiciela - temu przedstawicielowi.
§ 2. Jeżeli strona ustanowiła pełnomocnika, pisma doręcza się pełnomocnikowi.
§ 3. W sprawie wszczętej na skutek podania złożonego przez dwie lub więcej stron pisma doręcza się wszystkim stronom, chyba że w podaniu wskazały jedną jako upoważnioną do odbioru pism.

Art. 41. § 1. W toku postępowania strony oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy mają obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swego adresu.
§ 2. W razie zaniedbania obowiązku określonego w § 1 doręczenie pisma pod dotychczasowym adresem ma skutek prawny.

Art. 42. § 1. Pisma doręcza się osobom fizycznym w ich mieszkaniu lub miejscu pracy.
§ 2. Pisma mogą być doręczone również w lokalu organu administracji publicznej, jeżeli przepisy szczególne nie stanowią inaczej.
§ 3. W razie niemożności doręczenia pisma w sposób określony w § 1 i 2, a także w razie koniecznej potrzeby, pisma doręcza się w każdym miejscu, gdzie się adresata zastanie.

Art. 43. W przypadku nieobecności adresata pismo doręcza się, za pokwitowaniem, dorosłemu domownikowi, sąsiadowi lub dozorcy domu, jeżeli osoby te podjęły się oddania pisma adresatowi. O doręczeniu pisma sąsiadowi lub dozorcy zawiadamia się adresata, umieszczając zawiadomienie w skrzynce na korespondencję lub, gdy to nie jest możliwe, w drzwiach mieszkania.

Art. 44. W razie niemożności doręczenia pisma w sposób wskazany w art. 42 i 43 pismo składa się na okres siedmiu dni w placówce pocztowej lub w urzędzie gminy, a zawiadomienie o tym umieszcza się w skrzynce na korespondencję lub, gdy to nie jest możliwe, na drzwiach mieszkania adresata albo biura lub innego pomieszczenia, w którym adresat wykonuje swoje czynności zawodowe, bądź w miejscu widocznym na nieruchomości, której postępowanie dotyczy; w tym przypadku doręczenie uważa się za dokonane z upływem ostatniego dnia tego okresu.

Art. 45. Jednostkom organizacyjnym i organizacjom społecznym doręcza się pisma w lokalu ich siedziby do rąk osób uprawnionych do odbioru pism.

Art. 46. § 1. Odbierający pismo potwierdza doręczenie mu pisma swym podpisem ze wskazaniem daty doręczenia.
§ 2. Jeżeli odbierający pismo uchyla się od potwierdzenia doręczenia lub nie może tego uczynić, doręczający sam stwierdza datę doręczenia oraz wskazuje osobę, która odebrała pismo, i przyczynę braku jej podpisu.

Art. 47. § 1. Jeżeli adresat odmawia przyjęcia pisma przesłanego mu przez pocztę lub inny organ albo w inny sposób, pismo zwraca się nadawcy z adnotacją o odmowie jego przyjęcia i datą odmowy. Pismo wraz z adnotacją włącza się do akt sprawy.
§ 2. W przypadkach, o których mowa w § 1, uznaje się, że pismo doręczone zostało w dniu odmowy jego przyjęcia przez adresata.

Art. 48. § 1. Pisma skierowane do osób nie znanych z miejsca pobytu, dla których sąd nie wyznaczył przedstawiciela, doręcza się przedstawicielowi ustanowionemu w myśl art. 34.
§ 2. Pisma kierowane do osób korzystających ze szczególnych uprawnień wynikających z immunitetu dyplomatycznego lub konsularnego doręcza się w sposób przewidziany w przepisach szczególnych, w umowach i zwyczajach międzynarodowych.

Art. 49. Strony mogą być zawiadamiane o decyzjach i innych czynnościach organów administracji publicznej przez obwieszczenie lub w inny zwyczajowo przyjęty w danej miejscowości sposób publicznego ogłaszania, jeżeli przepis szczególny tak stanowi; w tych przypadkach zawiadomienie bądź doręczenie uważa się za dokonane po upływie czternastu dni od dnia publicznego ogłoszenia.

