Kontrolka silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich, mam mały problemik.
Z moim autkiem ostatnio dzieją się różne rzeczy. Np. w trakcie jazdy powyżej 110 km/h zapala mi się kontrolka silnika (ten głupawy helikopterek po lewej stronie). Dodam, że autko nie wykazuje spadków mocy, przerywania itp. Dzieja się to tylko na gazie (mam taki komputer serujący instalacją gazową, że kontrolna nie powinna się zapalać). Tracę już po woli cierpliwość, bo chyba znów dam zarobić mechanikowi. Chyba, że ktoś z Was już to przerabiał.

Pozdrawiam.

Miras

Komputer sterujacy instalacja gazowa nie jest odpowiedzialny za "usuwanie" CHECK ENGINE.
Do tego sluza emulatory...

Ja ostatnio u siebie zauwazylem ze jezdzac na kiepskim gazie "silniczek" mi sie swieci a jak jezdze na lepszym to nie.

Druga sprawa to to ze jak w butli gazowej jest niskie cisnienie (malo gazu) to "silniczek" tez sie zapala... nie wiem dlaczego...
Taki juz urok gazu...

Sprawdz jeszcze membranke w reduktorze i filterek gazu.
Przy duzych "obrotach" jej sprawnosc wynikajaca z zuzycia moze slabnoac przez co sklad mieszanki sie zmienia i lambda wykrywa to i sygnalizuje jako blad.

Filterek gazu wymieniłem około 1000 km temu więc chyba jest ok. Natomiast nie mam bladego pojęcia gdziejest reduktor i membrana - czy takiej wymiany mogę dokonać sam?

Z góry dziękuję za rychłą odpowiedź.

PS.
Tak sobie czytam inne posty i widzę, że niektórzy szukają tanich części. Tak się składa, że ma 20% rabatu w Japan Cars (Warszawa). Jeśli coś trzeba to piszcie. mirek.wasil@chello.pl - chętnie pomogę.

Membrany wymienia się co około 50 tys. km. Z ich wymianą radzę się zgłosić do gazownika. Filterek wymienia się dosyć łatwo. Ale koszt jest niewielki, u gazownika 20-30 zł z filtrem.

Polecam też pojechać na regulację instalacji w oparciu o analizator spalin

Pozdro.