MotoNews.pl

Papiery od gazu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
otóż kupiłem auto z instalacją gazową ale nie dostałem od niej żadnych papierów od sprzedającego i teraz moje pytanie jakie dokumenty są mi potrzebne- nie tylko do przeglądu ale tez np dla ubezpieczyciela lub policji w razie stłuczki/wypadku bo że w czasie rutynowej kontroli na drodze wystarczy żeby był wbity w dowód to wiem i ten wymóg spełniam
wiem że konieczna jest legalizacja butli czyli chyba kupię nową bo tak będzie najprościej czy coś jeszcze jest mi potrzebne??

[ wiadomość edytowana przez: jarekezg dnia 2008-11-17 20:21:36 ]

jeśli masz wbity gaz do dowodu rej to na dzień dzisiejszy potrezbujesz tylko atestu na zbiornik przy przeglądzie auta.
warto popatrzeć na tabliczke znamionową zbiornika- jesli jest zbiornik w miare nowy to postaraj sie tylko o duplikat (koszt okolo 50zl) a jeśli zbiornik za 2 lata będzie nadawał sie juz do wymiany (bądź powtórenej legalizacji) to radze wymienić od razu na nowy (koszt ok 500zł)

pozdrawiam

Dzięki pomocy SylwiaPot spisałem nr butli. W moim przypadku producentem była firma Stako. Zadzwoniłem do nich, podałem nr butli oni sprawdzili czy butla posiada jeszcze homologacje. W moim przypadku okazało sie że ma. Po wpłaceniu 41 zł na konto firmy w ciągu 3 dni uzyskałem duplikat homologacji.