A ...poza konkursem to są podobno jakieś urządzenia, które wysyłaja silną wiazkę promieniowania elektromagnetycznego ...która powoduje, że radar głupieje i wskazuje prędkośc z kosmosu a w "najgorszym" wypadku powodują, że radar wskazuje zaniżoną prędkość jazdy.

Podobno są skuteczne ale drogie

A mi wydaje się, że ...jezeli miśkowi bez powodu radar zacznie szwankować ...to na bank zostaniemy zatrzymani nawet gdybyśmy jechali 5 km/h

Jak już ktoś napisał wcześniej naj lepszym rozwiązaniem jest liść na tablicy rejestracyjnej.

oglądałem ten program na discovery, ale nie przypominam sobie żadnych diód, ani lamp na podczerwień ( można takie dokupić do kamery)... mieli jakieś śmieszne nakładki, spraye i inne badziewie, które każdy myślący od razu by wyśmiał, ale czegoś takiego nie...
.. chyba ze w innym odcinku...

miśki to by i owszem zatrzymali, ale zadaniem tego urządzenia nie jest zakłócanie, tylko uniemożliwienie zrobienia zdjęcia, a śmietników na ogół pilnują czarnuchy - jakie oni mają prawa chyba nie musze cytować kodekcu...

Cytat:
2008-10-30 15:22:34, Ikarus260 pisze:
Jak już ktoś napisał wcześniej naj lepszym rozwiązaniem jest liść na tablicy rejestracyjnej.

Powinien być metalowy, trzeba by go przykęcić i malować co sezon hammeritem młotkowym

Cytat:
2008-10-29 14:17:55, sweeper23 pisze:
A co jeśli by sobie zorganizować kilka diod podczerwieni i zamontować w samochodzie- czy udałoby się uzyskać efekt "prześwietlenia" zdjęcia?? Tzn. czy np. zamiast tablicy rejestracyjnej na zdjęciu mogłaby widnieć biała plama??

niestety, problem z diodami jest taki że dają światło punktowe
Eksperymentowałem już na różne sposoby, piłowałem, przyklejałem pod różnymi kątami.....nawet próbowałem z pomoca małych lustereczek.

Efekt - niestety dupa.
Jedyna szansa aby diodami oślepić radar - to zrobić z nich tablice Dosłownie, cała tablica musiałaby być pokryta diodami, wtedy jest szansa....zarówno na oślepienie fotoplastikonu....jak i utrate dowodu, bo przeróbke widać

Dlatego też, jak jade gdzieś w PL i mocno się śpiesze, mam w bagażniku jedną dyżurną blache WWL XXXX
Dodam że na wołomińskich blachach bumier zaczyna groźniej wyglądac

Cytat:
2008-10-31 01:48:34, Tomek-Mydlowski pisze:
....Dlatego też, jak jade gdzieś w PL i mocno się śpiesze, mam w bagażniku jedną dyżurną blache WWL XXXX Dodam że na wołomińskich blachach bumier zaczyna groźniej wyglądac

Można też przewozić* blachę ...w kabinie na podszybiu a tłumaczyć się , że właśnie przed chwilą jakaś gówniażeria urwała mocowania, nie mamy śrubokrętu, blachowkretu, ...a w ogóle to z taką skomplikowaną usterką to tylko do mechanika

No bo w sytuacji "W" o której piszesz ...jak wytłumaczysz miśkom, że z przodu i z tyłu masz inne blachy ?

* - blacha teoretycznie powinna tam być - a nic się nie stanie jak będzie pod fotelem ...w ostateczności na podszybiu ...przywalona jakimiś papierami

Cytat:
2008-10-31 07:33:03, nawigator5 pisze:
...w ostateczności na podszybiu ...przywalona jakimiś papierami

Jeszcze wypadałoby skasować naklejkę na szybie,bo fotopstryk również ją obejmuje.

