| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2009-08-23 15:51:58 1. jeśli kupiłem samochód, ile mam dni od daty kupna na załatwienie formalności związanych z kupnem? przerejestrowanie na inną osobę itp...
2. czy OC poprzedniego właściciela przechodzi na nowego właściciela? jeśli nie, to do kiedy od daty kupna mam czas na załatwienie nowego OC? 3. w jakich przypadkach nie ma konieczności zmieniania tablic rejestracyjnych? |
robert_or3 Member Klubu Espero Citroen C5 FL Łękawica | 2009-08-23 16:07:31
1. Na zapłacenie podatku jest dwa tygodnie na zgłoszenie kupna do Urzędu Skarbowego i kolejne dwa na zapłacenie podatku. Na przerejestrowanie auta jest 30 dni. 2. OC przechodzi wraz z samochodem. Jeśli masz więcej zniżek niż poprzedni właściciel to zwracają różnicę (tak przynajmniej jest w Compensie. Nie wiem tylko komu ją zwracają ). Jeśli natomiast poprzedni właściciel ma większe zniżki to nic się nie dopłaca (Compensa) i jeździ się na jego zniżkach do końca ważności OC. Na zmianę ubezpieczyciela jest 30 dni. Po tym czasie nie ma możliwości zmiany i należy ubezpieczyć je u obecnego ubezpieczyciela.
3. Zmiana tablic nie jest konieczna jeśli litery na tablicach odpowiadają miejscu w którym auto będzie zarejestrowane. Tutaj jest wykaz Warszawskich tablic. Czyli jeśli mieszkasz w Białołęce i kupisz auto z tablicami WA Nie musisz zmieniać tablic. W Twoim przypadku będzie to prawdopodobnie WW..X. No to by było chyba na tyle Może jeszcze podpowiem że gdyby było tak jak ja miałem i auto ma nie wbitą w dowód instalację LPG potrzebny jest wyciąg ze świadectwa homologacji tejże instalacji i Faktura.
[ wiadomość edytowana przez: robert_or3 dnia 2009-08-23 16:30:12 ] |
robert_or3 Member Klubu Espero Citroen C5 FL Łękawica | 2009-08-23 19:33:35
Nie wiem czy spodoba się to policji jak poprzedni właściciel wyrejestruje auto. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2009-08-23 20:38:14
Nawet jak im się nie spodoba to nic Ci nie mogą zrobić... oczywiście zakładając, że masz OC (które może zawrzeć dowolna osoba na dowolne auto) i przegląd. |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2009-08-23 21:06:42 Cos mi nie pasi... kupiłem auto od ubezpieczyciela ALLIANZ i powiedział mi ze mam 30 dni na decyzje nt: OC czy przedłuzam w Alianz czy ide do innego ubezpieczyciela. I OC sprzedającego jest wazne 30dni. Co do skarbówki to: płaciłem przerejstrowanie auta 169zł za wsio i specjalnie pytalem przemiłej pani z okienka, która siorbiąc kawe odpowiedziała mi ze nic wiecej nie musze płacic
Chyba ze stolyca ma inne przepisy.... |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2009-08-24 07:20:44
Ważne jest do końca obowiązywania z tym, że do 30 dni należy je przekalkulować (będzie dopłata lub nie) i przepisać na Ciebie. Oczywiście nic się nie stanie jak zrobisz to 35 czy 70 dni po terminie. I tym w Allianzie o to chyba chodziło. Inna inszość to tłumaczenie się miśkom (sprawdzają jeszcze OC?), że to ubezpieczenie jest OK tylko nazwisko, adres i nr rej się niezgadzają... ale VIN jest w porządku
Co do podatków to do 14 dni: - druczek PCC jakiś tam - urzędas - kasa do kasy i tyle. |
Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2009-08-24 07:36:26 Obojętnie jaka tablica Warszawska to nie musisz zmianiać, bo mieszkasz w Warszawie. Możesz mieć WB WF WA WI WE WK WU WD WX WH WJ WN WT WW... |