Hamowanie na wstecznym (dziwny objaw) TUK

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zauważyłem u siebie w 1,6 16V kombi z 99roku z ABS'em że jak wyjezdzam czy jade na wstecznym nawet bardzo wolno to jak nacisnę na hamulec to słysze dziwny odgłos (co w stylu docisku klocków do tarczy _ taki gwałtowny odgłos tak jakby klocki były nie na miejscu i przez zahamowanie na wstecznym wskoczyły na swoje miejsce dziek jest słyszalny bez problemu taki sekundowy TUK poszcze hamulec cofie dalej naciskam i znów TUK.

Auto hamuje bez problemu wszytko ok, dziś byłem zimówki założyć takcze w super stanie klocki nie zdarte niby wszytko ok, ale objaw wystepuje tylko na hamowaniu przy cofaniu tylko raz ten TUK potem hamuje juz normalnie.

Obiło mi sie o uszy ze w MK7 jest ponoć czujnik z okładzin (ale kontrolni sa ok) świeci tylko na ręcznym

Z góry dzięki za pomoc

Ja bym obstawial tuleje wahacza albo przegub mialem podobna sytuacje w MK4

"cofie dalej" - fajna gwara
może to słupek parkingowy albo ktoś się na wał nawinął

Na poważnie to rzeczywiście może być zawieszenie.
Czy jak cofasz i usłyszysz TUK a następnie naciśniesz hamulec i zatrzymasz pojazd i znowu cofasz (nie zmieniając biegu - tylko wysprzęglając) to też występuje ten dźwięk?

Cytat:
2008-11-19 16:52:50, KomorniK pisze:
"cofie dalej" - fajna gwara może to słupek parkingowy albo ktoś się na wał nawinął Na poważnie to rzeczywiście może być zawieszenie. Czy jak cofasz i usłyszysz TUK a następnie naciśniesz hamulec i zatrzymasz pojazd i znowu cofasz (nie zmieniając biegu - tylko wysprzęglając) to też występuje ten dźwięk?

Nie, dzwięk występuje tylko raz jak już trzymam nogę na hamulcu i hamule lżej lub mocniej to już nie ma takiego objawu tzw TUK jest tylko przy pierwszym naciśnięciu (nawet delikatnym hamulca) przy jezdzie na wstecznym, obojętnie czy prosto czy kręcąc się wkółko nie ma znaczenia.
Jak jadę do przodu nic takiego nie ma miejsca i wszytko jest ok.
Teoretycznie wogóle mi to nie przeszkadza bo auto dobrze hamuje i do przodu i do tyłu tylko chciałem się dowiedzieć co to może być ten TUK przy naciśnięciu hamulca na jeździe do tyłu.

Odnośnie wysprzęglania to sprawdzę i dam znać