OT - takie tam.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Za interią.

Na skróty. Zresztą widać dobrze, że to rondo jest do dupy...

U nas na obrzeżach Warszawy wszędzie teraz takie dupne ronda robią... taka jakaś nowa moda nastała...
Żaden kur...TIR czy większa ciężarówka nie jest w stanie tego przejechać nie naruszająć "kopca"...
U mnie chłopaki na osiedlu na przykład, samochodem służbowym użądzili sobie taką zabawę, że przejeżdżali po typ kopcu samochodem przez środek ronda... Rondo zniszczyli a firmowy Ford troszkę się zapiaszczył

No tak np. rondo w Zielonce to kichaaaa!
a dzięki rondu w Wyszkowie korki w jedną i drugą stronę naokrągło!
Lubię te nowe ronda jak nie wiem co!!!
pozdrawiam wicio

To są ronda typu węgierskiego (właśnie na takim rozwalił się w zeszłym roku polski autobus.
Niestety takich rond jest więcej na trasach i strasznie utrudniają jazdę.

A mi sie wydaje, ze sama idea ronda jest dobra, natomiast ważny jest jego projekt !!! Przy założeniach trzeba zakładać sytuacje wspomniane przez Łukasza o samochodach większych, którymi trudniej sie manewruje.

P.S. Nie wiem czy zauważyliście, ale we np. we Francji zadko spotyka sie tradycyjne skrzyżowania. Można zaryzykowac, ze większosc z nich to właśnie ronda.

Pozdrawiam.
Paweł

Uh, w Radomiu takich rond jest na pęczki. Kierowcy klną, policja apeluje, a oni nadal takie dziadostwa budują .
A najfajniejsze jest, że do większości tych małych rond dochodzą jezdnie dwupasmowe i się robią jaja. Naszczęście zaczynają to zmienić.

Witam,

To rondo jest z krakowa i znajduje sie na ulicy na klasztornej w strone rybitw
Tam jest max jak spadnie deszcz

Pozdr
Jadzwin

A ja wam powiem ze teraz na zachodzie rezygnuje sie czesciej ze skrzyzowan na koszt rond, ma to pare plusow: nie przejedziesz na czerwonym swietle a przede wszystkim ogranicza predkosc co jest duza zaleta bo idioci nie bede gnali tak jak przez skrzyzowania. Oczywiscie kwestia zaprojektowania ronda jest inna, bo ja watpie aby ziemny kopiec byl dobrym rozwiazaniem, lepiej wylac to betonem.

No postawic zasieki i jeszcze gniazdo karabinow maszynowych sprzezonych z fotoradarem

Ja osobiscie bardzo lubie ronda bo sa wygodniejsze od skrzyzowan, pozatym na rondach tez mozna szybkoi jezdzic
i cwiczyc kontrolowane (nie zawsze slide'y

Pozdr
Jadzwin

A co powiecie na to?

Rondo

Ja nie wiem o co tam chodzi.

Pozdr Czedu

[ wiadomość edytowana przez: Czedu dnia 2003-08-04 14:23:20 ]

czedu - niespecjalnie widac tych obrazkow .. czytaj niespecjalnie sie laduja

Poprawiłem, powinno chodzić.

Pozdr Czedu

Ciekawe lewostronne rozwiązanie.
Da się tam jeździć po opanowaniu zasady jezdy lewostronnej i pamiętaniu, że na rondzie jedziemy w prawo.

[ wiadomość edytowana przez: Andrzej_Libera dnia 2003-08-04 14:47:43 ]

jak to mowia stare ale jare.

sama idea jest wypas- ponoc na tym rondzie byly tylko 4 wypadki (czytalem kiedys o nim i jest takich blizniaczych gigantow jeszcze w tym kraju bodajze 3 lub 4, z tego co pamietam chodzi o brytanie)

zobaczcie ze tam nie ma korkow, a co jest na np. Katowickim rondzie... o podobnym dolocie ? blee