| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
plompek Polonez 1.6C Gliwice | 2008-11-12 08:58:12 Witam, potrzebuje waszych rad i wiedzy
W pracach nad moim polonezem przyszedł czas na hamulce tylne i chciałbym zamontować hydrauliczny ręczny i zastanawiam sie czy "przepisy i porady" jak to zrobić w maluchu będą sie sprawdzały w polonezie ? Czy moze bedą potrzebne dwie pompy lub jakieś inne części do cięższego autka? dodam że polonez jest cały wybebeszony i bedzie jeszcze kilka lekkich rzeczy zamiast seryjnych więc nie bedzie taki ciężki jak krowa
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie, licze na wasze porady poniewaz czas mnie troche goni |
Walezy Fiat 131, Subaru Imp ... Czyżowice | 2008-11-12 09:54:06 Nie wiem czemu solidniej jest na osobnych zaciskach. Jak dla mnie to jest bez sensu i raczej sie tego nie stosuje w sporcie. Bez sensu dlatego ze dodaje to tylko zbedna mase do zawieszenia.
Do poldka prosty przepis na idealny reczny to pompka z lanosa i z tylu zaciski przednie z poldona no i obowiazkowo regulowany korektor sily hamowania wpiety przed pompa z recznego. |
Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2008-11-12 10:16:53 solidniej tylko ze względu na dwa obwody... |
Walezy Fiat 131, Subaru Imp ... Czyżowice | 2008-11-12 10:29:00 To moze faktycznie. W homologacji fiata 131 sa dwa typy recznego, jeden - wczesne lata - to jest wlasnie na osobnych zaciskach. W pozniejszych latach stosowano juz wpiety w obwod.
Jak to jest dobrze zrobione to nie ma z tym problemu i dziala to dobrze. ja mam te sama pompke jeszcze od 2001roku albo nawet troche wczesniej(najpierw w poldku a teraz jest w mirafiorce). Przy pompie z lanosa warto zalozyc trzpien 10mm zamiast seryjnego 8mm bo sie moze wygiąć. |
plompek Polonez 1.6C Gliwice | 2008-11-12 19:42:31 Zastanawia mnie ten korektor siły hamowania, chciałem zastosować nagwintowany pręt z dwiema nakrętkami działający na tłoczek pompy żeby regulować czy blokowanie kół nastąpi po 2 cm po podciągnięciu ręcznego czy po 10 cm. Czy korektor przed pompą hydraulika będzie spełniał taką samą zasadę? |
Walezy Fiat 131, Subaru Imp ... Czyżowice | 2008-11-12 20:52:01 ?? korektor jest od tego zeby regulowac sile hamowania tylnej osi(hamulec nozny) i nie ma nic wspolnego z regulacja luzu na dzwigni recznego. Daje sie go przed hamulcem recznym bo inaczej obnizalbys rowniez sile hamowania recznego hamulca. Korektor sie montuje w kabinie i mozna jednym ruchem dzwigni ustawic pozadana sile hamowania osi. |
Walezy Fiat 131, Subaru Imp ... Czyżowice | 2008-11-13 01:38:28 np tutaj |