Antena w essim

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wlasnie. Mam essi kombi 1,4 i teraz pytanie jak zamontowac do niego nowa antene do radia. Ta moja wyglada jak antenka od samochodow zdalnie sterowanych ). i ile i moze jaka antenke kupic do mojego essiego ?

Dobierasz się do anteny od strony podsufitki. Klucz nasadowy i jazda. Całą operacja zajmuje około 20 minut. Musisz kupić antenę do forda. Chodzi o dopasowanie bolca centrującego (tam jest śruba i bolec, który ustala położenie anteny). Choć mi kiedyś podpasowała idealnie antena od citroena, czy czegoś takiego. Najlepiej odkręć antenę i zwymiaruj otwory.

odkopie...

potrzebuje antene dla kumpla... razem z mocowaniem.

Potrzebuje do MK7 z 96r... wie ktos czy antena z 91r podejdzie? (chodzi o ten bolec centrujacy)

i jak sie to montuje? uszczelnia sie to jakos? czy poprostu mocniej dokrecic i nie bedzie cieklo?

a moze ktos ma taka antene? (potrzebuje w zasadzie bat + ta czesc na ktora sie nakreca antene... to na czym ustawia sie kat nachylenia anteny).

dzieki
pozdrawiam

Uszczelniać sie powinno samo. Pod podstawą anteny jest gumowa uszczelka, która uszczelnia połączenie antena - dach. Pasują anteny od forda oczywiście. Żeby było śmieszniej, to taki sam rozstaw śruba - bolec centrujący ma citroen. I zdaje się, ze od fiata też da radę dopasować.
Nie kupuj używek, kup nową antenę dedykowaną do danego auta. Najlepiej taką z metalową stopą. Nie kupuj żadnych wzmacniaczy antenowych montowanych na przewodzie. Jeśli masz problemy z odbiorem, to sprawdź poprawność połączenia masowego dachu z podstawą anteny (śruba dociskająca przewód zakończony specjalnym oczkiem) i stan samego przewodu.

Blazey kumpel nie mial zadnych problemow z odbiorem, tak wiec zadnych wzmacniaczy itp nie chcial montowac...

poprostu ulamal mu sie gwint jak odkrecal antene przed wjazdem do myjni... tak ze na dobra sprawe, wystarczy tylko ta czesc z gwintem...

mowisz zeby nie brac uzywek... faktycznei ma to duze znaczenie? antena jakos sie starzeje?

myslelismy jeszcze o antenie firmy SILICON... przykladowa antenka z allegro: KLIK

Starzeją się w ten sposób, że utleniają się i pokrywają patyną gwinty - pogarsza to kontakt i odbiór. Zdarza się też, ze łuszczy się lakier i wysypuje się spod niego biały proszek - efekt korozji. W używkach spękana i stwardniała będzie uszczelka i może przepuszczać wodę. Poza tym nową anteną kupisz w tej samej cenie, co używkę.
Silicon to nie jest zła firma.
Przy montażu należy uważać, by nie urwać środkowej żyły przewodu antenowego od pierścienia kontaktowego. To dość delikatne miejsce (znam z praktyki).

ok dzieki
biore silicon`a

pozdrawiam