Mocowanie tylnego amortyzatora

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak to juz jest ze jak ma sie cos spieprzyc to wtedy kiedy nie moze, ale nieistotne.
Pomijajac historie usterki sprawa wyglada tak:
Nie wiem jak sie to profesionalnie nazywa ale rozleciało mi sie mocowanie amortyzatora tylnegoi wyglada jak na zdjeciu:

Zerknalem od razu na mocowanie drugiego amorka i tam jest prawie nowka czyli komus przedemna strzelilo najpierw przy lewym:

Pytanie co teraz? Te mocowanie wyglada jakby dwie podkladki z guma. Wystarczy rozkrecic ta nakretke i po zakupie tego czegos skrecic od strony bagaznika czy trzeba sie przygotowac na wyciaganie amortyzatora?

Cytat:
2008-11-30 08:59:28, el_pashchaco pisze:
".. Pytanie co teraz? Te mocowanie wyglada jakby dwie podkladki z guma. Wystarczy rozkrecic ta nakretke i po zakupie tego czegos skrecic od strony bagaznika czy trzeba sie przygotowac na wyciaganie amortyzatora?.."

Teoretycznie wystarczy odkręcić nakrętkę,
/jeśli tylko uda Ci się to zdemontować bez szlifierki kątowej ..a mam pewne obawy /,
założyć new poduszkę + "talerzyki" i powinno być gitarra

(choć patrząc na stan mocowań ..amorki masz wiekowe ? i może warto pomyśleć coby nie dublować sobie roboty ...tym bar_zi, że wymiana tyłu jest stosunkowo prosta ,a amorki naprawdę tanie np.Jadar Chorzów-od 50zł szt.!/ )

Powodzenia

[ wiadomość edytowana przez: bogdan1 dnia 2008-11-30 12:22:10 ]

tez bym radził zakup amortyzatorów-koszt nieduzy a z załozeniem naprawde nie ma problemu-no i w komplecie masz juz mocowania
co do amorów- KYB-niedrogie i dobre

No wlasnie, moj mechanik powiedzial to samo co B1
Postanowilem wiec sie szarpnac i wymienic amorki i fedry z tylu bo juz dosc nisko siedzi, w przyszlym miesiacu to samo zrobie chyba z przodu
Widzialem w Jadarze takie towary:
Sprezyny oraz amortyzatory

Nadadza sie ?

Cytat:
2008-11-30 14:52:11, el_pashchaco pisze:
Nadadza sie ?

Jak najbardziej

Bardzo optymalny cenowo zestawik...i bardzo Cię proszę...nie słuchaj "głosów"! /zara się zacznie że Daco to nieznana firma , ble ble ble...i takie tam..bzdury -masz 2 lata gwarancji bez ograniczeń..kupuj i montuj !

Spoko, dzieki za pomoc, jutro trza sie bedzie wybrac do Chorzowa

Ja ostatnio takie sprężyny kupiłem w D.J.parts we Wrocławiu.

Auto trochę się podniosło i zrobiło się jakby miększe. Dla wygody i pokonywania różnych przeszkód to na plus (mi to akurat pasuje). Niestety trochę bardziej nim buja na zakrętach.
Amortyzatory zostały standardowe.

Cytat:
2008-11-30 20:25:38, pasiek pisze:
Ja ostatnio takie sprężyny kupiłem w D.J.parts we Wrocławiu. Auto trochę się podniosło i zrobiło się jakby miększe. Dla wygody i pokonywania różnych przeszkód to na plus (mi to akurat pasuje). Niestety trochę bardziej nim buja na zakrętach. Amortyzatory zostały standardowe.

ty widzisz swoje przewody hamulcowe na tym zdjęciu?!

chłopcze wymień sobie przecież to korozja a nie przewód hamulcowy

Cytat:
2008-12-02 11:02:47, greenberg pisze:
ty widzisz swoje przewody hamulcowe na tym zdjęciu?!

Widziałem te przewody i nie tylko te (zdjęcie nie oddaje do końca rzeczywistości). Korozja jest powierzchowna, co nie oznacza, że nie mam zamiaru je wymienić. Większej filozofii z wymianą nie ma tylko, że bez kanału trochę niewygodnie.
Za dwa tygodnie będę miał trzy tygodnie wolnego więc temat jest przewidziany do zrealizowania samemu lub u mechanika. Przy okazji wymieni się płyn hamulcowy no i pewnie wężyki gumowe.