Cytat:
Jeszcze wypadałoby skasować naklejkę na szybie,bo fotopstryk również ją obejmuje.

I na to jest sposób. Ustawiasz wycieraczkę na tej wysokości, by zasłaniała naklejkę. Jeśli pada to naklejasz tam liścia Może się utrzyma.

Cytat:
2008-10-31 13:44:08, Ikarus260 pisze:
I na to jest sposób.

A może od razu całego okleić liśćmi w barwy maskujące . Albo obszyć futerkiem i z przodu języczek

Zawsze coś

Ja jeżdżę z ulotką jakiegoś autogazu za wycieraczką - wystarczy podkleić "na wodę" i się trzyma

Jan Kloss miał domalowane fragmenty cyfr - i tak np. z 1 można zrobić 4 a potem ją przetrzeć szmatką - i znowu mamy jedynkę

co doradarów !!
A wiecie że jeśli zdjęcie jest nieczytelne tzn nie widać osoby to sprawa jest umorzona nawet niemają prawa dać mandatu za niewskazanie.

Pozdrawiam
Raffsa
P.S. przerabiane w zeszłym tygodniu chociaż policjant szedł w zapartę straszył sądami itp na koniec powiedział że dobra ... / wcześniej oczywiście konsultowaliśmy się z sedzią okręgowym by być pewnym i powiedział że mogło jechać pięciu nazmianę a zdjęcie nie wskazuje kto konkretnie i sąd sprawę umorzy./
81km/h na 50-ce efekt koncowy 0zł i 0pkt.

Cytat:
2008-10-31 22:06:42, raffsa pisze:
co doradarów !! A wiecie że jeśli zdjęcie jest nieczytelne tzn nie widać osoby to sprawa jest umorzona nawet niemają prawa dać mandatu za niewskazanie. Pozdrawiam Raffsa P.S. przerabiane w zeszłym tygodniu chociaż policjant szedł w zapartę straszył sądami itp na koniec powiedział że dobra ... / wcześniej oczywiście konsultowaliśmy się z sedzią okręgowym by być pewnym i powiedział że mogło jechać pięciu nazmianę a zdjęcie nie wskazuje kto konkretnie i sąd sprawę umorzy./ 81km/h na 50-ce efekt koncowy 0zł i 0pkt.

no niewiem u mnie było widać tylko nr rej i jak bym sie nie przyznał to musiał bym wskazać 600/15pk

rozumiem że miałeś dostęp do fotoradaru i możliwość takich zabaw...
a może by tak kupić lampe do kamery na podczerwień - sporo większa moc ( zamontować w miejsa halogenów i ustawić w prawą stronę) ... wiem że niektórzy kombinowali z lampami błyskowymi z wyzwalaczem na podczerwień - tylko mi się wierzyć nie chce żeby udało się idealnie trafić z momentem błysku w moment robienia zdjęcia.

Cytat:
2008-11-02 18:03:14, Kula69 pisze:
no niewiem u mnie było widać tylko nr rej i jak bym sie nie przyznał to musiał bym wskazać 600/15pk

Jak byś się nie przyznał i nie wskazał to w porywach byś co najwyżej do zapłaty dostał 600 zł i ZERO punktów.
DeeJay - ja wogóle nalepki z nr rej. nie przykleiłem. Dwie krajowe kontrole policji + jedna zagraniczna + badanie diagnostyczne i nikt się nie przyczepił.

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2008-11-03 10:20:14 ]

Cytat:
2008-11-03 09:46:38, sweeper23 pisze:
a może by tak kupić lampe do kamery na podczerwień - sporo większa moc ( zamontować w miejsa halogenów i ustawić w prawą stronę) ... wiem że niektórzy kombinowali z lampami błyskowymi z wyzwalaczem na podczerwień - tylko mi się wierzyć nie chce żeby udało się idealnie trafić z momentem błysku w moment robienia zdjęcia.

...na elektrodzie o.m.c. nie zrobili z tego zagadnienia doktoratu i ...nic z tego.

> tutaj możecie sobie poczytać <