Do znających się na ubezpieczeniach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam,

mam pytanie, czy kupując używany zarejestrowany w Polsce samochód mogę uniknąć płacenia oc??

napisze może o co chodzi, chce kupić auto tzw. weekendowe, samochód jest do całkowitego remontu który będzie trwał co najmniej kilka miesięcy w związku z czym przez dłuższy czas nie będzie użytkowany na drogach a w naszym kraju nie da się wstrzymać oc.

W necie znalazłem coś takiego: "ubezpieczenie oc trzeba wykupić najpóźniej w dniu rejestracji"

czyli jak kupie auto, opłacę skarbówkę i nie przerejestruje auta na siebie (niby mam na to 30 dni ale jak tego nie zrobię to żadnych konsekwencji nie ma) to muszę wykupić oc czy nie?? Auto aktualnie ma ważne ubezpieczenie ale jeśli się skończy mam zamiar je wypowiedzieć a nowe wykupić dopiero po remoncie jak auto będę rejestrował. Nie chce wpakować się na minę, żeby za jakiś czas gdy tak zrobię nie przyszły mi jakieś odsetki karne za brak ciągłości w płaceniu oc.

To lepiej tak nie rób, bo przyjdą.
Każdy samochód MUSI posiadać OC bez względu na to czy stoi nie używany, czy jeździ okazjonalnie, czy codziennie.
Oczywiście możesz próbować się migać, ale to jest grubymi nićmi szyte.
Zaraz pewnie ktoś napisze, że on tak robił i nic nie przyszło.
Przyjdzie prędzej czy później.

UFG teraz dostaje od razu informacje o wypowiedzeniu polisy OC w danym zakładzie ubezpieczeń i sprawdza czy zostało zawarte nowe w innym wysyłając do wszystkich zapytania.
Skończyły się czasy, że wpaść można było tylko podczas kontroli policyjnej.
A kary za brak OC idą w tysiące złotych plus koszt wykupienia OC, bo zapłacenie kary nie oznacza zwolnienia od jego zawarcia.

to ze za brak oc są wysokie kary to wiem, ale to mnie nie obchodzi bo auto nie będzie jeździć przez te parę lub paręnaście miesięcy

po prostu chciałem uniknąć płacenia oc od pojemności 3.5L gdy go nie użytkuje a trochę to potrwa...

no nic dzięki za odpowiedź

Jeszcze raz.
Nie ważne czy auto jeździ, czy stoi, MUSI MIEĆ OC.
Koniec, kropka.
Tematu nie obejdziesz.

Chyba że uda się zarejestrować auto jako - historyczne, ale żeby uzyskać papier że masz auto historyczne lub zabytkowe ( to nie to samo) musisz mieć opinię od rzeczoznawcy. Wtedy jest możliwość opłacania OC za np. jeden miesiąc w roku. Pozostały czas auto
spędza w garażu nie poruszając się po drogach.

Nie ma możliwośći nieposiadania OC ,lepiej zapłacić i mieć spokój a jeszcze lepiej niech stary właśćiciel zapłaci a ty ja wyremontujesz spiszesz umowe i dopiero go zarejestrujesz na siebie tak czy siak OC musisz mieć

Cytat:
2009-05-09 15:24:45, Gacolot pisze:
Jeszcze raz. Nie ważne czy auto jeździ, czy stoi, MUSI MIEĆ OC. Koniec, kropka. Tematu nie obejdziesz.

Bzdura - pojazdy wpisane do rej. zabytków można ubezpieczać sezonowo.

Cytat:
2009-05-09 22:39:26, pyrekcb pisze:
Bzdura - pojazdy wpisane do rej. zabytków można ubezpieczać sezonowo.

Wiktor_ nic nie pisał, że to ma być pojazd historyczny, więc się nie czepiaj